Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Inför ESC Litauen 2014

Inför ESC Litauen 2016 »


INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Litauens artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2015. Litauen hade startnummer 1 av 17 i semifinal 2 och sedan startnummer 7 av 27 i finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Litauens tidigare Eurovision-historik samt om deras representant för 2015. Därefter har vi gjort personliga omdömen och satt betyg, vilka har byggt på vad vi tyckt inför tävlingen och dess livesändningar.

 


Fakta


 • TV-kanal:
 • LRT

 • Deltagandeår:
 • 16:e gången

 • Första tävlingsåret:
 • 1994

 • Senaste tävlingsåret:
 • 2014 (11:e plats i semifinalen)

 • Bästa resultat:
 • 6:a i final (2006)

 • Sämsta resultat:
 • 25:a semifinal (2005)

 • Uttagningsprocess 2015:
 • Eurovizijos 2015


Litauen har varit med en relativt kort tid, bara sedan 1994. Under de första åren hade de inte riktigt något så hemskt strålande i tävlingen, men sedan 2006 så har det funnits några guldkorn. 2006 deltog Litauen med det mycket annorlunda bidraget ”We are the winners” med gruppen LT United. Den här ”hejarklacken” tog sig hela vägen till final, men det blev aldrig någon vinst. Redan nästa år, 2007, deltog de med en vacker, nedstämd låt. 4fun deltog med låten ”Love or Leave”. Lite vibbar av Nederländernas ESC-bidrag från 2014 hittar man i den här. Sist och slutligen, år 2012 deltog landet med låten ”Love is blind” av Donny Montel. Även det här en mycket avskalad låt, som gör sig förvånansvärt bra på Bakus enorma scen.

 

Vem tävlade för Litauen 2015?

MONIKA LINKYTE & VAIDAS BAUMILA är den duo som efter en mycket lång och krånglig urvalsprocess valdes att representera Litauen i årets upplaga av Eurovision Song Contest. Vare sig Monika eller Vaidas har varit särskilt aktiva inom medie-/nöjesbranchen tidigare, vilket kommer leda till att den här delen av inlägget kommer bli rätt så kort. Men den info som finns kommer vi att ge härnäst!

Vaidas Baumila är kanske inte ett så jättehett namn i våra öron, men om man skulle säga hans namn i Litauen skulle folk nog lystra till. Han placerade sig nämligen tredje i TV3s reality-musik-show Dangus. Dessutom så har han testat på det här med ESC-uttagningar i Litauen redan tidigare. Förra året kom han tredje även där, men i år var det då dags att vinna!

Monika Linkyte i sin tur har hunnit tävla i den litauiska uttagningen redan fem gånger: 2010, 2011, 2012, 2013, 2014 – men utan att vinna. Men nu är det dags för henne!

Låten är både komponerad och skriven av Vytautas Bikus och Monika Liubinaitė.

Så här såg Litauens musikvideo ut inför tävlingen:

 

Panelen tycker till!

Här nedan tycker vi till om årets akt från Litauen och betygsätter det. Vår betygsskala har fem steg från noll (lägst) till fem (högst), och de poäng som har gått att ge är 0, 1 , 2, 3, 4 eller 5 poäng.Litauen har sedan 2002 blivit Baltikums förlorade son, ständigt i skuggan av sina mer framgångsrika grannar Estland och Lettland. Medan dessa länder vann Eurovision 2001 och 2002, har Litauen fått harva sig fram med mer eller mindre mediokra låtar, som ibland gränsat på vad som enbart kan betecknas som organiserat oljud. Ifjol missade exempelvis Vilija finalen, med låten ”Attention” som mest gick ut på att Vilija dansade modern balett i svart latexdräkt och skrek ”attention” på random ställen i sången. Inte undra på att Litauen fortfarande letar efter en ESC-segrare…

Och de lär få vänta ett bra tag känns det som. För årets litauiska bidrag är en felspekulering som heter duga… Medan Monika och Vaidas var för sig är etablerade sångare som faktiskt kan sjunga riktigt bra – så är de mindre framgångsrika som låtskrivare. Och som duett… Ni som har ett musiköra hör direkt att Monika sjunger i fel tonart – alldeles för högt i jämförelse med musiken. Samtidigt verkar ingen av dem vara direkt tonsäker, även om det nog kan bero på att låten ska låta ”modern”. Men det låter bara fördjävligt om ni frågar mig. Låten har förutom detta även problemet att den aldrig riktigt lyfter, hur mycket man än försöker efterlikna fjolårets nederländska bidrag ”Calm after the storm”. Detta fastnar på en genomgående låg nivå, i falsksång och amatörmässighet. Inte ens den teatraliska kyssen mitt i numret kan hjälpa det här… Ingen final i år heller för Litauen…Välkommen till den andra semifinalen av Eurovisionen. Vi inleder den snyggt i år, men en riktigt positiv och trevlig låt. Ganska så mysigt!En härlig låt som får mig att dansa av glädje. Jag gillar låten från första början. Det behövs glada låtar i årets final så den här hoppas jag tar sig dit.Jag tycker faktiskt inte om det här. Det känns fjantigt om jag ska vara helt ärligt. Dessutom är det oerhört klyschigt med smöriga fraser.Andra semifinalen inleds starkt med en duo som känns äkta och en låt som är bra. Jag tycker Litauen har fått till det för första gången på väldigt många år. Så jag hoppas att det ger utdelning att de faktiskt får finalplats i år. Bara för glädjen ger jag extrapoäng!Trevligt och glatt från Litauen. Äntligen något bra från det lilla baltiska landet i öst. Skön duett mellan två artister som klickar väldigt bra tillsammans på scen. När majoriteten av bidragen i årets upplaga av Eurovision är ballader, sticker Litauen ut med sin trallvänliga låt. Rent statistiskt har Litauen inget positivt facit i ESC. Ett antal bottenplaceringar i ESC-finalerna och misslyckande att ens ta sig dit är senaste resultatet. Man stod utanför final ifjol. Jag tror att man är nöjda om man skulle nå final i år och göra ett bättre resultat än tidigare år.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen