Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Inför ESC Lettland 2014

Inför ESC Lettland 2016 »


INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Lettlands artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2015. Lettland hade startnummer 10 av 17 i semifinal 2 och sedan startnummer 19 av 27 i finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Lettlands tidigare Eurovision-historik samt om deras representant för 2015. Därefter har vi gjort personliga omdömen och satt betyg, vilka har byggt på vad vi tyckt inför tävlingen och dess livesändningar.

 


Fakta


 • TV-kanal:
 • LTV

 • Deltagandeår:
 • 16:e gången

 • Första tävlingsåret:
 • 2000

 • Senaste tävlingsåret:
 • 2014

 • Bästa resultat:
 • 1:a i final (2002)

 • Sämsta resultat:
 • 19:e semifinal (2009)

 • Uttagningsprocess 2015:
 • Supernova


Något av det bästa som Lettland genom tiderna tävlat med fick vi se förra året, då Aarzemnieki uppträdde med låten ”Cake To Bake”. Trots att det talades om att låten troligtvis handlade om droger, så fick den mycket kärlek från Europa. Dock inte tillräckligt. Förutom den så tävlade Lettland år 2007 med ett gäng höghattade herremän, som sjöng låten ”Questa Notte”. De här killarna kallade sig Bonarparti.lv. Och året därpå kom Lettland med alla barns favorit! Gruppen Prates of the sea, med den klockrena ”Wolves of the sea” fick representera landet den gången.

 

Vem tävlade för Lettland 2015?

AMINATA eller Aminata Savadogo som hon heter på papper är alltså Lettlands representatn i årets upplaga av Eurovision Song Contest i Wien i maj. Hon är född den nionde januari 1993 i Lettland, men hennes föräldrar har en relatvit intressant bakgrun. Hennes mor är från Lettland, medan hennes far är ända ifrån Burkina Faso. Hon studerar för tillfället ekonomi vid University of Latvia.
Före det här har hon hunnit delta i den lettiska versionen av Körslaget. Där deltog hon som körmedlem. Dessutom försökte hon ta sig till Danmark och Eurovisionen redan förra året, men det lyckades inte så värst bra. Hon kom femte i den lettiska uttagningen.

Låten är helt och hållet gjord av Aminata själv.

Så här såg Lettlands musikvideo ut inför tävlingen:

 

Panelen tycker till!

Här nedan tycker vi till om årets akt från Lettland och betygsätter det. Vår betygsskala har fem steg från noll (lägst) till fem (högst), och de poäng som har gått att ge är 0, 1 , 2, 3, 4 eller 5 poäng.Medan Israel har varit ute på en ökenvandring sedan 2011, har Lettland faktiskt varit ute på samma ökenvandring sedan 2009. Letterna har dessutom haft oturen att hamna helt sist i sina semifinaler – 3 gånger under dessa 6 år! Landet som ju vann så sent som 2002 (Marie N – ”I Wanna”) har alltså sedan dess blivit rejält ratat av Europa. Frågan är ju vad det hela beror på, men när man tittar på vad de senaste bidragen har handlat om: att baka kakor (2014), att få telefonsamtal från Mick Jagger (2012) och trafikstockning i Ryssland (2009), så förstår vi att letterna nog kanske får skylla sig själva.

Årets lettiska artist heter Aminata Savadogo, vars pappa är från Burkina Faso i Afrika – därav det exotiska efternamnet. Låten heter ”Love Injected” och kan väl närmast beskrivas som en suggestiv avant-garde version av ”Euphoria”. Och jag tycker nog man kan dra många jämförelser med ”Euphoria” – Aminata kan nog gott jämföras med en lettisk Loreen och röstinsatsen är helt klart jämförbar med Loreens. Skillnaderna mellan låtarna är dock också påtagliga. Medan Loreen bjöd på en minnesvärd scenshow så har Aminata långt kvar dit – dessutom är låten inte alls så svängig och dansvänlig som ”Euphoria”. Tvärtom kör man helt på suggestiviteten och försöker skapa nått helt nytt – vilket i och för sig gör låten minnesvärd, men drar också ned tempot rejält. Detta gör att åtminstone jag får svårt att känna mig berörd av låten och frågan är hur pass mycket den faktiskt kommer sticka ut nu när tempot bland alla andra bidrag också är så lågt. Lettland känns därför som ett osäkert kort i år, men vi slipper iallafall baka kakor eller få telefonsamtal med Mick Jagger. Detta är därför det mest seriösa bidrag vi har hört från Lettland på länge – och därför hoppas och tror jag på en finalplats för dem.Men, det här var ju verkligen tråååååååkigt!!!!! Och dåligt. Faktiskt tråkigt! Usch! Noll poäng.Nu är det fjärde låten på raken som jag ger ett poäng till och jag förstår inte nu när värdlandet får sätta ordningen själv att de ska lyckas sätta de fyra sämsta låtarna i rad. Det känns som om sångerskan skriker hela tiden och att det aldrig blir refräng.Det här är en av tävlingens absolut sämsta låtar. Det är skrikigt och oerhört obekvämt.Oerhört tråkig låt som bara känns skrikig och helt enkelt dålig. Den säger mig ingenting. Hade stora förväntningar på Lettland sedan de i höstas sa att de skulle byta uttagning för att lyckas bättre i Eurovision. Det här blir bara en i raden av bottennapp. Kanske en fjärde sistaplacering i semifinal?Intetsägande och tråkig låt. Det blir ingen final för Lettland i år heller gissar jag på.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen