Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Inför ESC Italien 2014

Inför ESC Italien 2016 »


INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Italiens artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2015. Italien var direktkvalificerad till finalen där de hade startnummer 27 av 27 (sist ut).

Först ger vi en faktaöverblick om Italiens tidigare Eurovision-historik samt om deras representant för 2015. Därefter har vi gjort personliga omdömen och satt betyg, vilka har byggt på vad vi tyckt inför tävlingen och dess livesändningar.

 


Fakta


 • TV-kanal:
 • RAI

 • Deltagandeår:
 • 41:a gången

 • Första tävlingsåret:
 • 1956 (Två bidrag; Låt 1 och 2)

 • Senaste tävlingsåret:
 • 2014 (21:a plats i finalen)

 • Bästa resultat:
 • 1:a i final (1964 & 1990)

 • Sämsta resultat:
 • 21:a i final (2014)

 • Uttagningsprocess 2015:
 • San Remo-festivalen


Italien är ett av de länder som deltog från starten 1956, men som mellan åren 1998-2010 tog ett uppehåll från att medverka i tävlingen. Man har bjudit på flera klassiska bidrag genom tiderna. Några av dessa är b.la Umberto Tozzi & Raf med ”Gente di mare” (3:e plats 1987) som blev en riktig hit, även utanför ESC. En av de största artisterna i Italien är Al Bano. Tillsammans med Romina Power sjöng de ”Magic, oh Magic” år 1985 och placerade sig på en sjunde plats. År 1997 kom Italien på fjärdeplats med Jalisse och låten ”Fiumi di parole” som också blev en stor hit. Man kan tycka ett det är lite förvånansvärt att Italien endast har två segrar i bagaget.

 

Vem tävlade för Italien 2015?

IL VOLO är en italiensk operapopgrupp beståendes av tenorerna Piero Barone och Ignazio Boschetto samt barytonen Gianluca Ginoble. Gruppen bildades under 2009 då de medverkade i TV-programmet Ti Lascio Una Canzone. Från början kallade sig gruppen ”I Tre Tenorini” men de bytte under 2010 till det nuvarande namnet.

Deras första musikalbum släpptes under 2010, vilket spelades in i Abby Road Studios i London. Det var ett album fyllt med covers men också egenskrivna låtar. Albumet blev senare platinacertificerat. De gjorde senare en internationell satsning och framträdde i en rad olika TV-program och hamnade på topplistor runt om i flera länder.

2012 släpptes det andra albumet som denna gång hade låtar på italienska men också på engelska och spanska. De uppträdde också på Nobels fredspriskonsert i Oslo samma år. Ett år senare släppte trion ett julalbum med ett antal klassiska julsånger på olika språk. Under 2014 gjorde Il Volo en storslagen turné i Nordamerika och i sitt hemland Italien. Nu 2015 vann gruppen San Remofestivalen med 39% av rösterna. Därmed representerar de Italien i ESC 2015. De kommer även göra ett nytt albumsläpp under året.

Bidraget som Il Volo ska tävla med heter ”Grand amore” och har text och musik av Ciro Esposito och Francesco Boccia. Gruppen tävlade med detta bidrag i San Remo, men det var först några dagar senare som det bekräftades att det blir denna låt som Il Volo tävlar med i Wien. Dock kommer låten att behöva justeras om något då originalversionen (i videon nedan) är 43 sekunder för lång.

Så här såg Italiens musikvideo ut inför tävlingen:

 

Panelen tycker till!

Här nedan tycker vi till om årets akt från Italien och betygsätter det. Vår betygsskala har fem steg från noll (lägst) till fem (högst), och de poäng som har gått att ge är 0, 1 , 2, 3, 4 eller 5 poäng.När Italien gjorde comeback i Eurovision 2011 efter sitt 15 år långa uppehåll, var det nästan som att det hela var regisserat av Disney. Landet tog en fantastisk andraplats, och Raphael Gualazzi lyckades ta landets första pallplats sedan vinsten 1990. Sedan succén 2011 har dock framgångarna varit något begränsade, trots att landet faktiskt har skickat fenomenalt snygga och välproducerade bidrag till Eurovision. Men i Köpenhamn senast kom man på en mindre hedrande 22:a-plats och fick mycket huvudbry för detta. Den italienska eurovisionrepresentanten utses i San Remo-festivalen – som faktiskt föregår skapandet av Eurovision, vilket givetvis är ovanligt. Festivalens popularitet innebär också att det alltid blir landets största stjärnskott som får åka, och i år blev det Il Volo, en grupp som går i fotspåren efter Il Divo och ”De tre tenorerna” (Pavarotti, Domingo, Carreras). För ja, nu blir det operapop på hög nivå! Och som av en händelse så har Italien därför blivit nästfavoriter i oddsen att vinna hela Eurovision. Man ligger nästan hack i häl på Måns Zelmerlöw, även om de ännu inte är ifatt honom i oddsen. Deras musikvideo har dock visats 22,1 MILJONER gånger, vilket kan vara en av anledningarna till oddsframgångarna.

Jag har dock ett antal problem med deras favoritskap:

 1. Detta är inte bra. Det är visserligen gedigna röstinsatser av gedigna sångare – men detta är Eurovision 2015 och inte pensionärsföreningen på Lidingö. Detta är fel forum för denna typ av musik, och ska inte ha någon chans.
 2. Opera är dömt att misslyckas även om oddsen säger motsatsen: LEX Amaury Vassili 2011: Vi minns alla den fransk-korsikanske operasångaren som ledde oddsen överlägset ända fram till finalen, men som floppade fullständigt och slutade på 15:e plats, trots en imponerande röstinsats. Vi svenskar visste dock redan 2009 att opera och pop inte går bra hem i Europa (LEX Malena Ernman).
 3. Detta kan vara den sämsta musikvideon som någonsin producerats i världshistorien. Seriöst – hur dåligt får det bli när till och med Spindelmannen dyker upp?

Kortfattat förstår jag ingenting av Italiens favoritskap i år. Detta är en bombastisk musikalisk dinosaurie på italienska, som passar bättre i Naturhistoriska Riksmuseet än på Eurovisionsscenen.Det var längesen Italien deltagit med något särskilt bra, så det är på tiden att de kommer med något fräscht. Dessutom gör de det med stil! Låten är bra, en av de bästa i år, men jag är försiktig och ger inte helt fulla poäng… Det kan till och med hända att de här killarna vinner i år. Kanske.Första gången jag hörde Italiens bidrag så tyckte jag att den hade något, men ju mer jag lyssnat på den så tycker jag att den är fläskig och för mycket. Det snackas mycket om Italien, men jag tror att det blir en stor flopp för dem i år.Vad ska man säga om den här låten egentligen? Det finns inte ord i den svenska ordlistan som kan beskriva magin i den här låten. Detta är i särklass årets bästa låt. Den sticker ut från mängden och är överlägset herren på täppan. Jag njuter varje gång jag hör detta mästerverk, och även om jag inte förstår ett ord så berör den ända in i själen. Italienska är ett fantastiskt språk att avnjuta musik på. Killarnas stämmor med den mystiska melodin är musik när den är som bäst. Jag måste också prata om elefanten i rummet och det faktum att senast vi hade en magisk opera (Frankrike 2011) så floppade den. Men jag tror att med ett bra framträdande så kan det bära långt. För som låt är den bättre än ”Sognu”.Det här är en av mina stora favoriter i årets tävling. Tycker att det är häftigt och vackert. Skulle gilla att de hamnar topp 5, kanske till och med vinner ESC 2015. Dock har den här typen av låtar en tendens att hamna sämre än vad de förtjänar (som Frankrike 2011 och Sverige 2009) så det blir lite beroende på skulle jag säga. Men jag hoppas som sagt att det kommer gå bra för Italien i år.Jag ryser i hela kroppen när jag lyssnar på detta bidraget. En storfavorit till segern definitivt och lätt bland mina tre främsta personliga favoriter i årets Eurovision. Om det inte blir minst en topp 5-placering vore jag väldigt förvånad och besviken. ”Grande Amore” har det mesta man kan önska sig som melodi, sångstämmor och lägg där till att italienska är ett väldigt vackert språk att sjunga på. Det skulle vara så rättvist om Italien fick vinna i år. Eurovision i Italien 2016 vore riktigt fräckt.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen