Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Inför ESC Israel 2014

Inför ESC Israel 2016 »


INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Israels artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2015. Israel hade startnummer 9 av 17 i semifinal 2 och sedan startnummer 3 av 27 i finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Israels tidigare Eurovision-historik samt om deras representant för 2015. Därefter har vi gjort personliga omdömen och satt betyg, vilka har byggt på vad vi tyckt inför tävlingen och dess livesändningar.

 


Fakta


 • TV-kanal:
 • IBA

 • Deltagandeår:
 • 41:a gången

 • Första tävlingsåret:
 • 1973

 • Senaste tävlingsåret:
 • 2014 (14:e plats i semifinalen)

 • Bästa resultat:
 • 1:a i final (1978, 1979 & 1998)

 • Sämsta resultat:
 • 24:a i semifinal (2007)

 • Uttagningsprocess 2015:
 • The Next Star (artist), internval (bidrag)


Israel var ett väldigt framgångsrikt land under slutet på 70-talet till mitten på 80-talet med flertalet pallplaceringar. 1978 tävlade gruppen Izhar Cohen & Alphabeta med låten ”A-Ba-Ni-Bi”. Låten var Israels första seger. 1983 kom Israel på en andra plats med låten ”Chai” med sångerskan Ofra Haza. 1991 tävlade Israel med en riktig ESC-klassiker. Duo Datz framförde låten ”Kan” som kom på en tredje plats det året efter Sverige och Frankrike.

 

Vem tävlade för Israel 2015?

NADAV GUEDJ är född den 2:a november 1998 i Paris Frankrike, men har bott i Israel sedan han var 3 år. Han började sjunga som tioåring och har sedan dess varvat sjungandet med deltidsarbete som servitör. Trots att han sjungit sedan länge var det först i ”The Next Star” (eller ”HaKokhav Haba” som det heter på hebreiska) som han i år fick sitt genombrott, då han som yngste deltagare vann finalen. Genom vinsten blir han också den yngsta deltagaren i årets Eurovision.

Doron Madali är låtskrivaren bakom ”Golden boy”, och har tidigare stått bakom flera Israeliska bidrag i Eurovision – som scenregissör. Han regisserade bl.a. Boaz Mauda (2008), Harel Skaat (2010) och Moran Mazor (2013). Detta är dock hans första deltagande som låtskrivare.

Så här såg Israels musikvideo ut inför tävlingen:

 

Panelen tycker till!

Här nedan tycker vi till om årets akt från Israel och betygsätter det. Vår betygsskala har fem steg från noll (lägst) till fem (högst), och de poäng som har gått att ge är 0, 1 , 2, 3, 4 eller 5 poäng.Israel håller just nu på med en ökenvandring som landet aldrig tidigare skådat. Sedan 2011 har landet konstant missat final och dessutom varit långt ifrån i närheten att komma nära den åtråvärda 10:e platsen i semifinalen. Detta trots att landet faktiskt har skickat så etablerade artister som Dana International (2012) och Mei Feingold (2014). Av förklarliga anledningar är därför denna forna stornation ganska frustrerad nu och har inför i år ändrat sin uttagningsprocess igen. I år valde man ut en artist i programmet Hakokhav Haba, ”nästa stjärnskott”, där 16-årige Nadav Guedj till slut stod som segrare. Låten valdes sedan internt i tv-bolaget och blev ”Golden Boy”, en låt som har verkar lida av multipel personlighetsstörning.

Först ballad, sen modern r’n’b och sen dance med etno. Man blir förvirrad. Och frågan är hur detta tas emot av Europa. För när man mixar allt detta så blir det ett spretigt musikaliskt verk som kanske inte alla uppskattar. Dock får vi ju definitivt konstatera att detta, i huvudsak iallafall, är en upptempolåt. Således har den en fördel mot alla andra bidrag i semifinal 2, och det får iallafall mig att tro att Israel faktiskt får bryta sin 5-åriga ökenvandring i år. Men detta är inget som borde funka när konkurrensen tätnar i finalen, och även om Nadav sjunger hyfsat är årets israeliska bidrag bara ytterligare en fotnot i årets Eurovision.En helt okej låt. Början känns lite lam, men när den på riktigt kör igång, så bli den ju riktigt bra. Det känns som om låtskrivarna skulle haft världens beslutsångest och skrivit tre låtar, och kört ihop alla till en låt. Men bättre än ingenting!Här är ytterligare ett land jag önskar framgång i årets ESC mycket på grund av att de har skickat två superlåtar de senaste åren men bägge bommade final kraftigt. Israel har dessutom inte varit i final sedan 2010. Tyvärr är årets israeliska låt en hopblandning av alla möjliga musikstilar och det blir bara rörigt av alla stilar. Gör om, gör rätt.Jag rycks verkligen med i de Mellanöstern-inspirerade rytmerna. De i kombination med det mer västerländska soundet smälter faktiskt ihop väldigt bra. Jag blir helt enkelt glad av detta. Och vad är bättre än glädje? Dock är jag orolig för att Israels politiska läge kommer göra det svårt för dem att nå final eller ta någon högre placering.Schysst låt som verkligen är varierad i musikstilarna vilket gör det intressant. Bästa delen är refrängen samt delarna innan refrängen. Inledningen känns lite svag och även RnB-delen i verserna håller kanske inte måttet till 100% men som helhet är det klart godkänt och är absolut en låt som ska till final!Härliga rytmer i låten som får mig att vilja dansa loss. Israel hade en av tävlingens mest underskattade låtar ifjol, som i mitt tycke var det bästa bidraget då. I år tycker jag inte att man kommer upp i samma nivå. Israel behöver kvalificera sig till final. Man har precis som Portugal stått utanför finalen sedan år 2010. Säkerligen har det också tyvärr med politiska orsaker att göra. Sångaren Nadav ser äldre ut än 16 år, håll med om det.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen