Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Inför ESC Island 2014

Inför ESC Island 2016 »


INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Islands artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2015. Island hade startnummer 12 av 17 i semifinal 2. De gick inte vidare till finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Islands tidigare Eurovision-historik samt om deras representant för 2015. Därefter har vi gjort personliga omdömen och satt betyg, vilka har byggt på vad vi tyckt inför tävlingen och dess livesändningar.

 


Fakta


 • TV-kanal:
 • RÚV

 • Deltagandeår:
 • 28:e gången

 • Första tävlingsåret:
 • 1986

 • Senaste tävlingsåret:
 • 2014

 • Bästa resultat:
 • 2:a i final (1999 & 2009)

 • Sämsta resultat:
 • 16:e i semifinal (2005)

 • Uttagningsprocess 2015:
 • Söngvakeppni Sjónvarpsins 2015


Island är det enda landet i Norden som aldrig har vunnit ESC men som vid två tillfällen har varit nära att göra det (1999 och 2009).

Trots att de aldrig har vunnit så har Island tävlat med en hel del bra bidrag genom tiderna, oftast har bidragen fått sämre slutplaceringar än vad de förtjänat. Alla minns säkert den vackra isländska balladen ”Ég á líf” som Eyþór Ingi Gunnlaugsson framförde i Malmö 2013. Den gick förvisso till finalen men hamnade på sjuttonde plats.

En annan favorit hittas i det forna ”Nordiska rådets” husmedlem Eiríkur Hauksson som tävlat för Island inte mindre än två gånger: 1986 och 2007 (samt en gång för Norge 1991). Samtliga medverkansår har det gått sisodär för honom. Senaste försöket tog han sig ej vidare till finalen det året.

En ytterligare favorit som detta fantastiska land har bjudit på är 2003 års bidrag ”Open Your Heart” som Birgitta framförde. Låten gick ut först i finalen det året och tog hela Europa med storm. Totalt sett hamnade låten åtta.

 

Vem tävlade för Island 2015?

MARIA OLAFS (artistnamn för María Ólafsdóttir) är född den 21 mars 1993 i Blönduós på Island. Maria är både sångerska, låtskrivare och skådespelerska som har mycket scenerfarenhet. 2007 hade hon en mindre skådespelarroll i en uppsättning på Nationalteatern i Reykjavik, för att två år senare få skådespela karaktären Louisa von Trapp i en uppsättning av musikalen Sound of Music. Samma år medverkade hon även i en hyllningsshow till artisten Michael Jacksson och 2014 hade hon huvudrollen i en uppsättning av Ronja Rövardotter!

Som tidigare nämnt är Maria även låtskrivare, en karriär hon inledde år 2012 med låtskrivarteamet StopWaitGo (Ásgeir Orri Ásgeirsson, Pálmi Ragnar Ásgeirsson och Sæþór Kristjánsson). Denna grupp skrev nu även bidraget ”Unbroken” till isländska uttagningen (som då hette ”Lítil skref”) till henne och hon tackade ja att framföra den i uttagningen. Maria har varit med och co-skrivit låtens text tillsammans StopWaitGo som har gjort musiken & text.

Så här såg Islands musikvideo ut inför tävlingen:

 

Panelen tycker till!

Här nedan tycker vi till om årets akt från Island och betygsätter det. Vår betygsskala har fem steg från noll (lägst) till fem (högst), och de poäng som har gått att ge är 0, 1 , 2, 3, 4 eller 5 poäng.Vårt kära vikingaland i norr har sedan 2008 permanentat sig i finalen – och slog dessutom 2009 till med en andraplats bakom Rybak (Yohanna – Is it True?- för övrigt ett av de mest magiska framförandena någonsin). Men hennes framgång var ett undantag, och på senare år har Island hållit till runt sådär 17:e plats i finalresultaten. Tanken är väl att María Ólafsdóttir ska förbättra den statistiken i år. María är något av en musikalstjärna på Island, som spelat i både Sound of Music och Ronja Rövardotter. Emellertid var hennes vinst i den isländska uttagningen inte given. Juryn placerade henne som 4:a i finalens första omgång (av total 7 bidrag) medan folket placerade henne som 2:a – vilket gjorde att hon ändå hamnade i ”guldfinalen” mot det bidrag som fick flest poäng av folket (och juryn) i första omgången. I guldfinalen vände dock alla siffror, och María fick plötsligt flest röster – och avgick med segern. Intressant nog tilläts för första gången engelska i den isländska finalen, och för första gången fick därför Island ett vinnarbidrag på engelska. Tidigare har ju de isländska bidragen fått översättas till engelska efter den finalen – men i år behövs alltså inte det.

Tyvärr så har jag personligen problemet att detta inte alls intresserar mig. Islänningarna har en genuint nordisk musiksmak, och brukar därför alltid skicka intressanta bidrag till Eurovision – hört ifrån svenska öron. I år så är låten dock helt platt och känns mer som en dussinlåt som vilken som helst som hörs på radion då och då. Inget lyft, inget minnesvärt – ingenting som måste till för att ta sig långt. Utan att vi ännu har sett framförandet i Wien, så kan vi dock konstatera att Island har rejäl uppförsbacke nu, och jag tvivlar på någon bra placering för landet. Speciellt då man hamnar bakom ett mycket liknande bidrag från Azerbajdzjan – och det betydligt mer minnesvärda svenska bidraget som kommer efteråt. Finalplatsen känns osäker…Kommer nog aldrig glömma ”Eg A Lif”, som är min absoluta favoritlåtar från Island genom tiderna. Men inte heller den här är dålig. Precis som senare talare kommer konstatera, så är det här en riktig, hederlig, gammal schlager! Härligt!Åh, jag gillar verkligen Islands bidrag i år, det är en av mina favoriter i år. Känns som den enda riktiga klassiska schlagern i startfältet. Om den hade kommit 2005 hade vi snackat om vinstchans. Nu kom den 10 år försent tyvärr och får räkna med en bottenplacering i finalen.Jag vill gilla det här mer än jag gör. Jag tycker Maria är väldigt söt och sången är det inget fel på. Tyvärr får jag inte ut något vettigt av den här låten. Även om den sticker ut så känns den väldigt platt och enkel. Jag brukar vanligtvis gilla Island, men i år är jag inte lika förtjust i det.Maria känns som en blandning av Amy Diamond och Zara Larsson och det är bara positivt. Jag känner dock med låten att den hade behövt ytterligare några skruvar för att bli riktigt bra. Däremot sticker den ut från andra lugnbidrag så jag tror att Island absolut kan gå till final. Räknar dock inte med vinst.Island ställer i år upp med en modern. känslosam och glad uptempo-balladlåt med en härlig sångerska. Jag tycker att låten är relativt bra. Island tävlar sällan med låtar som jag ogillar. Hoppas att de kvalar in till final och får en bra placering. Det blir ingen topp-placering i år, men final borde det kunna bli.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »