Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Inför ESC Irland 2014

Inför ESC Irland 2016 »


INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Irlands artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2015. Irland hade startnummer 2 av 17 i semifinal 2. De gick inte vidare till finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Irlands tidigare Eurovision-historik samt om deras representant för 2015. Därefter har vi gjort personliga omdömen och satt betyg, vilka har byggt på vad vi tyckt inför tävlingen och dess livesändningar.

 


Fakta


 • TV-kanal:
 • RTÉ

 • Deltagandeår:
 • 49:e gången

 • Första tävlingsåret:
 • 1965

 • Senaste tävlingsåret:
 • 2014 (12:e plats i semifinalen)

 • Bästa resultat:
 • 1:a i final (1970, 1980, 1987, 1992, 1993, 1994 & 1996)

 • Sämsta resultat:
 • 15:e i semifinal (2008)

 • Uttagningsprocess 2015:
 • Eurosong 2015


Irland är det land som vunnit ESC flest gånger så det finns många bra låtar som de har ställt upp med genom åren. Första segern kom 1970 när Dana sjöng ”All Kinds Of Everything”. 1975 vann de inte, utan slutade på en 9:e plats med bidraget ”Thats What Friends Are For”. Gruppen hette The Swarbriggs. 1992 var ett år som de också tog hem segern då med låten ”Why Me?” med sångerskan Linda Martin. Vi rekommenderar er att kolla på många fler av Irlands bidrag eftersom de är det landet som har flest segrar och många bra bidrag genom tiderna.

 

Vem tävlade för Irland 2015?

MOLLY STERLING är född den 5:e janari 1998 i Puckane i Irland. Molly är en utpräglad Singer-Songwriter som redan tidigt spelade på bland annat bröllop och stora fester. Molly har även varit med i många talangjakter bland annat ”Tipp Teen Idol” och ”Vocal Solo” på Kilkenny Music Festival – där hon kom tvåa. Hon har även varit med i Irländska Tv3:s ”All Ireland Schools”, där slutade hon på en andra plats. Sedan hon för några år sedan flyttade till Dublin för att studera vid Saint Andrew’s College, har hon lyckats utveckla ett samarbete med låtskrivaren Greg French som 2014 deltog i produktionen av Mollys första EP ”Strands of Heart”. Efter vinsten i Eurosong 2015 stod det dessutom klart att Molly blev landets yngsta Eurovisiondeltagare genom tiderna, med sina blott 17 år.

Det är Molly Sterling själv som skrivit låten tillsammans med Greg French.

Så här såg Irlands musikvideo ut inför tävlingen:

 

Panelen tycker till!

Här nedan tycker vi till om årets akt från Irland och betygsätter det. Vår betygsskala har fem steg från noll (lägst) till fem (högst), och de poäng som har gått att ge är 0, 1 , 2, 3, 4 eller 5 poäng.Vad har hänt med Irland egentligen? Eurovisions stora underbarn under 80- och 90-talet med 7 segrar och totalt 11 topp-3 placeringar mellan 1970 och 1996, har sedan 2001 nu bara haft en 8:e plats som bäst i Eurovision. 2007 och 2013 lyckades de till och med komma sist i finalen… Den enda gången irländarna på senare tid upplevt någon typ av framgång var med Jedward, som ju lyckades slå igenom även här i Sverige. Men varför har irländarna haft så svårt på senare tid? Kan det bero på att man numera aldrig skickar ballader till Eurovision – deras tidigare så beprövade segerrecept? Kanske…

Därför skickar man i år en riktig Singer-Songwriterartist med en egenskriven ballad till Eurovision, ett sätt att väcka liv i sina gamla ESC-traditioner igen. Molly Sterling heter årets irländska artist, och har blivit rejält uppmärksammad i hemlandet efter segern i den irländska uttagningen. Molly kan väl närmast liknas vid en irländsk version av Anna Bergendahl, med ett eget sinne och en självständighet som får henne att sticka ut. Emellertid vet vi ju alla hur det gick för Anna Bergendahl i Eurovision, och det skvallrar ju om att detta inte kommer gå mycket bättre. Medan Molly sjunger enormt bra, och låten känns äkta och välkomponerad, så blir detta bara ännu en ballad i högen av pianoballader i årets Eurovision. Bättre än så är det inte. Irland startar dessutom från startnummer 2, och kan nog därmed redan boka returbiljetten hem till Dublin. Detta är dömt att misslyckas…Då jag hörde om vem Irland skulle skicka som artist i år, så tyckte jag hon lät fräsch och på något sätt nytänkande. Men sen trycker jag på låten, och blir nog rätt så missnöjd. Trååååkigt!En väldigt tråkig och förutsägbar låt som man hört många gånger. Irland som varit en sån supermakt i ESC har inte tagit en topp fem placering sedan 1997! Jag tycker att Irland skulle skickat Erika Selin med sin fantastiska låt ”Break Me Up”.Jag tror jag kommer chocka många med mitt betyg när det gäller detta bidrag. Det är en låt som verkligen växt på mig. Det är förvisso en ballad i mängden, men Mollys röst berör mig av någon anledning. Dessutom är jag väldigt svag för de irländska influenserna i låten. Det är subtilt, men vackert.Väldigt trist låt helhetsmässigt, det händer absolut ingenting när jag hör den. En ballad som Irland med flera tävlat med förut och som funkade då men som absolut inte funkar idag. Tyvärr, det blir ingen åttonde vinst i år heller. Det enda som funkar är artisten som charmar något men i övrigt blekt och ointressant nummer.Rent generellt är Irland ett starkt musikland. Storhetstiden i Eurovision är ett minne blott, men faktum är att man är mesta mästarna av tävlingen med sina sju segrar. För mig är Molly definitivt en finalist. Irland tävlar med en av de bättre balladerna. Det känns personligt och genuint. Molly är blott 16 år och sjunger helt fantastiskt. Hennes röst höjer låten avsevärt. Önskar henne och Irland framgång i Wien. Även om det är en unik ballad så är det fortfarande en av många ballader.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen