Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Inför ESC Frankrike 2014

Inför ESC Frankrike 2016 »


INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Frankrikes artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2015. Frankrike var direktkvalificerad till finalen där de hade startnummer 2 av 27.

Först ger vi en faktaöverblick om Frankrikes tidigare Eurovision-historik samt om deras representant för 2015. Därefter har vi gjort personliga omdömen och satt betyg, vilka har byggt på vad vi tyckt inför tävlingen och dess livesändningar.

 


Fakta


 • TV-kanal:
 • France 2

 • Deltagandeår:
 • 58:e gången

 • Första tävlingsåret:
 • 1956 (Två bidrag. Här och här)

 • Senaste tävlingsåret:
 • 2014 (26:a i final)

 • Bästa resultat:
 • 1:a i final (1958, 1960, 1962, 1969 & 1977)

 • Sämsta resultat:
 • 26:a i final (2014)

 • Uttagningsprocess 2015:
 • Internval


Frankrike är ett av Eurovision Song Contests mest framgångsrika länder genom tiderna och de har deltagit i tävlingen varje år sedan starten förutom 1974, då landets president Georges Pompidou hade avlidit. Hela fem segrar har det blivit, men man har även flera bra bidrag som inte har vunnit. B.la år 2008 med den lite udda och sköna sångaren Sébastien Tellier och låten ”Divine”. En representant som förtjänade segern var helt klart Natasha St-Pier med ”Je n’ai que mon âme” som slutade på en 4:e plats år 2001. I Düsselforf år 2011 var man förhandstippade att vinna med Amaury Vassili och den pampiga låten ”Sognu”. En 15:e plats i finalen blev det endast.

 

Vem tävlade för Frankrike 2015?

LISA ANGELL är född den 21 september 1968 i Paris i Frankrike. Hennes barndomsdröm har alltid varit att vara artist och detta är något som hon också alltid har sysslat med, i olika former. Under tonåren deltog hon i ett antal radioshower där hon lyckades vinna fyra av dessa shower och som 15-åring började hon en utbildning i klassisk sång vid konservatoriet i Nice, även om hon avslutade denna utbildning ganska kort därefter.

Hon livnärde sig ett tag som sångerska vid olika pianobarer vid franska rivieran. 2001 spelades låten Des Années Après in (skriven av Didier Barbelivien), men efter detta återvände Lisa till pianobarerna igen. 2009 träffade hon showmannen Patrick Sébastien som sedan kom att skriva hennes debutalbum Les Divines (2011). Två år senare släppte Lisa albumet Des Mots… som innehöll en cover av Melanie Cohls låt ”Je Saurai T’aimer”. Under 2014 släppte Lisa sitt tredje musikalbum Frou-Frou.

Lisa Angells ESC-bidrag heter ”N’oubliez Pas” har text och musik av M. Albert samt musik av Michel Illouz och text av Laure Izon. OBS! I svenska medier (även i SVT:s Inför-program i år) sägs det/ryktas det att det är låtskrivaren Robert Goldman som ensamt ligger bakom låten, men så är alltså inte fallet.

Så här såg Frankrikes musikvideo ut inför tävlingen:

 

Panelen tycker till!

Här nedan tycker vi till om årets akt från Frankrike och betygsätter det. Vår betygsskala har fem steg från noll (lägst) till fem (högst), och de poäng som har gått att ge är 0, 1 , 2, 3, 4 eller 5 poäng.Frankrike är Eurovisions forna stormakt – en fallen hjälte som inte verkar ha någon motivation kvar att återupprätta fornstora dagar. Under Eurovisions första två decennier tog landet i princip alla sina pallplatser till dags dato. 5 vinster (1958, 1960, 1962, 1969, 1977) och tre andraplatser och en mängd tredjeplatser. Sen kom 1980-talet och Frankrike påbörjade en kort ökenvandring fram till 1990 och 1991 då landet var snuddande nära att vinna igen – man fick 2 andraplatser istället. Vi minns ju hur både Amina och Carola fick 146 poäng i Rom, men att Carola vann då hon hade flest 10-poängare. Sedan den majkvällen i Rom har Frankrike inte fått någon pallplats – och upplevde sin första sistaplacering ifjol med gruppen Twin Twin.

Meningarna går isär om varför fransoserna numera blir så ratade i Eurovision, men jag tror att årets franska bidrag rätt så precist förklarar detta. Man envisas nämligen med att skicka sin obligatoriska franska ballad – enligt samma formel som på 70-talet. Visst har man ibland försökt med något annat, men precis som för Twin Twin ifjol har detta blivit avfärdat som tokerier. Jag tror egentligen att det handlar om att Frankrike inte kan producera pop, eller kvalitativ mainstream musik. Allt de skickar är djupt och artistiskt, och allt som oftast i balladform. Och givetvis på franska. Lisa Angell är ingen dålig sångerska och låten är det i sig inget fel på – det är en ganska fin ballad med snygg brygga. Men det är ändå ett platt fall, eftersom den är på franska och är en ballad i mängden av andra ballader. Detta har vi hört förr – både i årets Eurovision men framförallt ifrån Frankrike miljontals gånger.

Sistaplatsen är tyvärr mycket aktuell för Frankrike även i år!Återigen ett bidrag som bevisar att Eurovisionen absolut INTE är en skönhetstävling. Låten i sig tycker jag också är rätt så bra, och jag skulle till och med lite önska att hon skulle vinna i år, det skulle liksom bli som en återblick till 2007 när Serbien vann med ”Molitva”.Det är många ballader i årets ESC och det här är en av de tråkigare balladerna som aldrig tar fart utan man bara väntar på den ska lyfta. Frankrike kom överlägset sist ifjol och det är nog väldigt stor chans att de gör det även i år.Som balladälskare har jag verkligen försökt gilla den här låten. Men jag går inte igång på den alls. Den ger mig inte den där härliga känslan i kroppen som ballader vanligtvis ger mig. Det händer liksom ingenting här. Dessutom finns det i år många andra ballader som ger ett bättre intryck.Det positiva här för alla nostalgiker är att Frankrike tävlar med en ballad, och det är som Erik säger en nackdel just i år när det är ett riktigt balladår. Trots att det är en finskriven låt som berör har jag svårt att se Frankrike i toppen. Det finns låtar som sticker ut mer. Dock så gillar jag låten, men med tiden har jag hittat andra bidrag som jag gillar bättre. Nackdelen med denna låt är att den tar rätt lång tid på sig att komma igång, vilket gör att när det väl händer något kommer nog de flesta tittarna stå ute i köket och koka kaffe i väntan på nästa låt.Efter fjolårets något oväntade jumboplacering i Köpenhamn ställer man i år upp med en pampig, klassisk, fransk ballad. Jag går i gång på låten starkt och gillade den redan från första lyssningen. Hur går det då i år? Fransmännen lär inte komma sist, den saken är klar. Svårt att säga om det blir en topp, mitten – eller bottenplacering. Det känns som det kan sluta hur som helst om jag ska vara uppriktig. Personligen tycker jag Frankrike har en av de bästa balladerna i år och hoppas att de hamnar i toppen.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »