Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

Inför ESC Australien 2016 »


INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Australiens* artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2015. Australien var direktkvalificerad till finalen där de hade startnummer 12 av 27.

Först ger vi en faktaöverblick om Australiens tidigare Eurovision-historik samt om deras representant för 2015. Därefter har vi gjort personliga omdömen och satt betyg, vilka har byggt på vad vi tyckt inför tävlingen och dess livesändningar.

* Australien bjöds in till det här årets tävling, dock med motiveringen att de bara skulle få tävla det här året. Men det har sedan struntats i då landet många år därefter har deltagit. De äger också rätten att åtminstone fram till Eurovision 2023 delta varje år. På sitt premiärår var de direktkvalificerade till finalen men de fick samtidigt rösta i bägge semifinalerna!

 


Fakta


  • TV-kanal:
  • SBS

  • Deltagandeår:
  • Första gången – debut!

  • Uttagningsprocess 2015:
  • Internval


Australien debuterar i år, men de medverkade även förra året i ESC, då som mellanakt i en semifinal där Jessica Mauboy framförde låten ”Sea of Flags”. I tidigare års ESC har det även förekommit australiensare som har tävlat, men då för andra länder. Här talar vi framförallt om Olivia Newton John (Storbritannien 1974) och Gina G (Storbritannien 1996). Sedan framfördes även Tysklands bidrag år 2006 av gruppen Texas Lightning vars sångerska Jane Comerford är född i Australien. Så även för ESC-legendaren Johnny Logan, som tävlade 1980 & 1987 och vann ESC båda gångerna.

 

Vem tävlade för Australien 2015?

GUY SEBASTIAN är född den 26 oktober 1981 i Klang i Malaysia, men är sedan sexårsåldern bosatt i Australien. Han blev mest känd för publiken i sin medverkan i Australiens första Idolsäsong år 2003 som han vann och genom detta har han sedan haft en blomstrande musikkarriär.

Första musikalbumet Just as I Am släpptes strax efter Idolsegern och ett år senare släppte han andra albumet Beautiful Life. Dessa album innehöll flera singlar som nådde toppen på topplistorna i Australien. Efter detta har Guy släppt ytterligare tre album och därtill flera singlar, vissa i samarbete med andra artister. Han är för övrigt den enda manliga artisten i Australien som har lyckats fått sex stycken nummer 1-singlar och två stycken nummer 1-album! Totalt har han fått ihop 43 platina- och 3 guldcertifieringar och har sålt över 3 miljoner album. Därmed en stor framgång i sitt hemland.

Bidraget som Guy ska tävla med heter ”Tonight Again”. Låten har Guy skrivit ihop med David Ryan Harris och Louis Schoorl.

Så här såg Australiens musikvideo ut inför tävlingen:

 

Panelen tycker till!

Här nedan tycker vi till om årets akt från Australien och betygsätter det. Vår betygsskala har fem steg från noll (lägst) till fem (högst), och de poäng som har gått att ge är 0, 1 , 2, 3, 4 eller 5 poäng.EBU släppte i februari jättebomben att Australien skulle komma att delta i årets Eurovision. Landet/kontinenten som ligger på andra sidan jorden har troget följt Eurovision sedan 1984, trots att programmet sänts på den tidiga morgonkvisten för dem. Men programmets popularitet är oförneklig, och därmed tyckte EBU att man ville belöna dem med ett gästinhopp i årets 60:e upplaga av Eurovision. Många européer blev upprörda, men de allra flesta ändå positivt överraskade av denna nyhet. Jag var en av dem!

Ännu mer positiv blev man givetvis när man hörde vilket bidrag nationen kommer att skicka till sin debut i Wien: Idol-stjärnan Guy Sebastian med den omisstagligt soul-poppiga låten ”Tonight Again” som mycket väl kan ta hem hela Eurovision i år. Det underbara och djupt ironiska med detta faktum är att Australien verkligen lagt ned energi på att hitta en bra artist och en bra modern låt, trots att man ju egentligen inte är medlem av vare sig Europa eller EBU. Det fantastiska är att låten är hit-mässig på samma sätt som vi kunde ha förväntat oss från USA eller Storbritannien (om bara Storbritannien började ta Eurovision på allvar igen). Detta har potential till en riktig världshit, det ska inte förnekas! Den stora (och ständiga) frågan är hur detta kommer att se ut på scenen i Wien. Vi har ännu inte sett bidraget live och ingen kan förneka att denna låt är svårsjungen. Kommer han klara av att sjunga den live? Guy är en mycket duktig sångare, men räcker det? Just nu är det osäkert. Jag hade gärna utsett detta till en klar vinnare i Eurovision, men jag kan faktiskt inte göra det. Ännu saknas så många vitala delar för att säga något om det. Därför ska det bli oerhört spännande att se hur scenrepetitionerna i Wien ser ut för Australien.Eftersom de är Australien, och redan är kvalade till finalen, så skulle man kunna tro att de inte alls skulle satsa så mycket som de verkar ha gjort. Låten känns som något nytt i Eurovisionssammanhang, trallvänlig och rätt så mysig. Jag gillar den!En helt okej låt med en helt okej artist så sammanfattar jag Australiens första medverkan i ESC. Jag tror dock att Australien kommer komma på en topp-5 plats mycket på grund av att det är första och kanske enda gången de är med i ESC vilket betyder att de kommer få många sympatiröster av det skälet.Det finns ingen låt i årets tävling som får mig på så gott humör som Guy Sebastians fantastiska ”Tonight Again”. Det svänger, jag dras med och bara diggar det. Det låter modernt, med inslag av gamla glansdagar med trumpeter och blåsinstrument. Jag hoppas verkligen det går bra för Australien!Det här är en låt som växer mer och mer för varje lyssning. Jag tror och hoppas att det kan gå riktigt bra för Australien i år. Så länge han lämnar fusklappen (som syns i videon) hemma…Riktigt fin gest av EBU att låta Australien, som är sådana beundrare av tävlingen få delta i Eurovision Song Contest. Guy Sebastian är verkligen en fantastisk sångare med karaktär. Låten han tävlar med i Wien är en medryckande, glad, soulpoplåt som man lätt kan ta till sig. Jag tror att det kommer gå riktigt bra för Australien. Absolut en topp 10-placering. Den kan t.o.m vinna. Att det skulle vara en engångsförteelse att Australien deltar i ESC får vi väl se. Personligen hoppas jag att få återse de i tävlingen framöver. Visst har låten vissa likheter med Andreas Weises ”Bring Out The Fire” från årets Mello?

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »