Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Inför ESC Armenien 2014

Inför ESC Armenien 2016 »


INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Armeniens artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2015. Armenien hade startnummer 2 av 16 i semifinal 1 och sedan startnummer 6 av 27 i finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Armeniens tidigare Eurovision-historik samt om deras representant för 2015. Därefter har vi gjort personliga omdömen och satt betyg, vilka har byggt på vad vi tyckt inför tävlingen och dess livesändningar.

 


Fakta


 • TV-kanal:
 • ARMTV

 • Deltagandeår:
 • 9:e gången

 • Första tävlingsåret:
 • 2006

 • Senaste tävlingsåret:
 • 2014 (4:e plats i finalen)

 • Bästa resultat:
 • 4:a i final (2008 & 2014)

 • Sämsta resultat:
 • 12:a i semifinal (2011)

 • Uttagningsprocess 2015:
 • Internval


Armenien är ett av de yngsta deltagarländerna i Eurovision Song Contest. De låtarna som absolut gjort bäst avtryck enligt oss är följande:

2008: Sirusho – ”Qélé, Qélé” (4:e plats i finalen)
2009: Inga & Anush – ”Jan Jan” (10:e plats i finalen)
2010: Eva Rivas – ”Apricot Stone” (7:e plats i finalen)

 

Vem tävlade för Armenien 2015?

GENEALOGY är en musikgrupp som består av sex stycken artister från fem världsdelar. Det alla i gruppen har gemensamt är att de har armeniska rötter, därav gruppnamnet som på svenska kan översättas till Släktforskning. De som ingår i gruppen är:

 • Essaï Altounian, född den 5 november 1980 i Paris i Frankrike.
 • Tamar Kaprelian, född den 28 oktober 1986 i Scottsdale (Arizona) i USA.
 • Vahe Tilbian, född den 2 maj 1980 i Etiopien.
 • Stephanie Topalian, född den 5 augusti 1987 i Los Angeles i USA.
 • Mary-Jean O’Doherty Vasmatzian, född i Huston (Texas) i USA.
 • Inga Arsjakjan, född den 18 mars 1982 i Jerevan i Armenien

Inga är den enda medlemmen i gruppen som är bosatt i Armenien och är också den enda av dessa i gruppen som tidigare tävlat i Eurovision förut (2009, då med sin syster Anush).

Den låt som Genealogy ska tävla med heter ”Face the Shadow” som har text av Inna Mkrtchyan och musik av Armen Martirosyan. Den senare komponerade även musiken till Armeniens ESC-bidrag 2010 ”Apricot Stone”, framförd av Eva Rivas. Genealogys tävlingsbidrag hette från början ”Don’t Deny” men bytte sedan titel då den föregående titeln antyder en politisk avsikt, vilket AMPTV helt enkelt ville undvika.

Så här såg Armeniens musikvideo ut inför tävlingen:

 

Panelen tycker till!

Här nedan tycker vi till om årets akt från Armenien och betygsätter det. Vår betygsskala har fem steg från noll (lägst) till fem (högst), och de poäng som har gått att ge är 0, 1 , 2, 3, 4 eller 5 poäng.Förra året så trodde alla bookmakers att Armenien skulle vinna Eurovision – fram tills man faktiskt fick se låten live. Då havererade oddsen totalt, och landet fick nöja sig med en 4:e plats i finalen. Å andra sidan är det mycket som talar för att Aram Mp3 (som representerade Armenien ifjol) sköt sig själv i foten när han uttalade sig homofobt i en intervju ett par veckor innan tävlingen. Inte populärt i schlagervärlden om man säger så…

I år lyckas Armenien dock göra sig impopulära på andra sätt, till exempel genom att skicka ett sådant här bidrag som hade klassificerats som tortyr av Genevekonventionen om det använts i krig. Detta är nämligen vidrigt, för alla sinnen, samtidigt! Visst är det kul att se Inga ifrån duon ”Inga & Anush” som representerade landet 2009 med det klassiska ”Jan Jan”. Visst är det också kul att hon bildat en ny grupp tillsammans med utvandrade ex-armenier ifrån så vitt skilda länder som Etiopien, Australien, USA, Japan och Frankrike. Men glädjen drunknar fullkomligt i detta oväsen som landet valt att skicka till Wien. Detta är alldeles för dåligt för Eurovision 2015, och kan med lätthet förpassas till sistaplatsen. Allt annat vore en enorm sensation, och samtidigt en total travesti av närmast bibliska mått.Vad hände här? Vad var det som inte fungerade i år lika bra som i fjol? Jag menar, för exakt ett år sedan var Armenien vinsttippade, och i år är det någon tråkig, icke-tilltalande ballad som står på tur. Inte bra!Armenien som länge var favorittippade att ta hem hela kalaset ifjol skickar i år en ballad som är riktigt tråkig och kommer inte alls upp i samma klass som ifjol. Årets bidrag är riktigt tråkigt och svårt att förstå sig på.De som kan något om mig vet att jag älskar ballader. Men usch vad tråkigt detta är. Det tilltalar mig inte och jag går inte alls igång på det. Låter stundtals som en dålig Disney-ballad. Jag förstår inte syftet med låten helt enkelt. Och detta är en av få låtar som är lätt att glömma bort. Hur många gånger jag än lyssnar på den så kan jag inte placera den och efteråt kommer tanken, ”Just ja, det är Armeniens bidrag”.Sist ett liknande koncept med 6 artister från olika länder var år 2006 när Ralph Siegel satte ihop supergruppen Six4One för Schweiz – som totalfloppade. Problemet då var att alla gruppmedlemmar var soloartister och som dessutom uppträdde på sådant sätt trots gruppsamarbetet. Det finns risk för att det blir samma sak här. Samt att låtens något politiskt vinklade text (om den nu inte skrivs om som titeln gjordes) så finns det flopprisk här. Personligen är det ingen favorit och heller inget man kommer ihåg efteråt.Armenien var en av de stora förhandsfavoriterna ifjol med Aram Mp3. I år är man så långt bort det bara går att vara någon slags förhandsfavorit. Vilken ointressant och plottrig låt. Försöker komma ihåg låten efter flera omlyssningar, men det är omöjligt. Ett solklart bottennapp för mig.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen