Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Inför ESC Albanien 2014

Inför ESC Albanien 2016 »


INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Albaniens artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2015. Albanien hade startnummer 14 av 16 i semifinal 1 och sedan startnummer 26 av 27 i finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Albaniens tidigare Eurovision-historik samt om deras representant för 2015. Därefter har vi gjort personliga omdömen och satt betyg, vilka har byggt på vad vi tyckt inför tävlingen och dess livesändningar.

 


Fakta


 • TV-kanal:
 • RTSH

 • Deltagandeår:
 • 12:e gången

 • Första tävlingsåret:
 • 2004

 • Senaste tävlingsåret:
 • 2014 (15:e plats i semifinalen)

 • Bästa resultat:
 • 5:a i final (2012)

 • Sämsta resultat:
 • 17:e i semifinal (2007)

 • Uttagningsprocess 2015:
 • Festivali i Këngës 53


Några av våra albanska favoritbidrag i Eurovision från förr:

Anjeza Shahini – ”The Image Of You” – År 2004 debuterade Albanien i Eurovision Song Contest. Man gjorde det med denna fina schlagerdänga. Det svängde bra och Albanien fick en hög placering direkt. Det skulle dock dröja många år innan man fick se de höga placeringarna igen.

Luiz Ejlli – ”Zjarr E Ftohtë” – Kanske inte den bästa placeringen Albanien tagit, men detta är kanske deras mest originella låt. Man tog med sig det albanska soundet och det var svängigt och oerhört härligt. Mer etniskt än såhär blir det inte.

Rona NishliuSuus – År 2012 tog Albanien sin högsta placering då man placerade sig femma. En oerhört sorglig låt som gick igenom rutan. Med en fantastisk röst tog sig Rona in i våra hjärtan och vi kunde alla känna hennes sorg och hennes smärta i sången.

 

Vem tävlade för Albanien 2015?

ELHAIDA DANI är född den 17 Februari 1993 i staden Shkodër i norra Albanien. Hon började redan som 6-åring att spela piano och gjorde sitt första TV-framträdande som 15-åring i musiktävlingen ”Kënga Magjike”. Året därpå (2009) lyckades hon vinna den albanska upplagan av ”Star Academy” och lyckades genom detta bli en etablerad artist över hela Balkan. I december 2011 deltog hon för första gången i den den albanska eurovisionuttagningen ”Festivali i Këngës” med låten ”Mijëra vjet”, men lyckades inte få några poäng alls i finalen och slutade på en delad sistaplats.

Kort därpå beslöt hon sig för att söka internationell framgång utanför Balkan och flyttade till Rom för att delta i den italienska upplagan av ”The Voice”. Hon gjorde omedelbar succé och vann till slut finalen med över 70% av rösterna. Efter framgångarna i Italien beslöt hon sig 2014 dock för att flytta tillbaka till Albanien igen och för att göra ett nytt försök att vinna ”Festivali i Këngës”. När hennes deltagande i 2014 års upplaga av tävlingen utannonserades blev hon genast storfavorit att vinna, och mycket riktigt lyckades hon och bidraget ”Diell” till slut bära hem segern.

En av låtförfattarna har tidigare erfarenhet från Eurovision: Sokol Marsi, som tävlade med bidraget ”Feel The Passion” 2011 som Aurela Gaçe framförde. De övriga låtförfattarna: duon Zzap & Chriss (Arbër Elshani och Christian Lekaj) samt Linda Halimi (som översatt texten till engelska) är från Kosovo och gör sina debuter i Eurovision.

Så här såg Albaniens musikvideo ut inför tävlingen:

 

Panelen tycker till!

Här nedan tycker vi till om årets akt från Albanien och betygsätter det. Vår betygsskala har fem steg från noll (lägst) till fem (högst), och de poäng som har gått att ge är 0, 1 , 2, 3, 4 eller 5 poäng.Albanien är kanske ett av Eurovisions mest konservativa länder, där den levande orkestern fortfarande används i uttagningen – ett faktum som dock bara höjer landets anseende i ESC-kretsar. Tyvärr har man ändå inte lyckats särskilt bra i Eurovision, utan har de senaste 5 åren bara kvalificerat sig till finalen en gång, 2012 – även om Rona Nishliu då också lyckades ge landet sin bäst placering någonsin, nämligen en femteplats med låten ”Suus”.

Dessvärre har albanerna haft det rörigt i sin uttagning i år då vinnarlåten ”Diell” fick bytas ut efter att låtförfattarna hamnat i osämja med TV-bolaget. Istället skickar man den betydligt sämre låten ”I’m Alive” till Wien, en låt som inte alls utnyttjar Elhaidas röstkapacitet på samma sätt som ”Diell”. Tråkigt nog får därför Albaniens kanske just nu största artist sänka sig ett stort antal snäpp för att kunna sjunga låten – vilket känns helt fel. Albanien hade innan låtbytet en god chans till finalkvalificering, men finalplatsen känns just nu väldigt avlägsen. ”I’m Alive” känns mer som en oinspirerad amerikansk mainstreamlåt, som lär ha problem att ta sig ut genom tv-rutan.Har Albanien någonsin egentligen haft något riktigt bra i Eurovisionen? Årets låt hör till de bättre, men först då man hört den ett par gånger. De flesta som ser på ESC hör låten exakt en gång, och då kommer de inte riktigt fatta den.Jag gillar Albanien i år och jag tycker att de skickar en mycket bra låt, med en riktigt bra sångerska. Den här låten har alla ingredienser för att lyckas riktigt bra. Jag har hört Elhaida sjunga live i klipp när hon var med i ”The Voice” och hennes röst är lika bra som på studioversionen. Heja Albanien!Känner mig lite delad här. Jag tycker inte låten är så värst bra egentligen. Men andra gånger känner jag att den funkar. Den har höjt sig lite för mig med tiden och jag tycker sångerskan sjunger helt okej. Men det är något som fattas för mig.Har svårt att få grepp om låten och om sångerskan. Men efter ett par lyssningar så höjer sig låten något i alla fall. Eventuellt vidare eller ej. Velar en hel del.Elhaida känns som en stark sångerska, men dessvärre är hennes tävlingsbidrag oerhört platt och intetsägande. Den har inga minnesvärda textrader som sätter sig på hjärnan. Den utsedda vinnarlåten från Festivali I Këngës var bra mycket bättre än den här låten, även om jag inte var något större fan av den heller. Albanien tappar favoritskapet hos mig för varje år som går. Har inte gillat deras bidrag sedan år 2010 och 2009. Då levererade Albanien fantastiska bidrag till Eurovisionen. Jag befarar att man återigen står utanför ESC-finalen, med detta bleka bidraget som man tävlar med i Wien.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen