Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Inför ESC Belarus 2013

Inför ESC Belarus 2015 »


INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Belarus’ artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2014. Belarus hade startnummer 10 av 15 i semifinal 2 och sedan startnummer 2 av 26 i finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Belarus’ tidigare Eurovision-historik samt om deras representant för 2014. Därefter har vi gjort personliga omdömen och satt betyg, vilka har byggt på vad vi tyckt inför tävlingen och dess livesändningar.

 


Fakta


 • TV-kanal:
 • BTRC

 • Deltagandeår:
 • 11:e gången

 • Första tävlingsåret:
 • 2004

 • Senaste tävlingsåret:
 • 2013

 • Bästa resultat:
 • 6:a i final (2007)

 • Sämsta resultat:
 • 22:a i semifinal (2006)

 • Uttagningsprocess 2014:
 • Nationell final


Vem tävlade för Belarus 2014?

Teo, eller Yuriy Vaschuk som han egentligen heter, är en belarusisk artist. Han är född den 24 januari 1983 i staden Hidry i Belarus. Redan som barn var han musikalisk och han lärde sig tidigt att spela dragspel. Detta blev han så bra på att han kom att vinna tävlingen Praleska. Som sjuttonåring fick han arbeta med musik hos Mikhail Finberg, där han fick erfarenhet av solosång men också att skriva och arrangera låtar. Praktisk färdighet fick han vid studier på vitryska statliga universitetet i kultur och konst. Han har senare också arbetat som programledare för TV-programmet Naperad U Minulae och med att bevara vitrysk folkmusik.

År 2009 deltog Teo för första gången i den vitryska uttagningen till Eurovision, då med låten ”Behind” i duett med Anna Blagova (och tävlade under sitt riktiga namn). Vid det tillfället gick de inte till finalen i uttagningen. Teo har efter detta arbetat som låtskrivare åt både 3+2 och Alyona Lanskaya, som fick representera Belarus 2010 respektive 2013. De låtar Teo skrev åt dessa kom dock aldrig att tävla i ESC. 2014 ställde han upp solo i Belarus’ ESC-uttagning och vann då med låten ”Cheesecake”. Han hade dock skrivit två låtar till i tävlingen innan han 1,5 timme före deadline lämnade in ”Cheesecake”.

 

Musikvideo

Så här såg Belarus’ musikvideo ut inför tävlingen:

 

Panelen tycker till!

Här nedan tycker vi till om årets akt från Belarus och betygsätter det. Vår betygsskala har fem steg från noll (lägst) till fem (högst), och de poäng som har gått att ge är 0, 1 , 2, 3, 4 eller 5 poäng.Låten är lätt att få på hjärnan och det är en stor fördel. Jag har två länder som jag tror kan skrälla sig till en topp 5 placering i finalen. Det ena landet är Moldavien och de andra landet är Belarus. Jag själv tycker låten är rätt tråkig.Älska eller hata? Belarus kan nog komma att dela Europa med sin ”blurred-lines” kopia. Tyvärr är det en ganska blek sådan och även om ett visst mått av trallvänlighet finns. Tror den charmar hem en finalplats ändå.Jag är förmodligen inte ensam om att tycka att låten påminner om Blurred Lines med Robin Thicke. Den är faktiskt småcharmig och sätter sig rätt lätt på huvudet. Jag vet inte hur det kommer gå för den då det kan gå lite hur som helst. Men det är personligen låt jag skulle rösta på.Skönt gung och en bra poplåt. Så tänker i alla fall jag beskriva Belarus’ låt i år. Faktum är att jag har gillat den här ett bra tag nu (gillade inte efter liveversionen men när videon kom blev den bättre). Sedan har den varit en av mina favoriter i den här deltävlingen i alla fall. Jag tycker att den sticker ut, inte som en vinnare, men som en låt som slår igenom kraftigt. Den kan nog gå till final (förhoppningsvis) och för mig får den gärna nå högt. Men jag hoppas inte att den vinner. Varför? Jo, det skulle inte kännas helt hundra att hålla Eurovisionens 60-årskalas i en diktatur.Det finns ju lite härligt gung i den här låten men återigen så måste jag få gnälla lite över engelskan.. Varför sjunger man inte på sitt eget språk istället för att bara förvirra folk så man måste sitta halva låten innan man inser: ”Jaha, det var alltså engelska han sjöng på”.Lettland ville baka en kaka och Belarus beställde en Teo och en Cheesecake på menyn. Jag blir varken sugen på ostkaka eller Teo när jag hör detta. Rap & Hiphop har aldrig varit min melodi. Trist låt, fruktansvärt knagglig engelska och överlag en oerhört intetsägande låt. Jag har svårt att se att Belarus kvalificerar sig till final med det här bidraget. I Eurovision har det aldrig riktigt gått så bra för Belarus, bortsett från 2007 när Koldun tog landet till sin hittills bästa placering (6:e plats). De har däremot haft en rad intressanta bidrag under sin korta sejour i tävlingen, men anno 2014 kommer inte hamna på min topplista i alla fall.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen