Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Inför ESC Ukraina 2013

Inför ESC Ukraina 2016 »


INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Ukrainas artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2014. Ukraina hade startnummer 9 av 16 i semifinal 1 och sedan startnummer 1 av 26 i finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Ukrainas tidigare Eurovision-historik samt om deras representant för 2014. Därefter har vi gjort personliga omdömen och satt betyg, vilka har byggt på vad vi tyckt inför tävlingen och dess livesändningar.

 


Fakta


 • TV-kanal:
 • NTU

 • Deltagandeår:
 • 12:e gången

 • Första tävlingsåret:
 • 2003

 • Senaste tävlingsåret:
 • 2013

 • Bästa resultat:
 • 1:a i final (2004)

 • Sämsta resultat:
 • 19:e i final (2005)

 • Uttagningsprocess 2014:
 • Nationell final


Vem tävlade för Ukraina 2014?

Mariya Yaremchuk (svensk stavning Marija Jaremtjuk) är född 2 mars 1993 i Tjernivtsi i Ukraina. Hon är dotter till artisten och legendaren Nazariy Yaremchuk som utsågs till folkets artist i Ukraina. Mariya är popsångerska och har vid flera tillfällen tävlat i olika sångtävlingar som Voice of the Country, New Wave 2012 och Evrobatjennia 2013 (Ukrainas ESC-uttagning förra året). Då slutade hon på femte plats. När hon sedan ställde upp i Ukrainas ESC-uttagning till i år tog hon istället hem segern med låten ”Tick-Tock”.

Det har hänt en hel del med ”Tick-Tock” sedan Mariya vann med i den ukrainska uttagningen i december förra året. Framförallt har den finputsas och producerats om helt. Musiken har Maria gjort själv medan hon har fått hjälp av svenske Sandra Bjurman (en av låtskrivarna till ”Running Scared” 2011) med låtens text.

 

Musikvideo

Så här såg Ukrainas musikvideo ut inför tävlingen:

 

Panelen tycker till!

Här nedan tycker vi till om årets akt från Ukraina och betygsätter det. Vår betygsskala har fem steg från noll (lägst) till fem (högst), och de poäng som har gått att ge är 0, 1 , 2, 3, 4 eller 5 poäng.Ukraina brukar alltid ha häftiga scenframträdande och det brukar alltid lyfta framträdandet. Jag tror många röstar på Ukraina just för scenframträdandet. Årets Ukrainska låt är sämre än förra årets låt. Den stora frågan är vad kommer Ukraina ha på scenen i år, förra året var det en jätte. I år är det kanske en drake eller ett sjöodjur, vem vet ?Brukar alltd ha höga förväntningar på Ukraina och så även denna gång. Tyvärr lever man inte upp till dem och levererar ingen eurosivion-klassiker utan en ganska banal text på dålig engelska. Är inte dåligt, men när man lyckats ta fram artister som Ani Lorak och Ruslana kan detta tyckas lätt mjäkigt.Detta är inte dåligt. Framför allt då man gjorde om låten till något mer upptempo. Men med Ukrainas tidigare prestationer så är detta heller inte det bästa. Varje år väntar man på att se Ukrainas scenframträdande och så även i år. De bjuder oss alltid på något kul och annorlunda.Versionen som hon tävlar med nu är mycket bättre än med den hon vann med i december. Däremot känns det som om något saknas med låten. Ukraina brukar tävla med bra bidrag (undantaget vissa år) och jag är mer än övertygad om att den här går till final med en bra slutplacering. Men frågan är om inte Ukraina försöker leva på sin egen legendariska ESC-historik? Det känns lite som att vi har sett det förr. Återigen, Ukraina är Ukraina så denna går till finalen. Och hon är ursnygg, det ger pluspoäng. Jag kan för övrigt tillägga att hon har på sig samma typ av hatt som sångaren Waylon i Nederländernas bidrag har.Ukraina verkar alltid kunna skicka vad som helst och hamna i topp och jag vet inte varför. Jag har aldrig förstått grejen med de låtar som det här landet skickar till ESC, och jag gör det verkligen inte i år heller.Ett av de länder som allt som oftast brukar leverera är Ukraina. Årets bidrag är kanske inte bland de bättre bidrag de har skickat, men det är ganska catchy och lär säkert vara ganska dansant och snyggt på scen ändå. Ukraina har en förmåga att slåss om höga placeringar och de lär de även göra i år.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen