Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Inför ESC Tyskland 2013

Inför ESC Tyskland 2015 »


INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Tysklands artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2014. Tyskland var direktkvalificerad till finalen där de hade startnummer 12 av 26.

Först ger vi en faktaöverblick om Tysklands tidigare Eurovision-historik samt om deras representant för 2014. Därefter har vi gjort personliga omdömen och satt betyg, vilka har byggt på vad vi tyckt inför tävlingen och dess livesändningar.

 


Fakta


 • TV-kanal:
 • NDR

 • Deltagandeår:
 • 57:e gången

 • Första tävlingsåret:
 • 1956

 • Senaste tävlingsåret:
 • 2013

 • Bästa resultat:
 • 1:a i final (1982 & 2010)

 • Sämsta resultat:
 • 24:a i final (2005)

 • Uttagningsprocess 2014:
 • Unser Song für Dänemark


Vem tävlade för Tyskland 2014?

Om det går dåligt för allmänheten i Melodifestivalen gick det i år tvärtom för den i tyska uttagningen. Gruppen Elaiza består av Elżbieta ”Ela” Steinmetz, Yvonne Grünwald och Natalie Plöger. Gruppen bildades genom att Elżbieta och Yvonne möttes på Valicon-Studios i Berlin där Elżbieta hade blivit signad och genom en bild på Natalie Plöger blev gruppen en trio. Så sent som 2013 formade trion själva gruppen och i mars samma år släppte de sin första EP March 28. Senare under året vann de pris som årets nykomlingar på Women-of-the-World-Festival. En ytterligare EP släpptes tidigt 2014 med låtarna Is It Right, Fight Against Myself and Without, där den första kom att tävla i den tyska ESC-uttagningen samma år.

Låten ”Is It Right” som gruppen tävlade med i Tysklands ESC-uttagning togs ut genom en wildcard-tävling (som svenska motsvarigheten till Webbjokern eller varför inte Metro on Stage) där en plats i finalen stod på spel. Väl i den nationella finalen gick gruppen ända till slutomgång där de slog ut den populära tyska gruppen Unhelig. Kanske lite som när Ranelid petade ned Andreas Johnson 2012?

 

Musikvideo

Så här såg Tysklands musikvideo ut inför tävlingen:

 

Panelen tycker till!

Här nedan tycker vi till om årets akt från Tyskland och betygsätter det. Vår betygsskala har fem steg från noll (lägst) till fem (högst), och de poäng som har gått att ge är 0, 1 , 2, 3, 4 eller 5 poäng.Den här låten är den sämsta av de låtarna som ”Big five” har skickat. Tycker att det inte händer någonting och den är en rätt blek låt, varken irriterar eller gör mig glad utan bara en lång raksträcka.Galet besviken på Tyskland som jag tycker alltid levererar! Detta år väljer man dock något som känns som Lenas trötta storasystrar och faller platt. Vet inte om man orkar lyssna på dem i tre minuter ens, det är dåligt betyg. Men straffas man ut om man skickas dansant disco som i fjol så förstår jag att man tröttnar och söker nya vägar. Man får nog fortsätta söka för det här gänger lär knappast upprepa framgången från 2010…Man kan ju undra vad tyskarna tyskarna tänkte om de andra bidragen i den nationella uttagningen när man valde att skicka detta. Det är så tråkigt och intesägande så man blir tokig. Liten poäng för en småkatchig refräng. Allt annat är bara minus.När SVT hade sin webbjokertävling de första två åren kände jag att det var roligt att lyssna igenom alla låtar, för svenska folket är duktiga på att skriva låtar. Men alla är inte lika duktiga och jag var tvungen att sätta en 30-sekundersgräns, dvs. hände det inget inom 30 sekunder så bröt jag oavsett. Här är det lite så också. När låten inleds känner jag mig inte glad och trygg utan snarare känns det lite som att man är inmurad och sitter fast i cement. Det blir inte bättre när låten väl börjar i refrängdelen. Nej, helt klart dåligt betyg här från min sida. Jag vet att det är dumt att kritisera nu när ett allmänhetens bidrag äntligen har vunnit på riktigt men det här är inte bra. I’m sorry men så är det bara.Tyskarna tänkte nog att det här skulle vara lite coolt och udda, vilket det till viss del är. Men låten är ju fortfarande ganska tråkig och man rycks inte riktigt med. Helt okej, inte mer än så.Härligt gung i en mix av folkmusik och pop, men en aning småtrist och blekt låt i det stora hela. Får inte wow-feelings av detta och det blir bara en axelryckning, tyvärr.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen