Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Inför ESC Spanien 2013

Inför ESC Spanien 2015 »


INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Spaniens artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2014. Spanien var direktkvalificerad till finalen där de hade startnummer 19 av 26.

Först ger vi en faktaöverblick om Spaniens tidigare Eurovision-historik samt om deras representant för 2014. Därefter har vi gjort personliga omdömen och satt betyg, vilka har byggt på vad vi tyckt inför tävlingen och dess livesändningar.

 


Fakta


 • TV-kanal:
 • TVE

 • Deltagandeår:
 • 54:e gången

 • Första tävlingsåret:
 • 1961

 • Senaste tävlingsåret:
 • 2013

 • Bästa resultat:
 • 1:a i final (1968 & 1969)

 • Sämsta resultat:
 • 25:e i final (2013)

 • Uttagningsprocess 2014:
 • Mira quién va a Eurovisión


Vem tävlade för Spanien 2014?

Ruth Lorenzo är 31 år gammal, född och uppvuxen i staden Murcia i Spanien. Vid sex års ålder började hon sjunga opera efter att ha blivit inspirerad av detta. Sex år senare flyttade hennes familj till USA där hon fick delta i olika skolmusikaler. Några år senare återvände familjen till Spanien igen och efter ett par års uppehåll började Ruth att sjunga i ett rockband som höll i sig ett tag. I början av 2000-talet försökte hon medverka i TV-programmet Operación Triumfo men åkte ut tämligen omgående. Eftersom hon inte kunde försörja sig på musiken började hon arbeta som PR-konsult tills hon en dag år 2008 beslöt sig för att åka till USA och prova X Factor där. Och då gick det ända fram till åttonde tävlingsveckan. Sedan har hon mer eller mindre arbetat som artist och bl.a. släppt låtarna ”Burn”, ”The Night” och ”Love is Dead”.

Låten hon nu ska tävla med i ESC heter ”Dancing In The Rain” och framförs på engelska och spanska. Det är en ballad och är enligt Ruth skriven i en av hennes mörkaste stunder vilket också är låtens tema.

 

Musikvideo

Så här såg Spaniens musikvideo ut inför tävlingen:

 

Panelen tycker till!

Här nedan tycker vi till om årets akt från Spanien och betygsätter det. Vår betygsskala har fem steg från noll (lägst) till fem (högst), och de poäng som har gått att ge är 0, 1 , 2, 3, 4 eller 5 poäng.Spanien fortsätter att bjuda på vackra ballader. 2012 var det Pastora Soler som framförde ”Quedate Conmigo”. Jag tyckte den låten var riktigt bra till och med bättre än Loreen det året! Årets låt är inte lika bra men den växer för varje lyssning. Det är många starka ballader i år men jag skulle inte bli besviken ifall ESC hålls i Madrid 2015.En helt fantastisk ballad och roligt att man vågar satsa mer på engelska! Videon andas ambition och jag vill verkligen att detta ska gå bra för Spanien som iblanns villar bort sig och inte alls förstår vad man är bra på eller vad Europa vill ha! Kan detta skrälla och bli en vinst för ytterligare ett av BIG5-länderna? Personlig favorit som bör slåss om bra placering trots hårt motstånd i genren.Vanligtvis känns det som att detta är något som jag skulle gå igång på, men jag finner det bara tråkigt. Jag älskar ballader men av detta bidrag känner jag mig inte alls lockad. Det berör mig inte och känns som om jag hört det ett flertal gånger innan. Sedan att årets tävling innehåller massa ballader gör det inte lättare för den att sticka ut.En mycket vacker ballad som växer för varje lyssning. Den här tror jag kan komma högt, dock tror jag inte att den vinner. Den påminner en del om vad Thomas G:son skrivit i alla år, men det är inte han som har gjort den här låten. Ruth är en fantastisk artist, både sångmässigt och utseendemässigt fångas man direkt. Tror stenhårt på både hennes och låtens äkthet.Jag är ju en riktig balladnörd som borde suga åt mig det här hur enkelt som helst, men jag tycker att det är nåt med refrängen som inte berör överhuvudtaget. Känns som nåt jag redan hört för en herrans massa år sen..En välproducerad powerballad levererar Spanien i år. Ruth är en kvinna med starka röstresurser och Spanien förtjänar en hög placering i år. Spanien är en Eurovisionens trotjänare och har inte missat en tävling sedan premiären 1961. Senaste vinsten (av två möjliga) kom dock långt tillbaka i tiden, år 1969.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen