Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Inför ESC Slovenien 2013

Inför ESC Slovenien 2015 »


INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Sloveniens artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2014. Slovenien hade startnummer 14 av 15 i semifinal 2 och sedan startnummer 17 av 26 i finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Sloveniens tidigare Eurovision-historik samt om deras representant för 2014. Därefter har vi gjort personliga omdömen och satt betyg, vilka har byggt på vad vi tyckt inför tävlingen och dess livesändningar.

 


Fakta


 • TV-kanal:
 • RTVSLO

 • Deltagandeår:
 • 20:e gången

 • Första tävlingsåret:
 • 1993

 • Senaste tävlingsåret:
 • 2013

 • Bästa resultat:
 • 7:a i final (1995 & 2001)

 • Sämsta resultat:
 • 16:e i semifinal (2013)

 • Uttagningsprocess 2014:
 • EMA 2014


Vem tävlade för Slovenien 2014?

Tinkara Kovač är född den 3 september 1978 i Koper i Slovenien. 1997 inledde hon sin musikkarriär då hon vann pris för mest lovande sångare på Portorož-festivalen. Tillsammans med kompositören Danilo Kocjančič och textförfattaren Drago Mislej gjorde hon sitt första musikalbum. År 2004 träffade hon gruppen Jethro Tulls sångare Ian Anderson som bjöd med henne som gästartist på gruppens turnering i Kroatien, Italien, Tyskland och Österrike. Det var också då som hon blev inspirerad att börja spela flöjt. Tinkara har släppt flera singlar som ”Ne odhaja poletje”, ”Košček neba”, ”aQa” och ”Zazibanke”.

Tinkara har totalt gjort fyra försök att bli Sloveniens representant i ESC. 1997 försökte hon med låten ”Veter z juga” och slutade då tia. 1999 försökte hon med låten ”Zakaj” och slutade tvåa (trots att hon fick mest röster av tittarna var det juryn som drog ned henne från vinsten). 2001 gjorde hon ett tredje försök, nu med låten ”Sonce v očeh” som gick vidare från semifinalen till finalen och slutade fyra. Och slutligen i år 2014 med ”Spet (Round And Round” som vann.

 

Musikvideo

Så här såg Sloveniens musikvideo ut inför tävlingen:

 

Panelen tycker till!

Här nedan tycker vi till om årets akt från Slovenien och betygsätter det. Vår betygsskala har fem steg från noll (lägst) till fem (högst), och de poäng som har gått att ge är 0, 1 , 2, 3, 4 eller 5 poäng.Sloveniens bidrag är bra men det händer för lite för att jag ska ge det ett högre betyg. Det är väl de bidrag som påminner mest om fjolårets vinnnare Emelie de Forest. Videon är dramatisk och jag hoppas de lyckas få den dramatiska känslan på scen också då kan de gå riktigt bra för Slovenien.En av de bättre bidragen i år med både rytm, finstämdhet, etno och modernare poptoner som verkligen tilltalar mig. Många kanske tycker det är för slätstruket men i mina öron finns en otorligt intressant dynamik i byte av språk, en dramatisk ton och ett driv i arrangemanget. Kan inte annat än önska detta till final och med så få balkanbidrag i år torde konkurrensen kunna vara till Sloveniens fördel.Denna låt delar mig på mitten mer eller mindre. Finns nog ingen låt i årets startfällt som delar mig så. Har märkt att detta är en stor favorit bland de riktiga Eurovision-fansen, men personligen är det ingen låt som jag är helt förälskad i. Den har dock växt till sig i mina öron den senaste tiden, men mer än en trea blir det inte för mig.Det här är en av mina personliga favoriter i år. En låt som sätter sig på hjärnan och aldrig försvinner. Visst, den påminner en del om ”Only Teardrops” med flöjten och lite med musiken, men inte så att det förstör. Jag hoppas verkligen att Slovenien går till final och får åtminstone topp tio på CV:t igen, helst högre än så. För det här är bra på riktigt!Jag brukar oftast gilla Slovenien i Eurovision, men i år så har de fallit bort lite i mängden för min del. Låten växer dock för varje lyssning och refrängen har en ganska fin melodi.En låt som jag från början inte riktigt fick grepp om, men som jag efter ett par lyssningar blivit riktigt förtjust i.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen