Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Inför ESC San Marino 2013

Inför ESC San Marino 2015 »


INFÖR EUROVISION. Vi presenterar San Marinos artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2014. San Marino hade startnummer 12 av 16 i semifinal 1 och sedan startnummer 25 av 26 i finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om San Marinos tidigare Eurovision-historik samt om deras representant för 2014. Därefter har vi gjort personliga omdömen och satt betyg, vilka har byggt på vad vi tyckt inför tävlingen och dess livesändningar.

 


Fakta


 • TV-kanal:
 • SMRTV

 • Deltagandeår:
 • 5:e gången

 • Första tävlingsåret:
 • 2008

 • Senaste tävlingsåret:
 • 2013

 • Bästa resultat:
 • 11:a i semifinal (2013)

 • Sämsta resultat:
 • 19:e i semifinal (2008)

 • Uttagningsprocess 2014:
 • Internval


Vem tävlade för San Marino 2014?

Valentina Monetta är född den 1 mars 1975 (39 år) i San Marinos huvudstad San Marino. Hela livet har Valentina varit musikintresserad och både sjungit och spelat piano, men har ingen utbildning i ämnet utan är självlärd. Hon har varit med i flera olika musikgrupper och sjungit alla möjliga genrer som jazz, soul och R&B. År 2008 då hemlandet skulle delta i ESC för första gången skickade hon in låten ”Se non ci sei tu” till SMRTV men blev inte utvald. Det kom hon dock att bli år 2012 och 2013 då hon fick samarbeta med ESC-legendaren Ralph Siegel. Sedan dess har bl.a. Siegel varit med och skrivit flera av hennes låtar, däribland den som hon tävlar med för San Marino i år.

Valentina blir i år den fjärde ESC-artisten som tävlar i ESC för tredje året i rad. Vid de två tidigare tillfällena gick hon inte vidare till final. Även i år är det en ballad fast nu på engelska.

 

Musikvideo

Så här såg San Marinos musikvideo ut inför tävlingen:

 

Panelen tycker till!

Här nedan tycker vi till om årets akt från San Marino och betygsätter det. Vår betygsskala har fem steg från noll (lägst) till fem (högst), och de poäng som har gått att ge är 0, 1 , 2, 3, 4 eller 5 poäng.Nu är det ett välkänt ansikte som äntrar scenen. Valentina gör sitt tredje raka ESC. Årets låt låter som om den skulle kunna vara med i en Bondfilm. Jag hoppas att San Marino tar sig till final för det skulle vara kul för både Valentina och Ralph efter att ha försökt så många gånger.Valentina Monetta ger sig in i leken igen och hon blir bara bättre för varje år! Förvånande att hon inte satsade mer på det jazziga då jag hört att hon vanligtvis brukar sjunga mer av den genren men detta är absolut inte heller fel! Det finns en dramatik och rösten vet vi sedan tidigare håller bra klass. Det är snyggt producerart med lätta Bond-vibbar. Man måste få en finalplats i år – det är på tiden för detta underskattade Eurovision-land!Jag ska vara helt ärlig, jag är trött på fröken Monetta. Denna låt är för mig inget speciellt heller och den för tankarna till Bond-filmer. Något inom mig hoppas ändå att San Marino tar sig till final efter alla dessa försök, inte nödvändigtvis för att låten är speciellt bra utan bara för att. Förra årets låt tyckte jag var Monettas bästa försök hittills. Detta når inte upp dit för mig, men å andra sidan är det ljusår bättre än pinsamma Social Network.Det låter lite som ett ABBA-sound i år. Det inleds ganska mjukt och fint, som förra året, sedan lyfter det lite. Men ändå inte tillräckligt. Det blir ganska ointressant efter ett tag. Och vad som är San Marinos problem är att de saknar grannländer som kan rösta på dem. Men, den här skulle lätt kunna bli en bubblare till final bara för att det är ganska halvtaskigt startfält i årets upplaga, något jag gärna unnar San Marino (en bra placering alltså). För mig har den här låten inte växt mer utan jag har tröttnat på den.Jag blev riktigt besviken när Valentina Monetta inte gick till final förra året när hon faktiskt hade en riktigt maffig schlagerlåt. Nu vet jag inte vad det blev för nåt som de slängde ihop åt henne. Slätstruket, platt och tråkigt..Valentina Monetta, San Marino & Team Ralph Siegel vägrar att ge sig. Detta blir alltså tredje raka försöket för Valentina och hennes låtskrivare, den store ESC-legenden Ralph Siegel. Årets låt har vissa likheter med fjolårets fantastiska ”Crisallide”, men kommer inte riktigt upp i samma nivå, dessvärre. En pampig ballad är det absolut. Ska det bli tredje gången gilt och San Marinos första finalplats? Tyvärr är jag rädd för att denna låt också kan gå samma öde till mötes som de två förgående försöken.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »