Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Inför ESC Polen 2011

Inför ESC Polen 2015 »


INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Polens artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2014. Polen hade startnummer 5 av 15 i semifinal 2 och sedan startnummer 9 av 26 i finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Polens tidigare Eurovision-historik samt om deras representant för 2014. Därefter har vi gjort personliga omdömen och satt betyg, vilka har byggt på vad vi tyckt inför tävlingen och dess livesändningar.

 


Fakta


 • TV-kanal:
 • TVP

 • Deltagandeår:
 • 17:e gången

 • Första tävlingsåret:
 • 1994

 • Senaste tävlingsåret:
 • 2011

 • Bästa resultat:
 • 2:a i final (1994)

 • Sämsta resultat:
 • 19:e i semifinal (2011)

 • Uttagningsprocess 2014:
 • Internval


Vem tävlade för Polen 2014?

Duon Donatan & Cleo skrev sitt ESC-bidrag ”My Slowianie” redan i oktober förra året och det blev en dundersuccé med över 40 miljoner visningar på YouTube. Sedan blev de utvalda att representera sitt hemland med just den låten. En polsk och en engelsk version spelades sedan in, där den engelska versionen nu är vald att bli tävlingsbidraget i ESC.

Donatan (egentligen Witold Czamara) är född 2 september 1984 i Krakow. Han är musiker och musikproducent, där fokus har legat på att skriva låtar till andra artister. 2012 släppte han albumet ”Equinox” som blandade slaviska musiktoner med rap. Det albumet sålde guld direkt. År 2013 inledde han sitt samarbete med sångerskan Cleo då de skrev sitt ESC-bidrag ”My Slowianie”, som även det blev en succé direkt, åtminstone på nätet.

Cleo (egentligen Joanna Klepko) är född den 25 juni 1983 i Warszawa. Cleo arbetar som sångerska och har gjort flera samarbeten med artister som Pezet, Onar, Pih och WSRH. Kanske helt okända i Sverige men välkända i Polen. Cleo har även deltagit i polska X Factor och vunnit pris i tävlingen ”Studio Garaż”. År 2013 inledde hon sitt samarbete med musikproducenten Donatan då de skrev sitt ESC-bidrag ”My Slowianie”, som blev en succé direkt, åtminstone på nätet.

 

Musikvideo

Så här såg Polens musikvideo ut inför tävlingen:

 

Panelen tycker till!

Här nedan tycker vi till om årets akt från Polen och betygsätter det. Vår betygsskala har fem steg från noll (lägst) till fem (högst), och de poäng som har gått att ge är 0, 1 , 2, 3, 4 eller 5 poäng.En av tävlingens sämsta låtar. Videon är sexistisk och förminskar kvinnan. Låten är inget som gör att jag slår volter heller. Jag säger det igen en av de sämsta låtarna 2014.Älskar videon men blir det lika bra live? Som låt skulle den kunna komma igång ytterligare då det känns som man har mer att ge och en tydligare etno-flirt soundmässigt skulle man kunna ha vunnit på i detta fall.Jag gillar verkligen det här. Det svänger riktigt gött och det är annorlunda. Det sticker verkligen ut i sammanhanget. Videon är oerhört intressant och snygg så man blir ju lite nyfiken på hur det kommer se ut live. Jag gillade dock låten mycket mer när den var helt på polska. Nu verkar det mer som om den kommer framföras på engelska eller ha engelska inslag iaf. Men det är en av mina favoriter i år.Det här är en av årets tävlings bästa låtar. En för mig klockren finalist som bör komma bland de tio bästa. Varför? Jo, den sticker ut ur startfältet ganska mycket, den har ett unikt tilltal och språk samtidigt som den är intressant att se på. Det ska bli intressant och se vad de kommer att göra av numret på scenen i Köpenhamn eftersom det knappast kommer gå att göra om videon där. Jag tror på det här stenhårt och hoppas på att få se Polen på tiotoppen. Det har ju ändå gått 11 år sedan sist.Ingenting som jag gillar personligen, men detta sticker ju verkligen ut så det kan nog gå rätt så bra för Polen i år.Kul att återse Polen i Eurovision. Instämmer till fullo med Jim. Den sticker ut, men inget jag personligen faller för. Noterbart är att deras musikvideo är det flest visade av alla 37 ESC-bidrag i år. Helhetsbetyget är ändå helt okej. Man rycks ju lite ofrivilligt med i denna låten.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »