Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Inför ESC Österrike 2013

Inför ESC Österrike 2015 »


INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Österrikes artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2014. Österrike hade startnummer 6 av 15 i semifinal 2 och sedan startnummer 11 av 26 i finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Österrikes tidigare Eurovision-historik samt om deras representant för 2014. Därefter har vi gjort personliga omdömen och satt betyg, vilka har byggt på vad vi tyckt inför tävlingen och dess livesändningar.

 


Fakta


 • TV-kanal:
 • ORF

 • Deltagandeår:
 • 46:e gången

 • Första tävlingsåret:
 • 1957

 • Senaste tävlingsåret:
 • 2013

 • Bästa resultat:
 • 1:a i final (1966)

 • Sämsta resultat:
 • 18:e i semifinal (2012)

 • Uttagningsprocess 2014:
 • Internval


Vem tävlade för Österrike 2014?

Thomas Neuwirth är en colombiansk österrikisk dragshowartist som på scenen kliver in i karaktären Conchita Wurst. Conchita utmärker sig på sådant sätt att hon är kvinnoklädd men bär helskägg. Innan Thomas blev ”Conchita Wurst” arbetade han som skyltfönsterdekoratör. År 2006 deltog han sedan i tävlingen Starmania och året därpå bildade han musikgruppen Jezt anders!. År 2011 började Thomas använda karaktären Conchita Wurst på heltid i sina musikframträdanden.

År 2012 deltog Conchita Wurst i den österrikiska ESC-uttagningen där hon slutade på andra plats med bidraget ”That’s What I Am”. I september 2013 meddelade ORF att man hade valt ut Conchita Wurst som landets representant i ESC i Köpenhamn och i mars (som sista land i år) meddelades sedan låten ”Rise Like a Phoenix”.

 

Musikvideo

Så här såg Österrikes musikvideo ut inför tävlingen:

 

Panelen tycker till!

Här nedan tycker vi till om årets akt från Österrike och betygsätter det. Vår betygsskala har fem steg från noll (lägst) till fem (högst), och de poäng som har gått att ge är 0, 1 , 2, 3, 4 eller 5 poäng.Låten är inte dålig men inte heller bra utan rätt mycket mellanmjölk över det hela. Hon sticker ut och det är en fördel som mycket väl kan räcka till final. I semifinal går hela 66% av låtarna vidare eller 10 av 15 låtar. 2012 ställde han upp med låten ”That’s What I Am” som är en riktigt schlagerkaramell som jag som schlagerfantast bara älskar. Lyssna gärna på den!Ett av Österrikes starkaste bidrag på flera år! Uttrycket med skägg och i övrigt feminina drag kommer skapa uppmärksamhet och blir ju helt klart en igenkänningsfaktor att räkna med. Tror det kan hjälpa detta bidrag hela vägen till final faktiskt!Jag gillar verkligen det här. Dock tror jag att Europa kommer ha lite svårt att smälta Conchita. Han/Hon är nog för svår att ta till sig för många delar av vår världsdel. Jag gillar låten, jag gillar Conchita och jag hoppas verkligen på minst en final för detta.Personligen gillade jag ”That’s What I Am” som kom tvåa 2012. Den här låten som Conchita tävlar med i år är inte lika bra. I videon får jag istället känslan av att hon gör reklam för någon klädaffär (den känns ganska lik vissa svenska klädaffärers reklamfilmer på sina ställen). Tyvärr tror jag inte att det går hem, låten är för svag.Väldigt säregen och häftig sångerska, men tyvärr så är låten bara lite halvbra. De har nog försökt göra en maffig refräng men det känns som de bara kom halvvägs med det målet.Mina förväntningar på Österrike när jag fick nys om att Conchita Wurst (min favorit från 2012 års nationella final) skulle få äran att representera landet var höga. Dock krävdes låten ett par lyssningar innan jag tog bidraget till mig. Pampig låt helt klart. Den sticker helt klart ut ur mängden. Frågan är om det är på ett positivt sätt – eller om den upprör negativt, Kul med ett bidrag som rör om i grytan lite. Jag får lite James Bond-vibbar när jag lyssnar på låten. Conchita har en stark röst och det ska bli intressant att se hur det går för hen och Österrike i årets tävling.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen