Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Inför ESC Malta 2013

Inför ESC Malta 2015 »


INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Maltas artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2014. Malta hade startnummer 1 av 15 i semifinal 2 och sedan startnummer 22 av 26 i finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Maltas tidigare Eurovision-historik samt om deras representant för 2014. Därefter har vi gjort personliga omdömen och satt betyg, vilka har byggt på vad vi tyckt inför tävlingen och dess livesändningar.

 


Fakta


 • TV-kanal:
 • PBS

 • Deltagandeår:
 • 27:e gången

 • Första tävlingsåret:
 • 1971

 • Senaste tävlingsåret:
 • 2013

 • Bästa resultat:
 • 2:a i final (2002 & 2005)

 • Sämsta resultat:
 • 25:a i semifinal (2007)

 • Uttagningsprocess 2014:
 • MESC 2014


Vem tävlade för Malta 2014?

Firelight är en folkmusikgrupp från Malta. De består av gruppmedlemmarna Michelle Mifsud, Richard Edward Micallef, Tony Polidano, Matthew Ellul och Leslie Decesare.

Richard är gruppens huvudsångare som också är bandets låtskrivare. Hans pappa är en välkänd sångare på Malta och nästan hela familjen jobbar i underhållningsbranschen. 2005 flyttade Richard till Storbritannien för att satsa på den brittiska musikmarknaden. Han deltog i brittiska X Factor och efter sin medverkan där blev han medlem i rockgruppen Cast Away som turnerade runt i England. 2009 återvände han till Malta där han har arbetat som låtproducent med sin bror. Sedan har han jobbat en hel del med nuvarande gruppen Firelight.

Videon till låten ”Coming Home” speglar bilder från Första världskriget. Gruppen uppmärksammar i slutet av videon att man inte ska glömma de som aldrig kom hem från det kriget. Det är i år exakt 100 år sedan Första världskriget bröt ut.

 

Musikvideo

Så här såg Maltas musikvideo ut inför tävlingen:

 

Panelen tycker till!

Här nedan tycker vi till om årets akt från Malta och betygsätter det. Vår betygsskala har fem steg från noll (lägst) till fem (högst), och de poäng som har gått att ge är 0, 1 , 2, 3, 4 eller 5 poäng.Den här låten påminner mycket om låten ”I will wait” med Mundford and sons. De har samma rytm och samma sound. Jag är inget stort fan av någon av låtarna. Jag är van att Malta skickar glada låtar och det blir helt fel i min hjärna när Malta skickar denna mellankoliska countrylåt.Det känns som om detta går mig helt förbi. Innehållslöst och tråkigt – inte alls det glada poppiga eller vackra balladiga som man brukar kunna skicka från Maltas håll! Tror det blir flopp…Det finns egentligen inget dåligt med den här låten. Det är en fin låt som berör mig. Men det är å andra sidan inte heller någon jättehit. Det är en lagom låt ur alla aspekter för min del.För mig är det här en låt som har växt med tiden. När de vann förstod jag inte riktigt vad syftet med låten var eller vad budskapet var. Men när de hade producerat om låten och gjort videon så berörde den mig mer. Även om det inte är en av mina favoriter i år så tycker jag att det är en fin låt som borde få gå till final. Men jag tror tyvärr att Malta inte tar hem det i år heller. Känns som en skön start på semi 2.Jag brukar gilla Maltas bidrag och tycka att de alltid skickar något tralligt och trevligt, men årets bidrag är ju faktiskt bra på riktigt! Jag går helt igång på denna proffsiga och otroligt musikaliska låt med fantastiska stämmor och ett riktigt snyggt arrangemang. En av mina absoluta favoriter i år!Malta levererar alltid bra låtar till Eurovision, så även i år. Denna gång blir det lite somrig country, med ett fint tema om soldater som kommer hem till sina familjer efter att ha varit i krig. Ledsångaren Richard har med sig sin bror & syster på scen tillsammans med andra musikaliska bandmedlemmar. Medryckande låt och bra sång. Det här är en sån där låt som tilltalar folk vid första lyssningen, vilket är en positiv fördel för Malta. Topp tio blev det ifjol – Kommer det gå lika bra i år för landet som älskar den här tävlingen?

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen