Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Inför ESC Makedonien 2013

Inför ESC Makedonien 2015 »


INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Makedoniens* artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2014. Makedonien hade startnummer 11 av 15 i semifinal 2. De gick inte vidare till finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Makedoniens tidigare Eurovision-historik samt om deras representant för 2014. Därefter har vi gjort personliga omdömen och satt betyg, vilka har byggt på vad vi tyckt inför tävlingen och dess livesändningar.

* Sedan 2019 har republiken Makedonien fått namnet Nordmakedonien. Här har vi dock valt att behålla det gamla namnet på landet eftersom det var så de presenterades 2014.

 


Fakta


 • TV-kanal:
 • MRT

 • Deltagandeår:
 • 14:e gången

 • Första tävlingsåret:
 • 1998

 • Senaste tävlingsåret:
 • 2013

 • Bästa resultat:
 • 12:a i final (2006)

 • Sämsta resultat:
 • 16:e i semifinal (2011)

 • Uttagningsprocess 2014:
 • Internval


Vem tävlade för Makedonien 2014?

Tijana Dapčević är 38 år gammal. Hon föddes som Tijana Todevska den 3 februari 1976 i Makedoniens huvudstad Skopje (som då tillhörde Jugoslavien). Hon är idag gift med den serbiske affärsmannen Milan Dapčević. Tijana är syster till Tamara Todevska som tävlade för Makedonien 2008. Tijana arbetar som artist och uppträder mest i Serbien.

Som sjuåring lärde sig Tijana att spela cello och fortsatte med detta en lång tid. Hon kom därför att utbilda sig till cellolärare vid fakulteten för musik i Skopje. Hon medverkade sedan i den makedonska filharmoniska orkestern och vid den internationella orkestern i Leipzig. 1993 började hon arbeta vid Makedoniens TV- och radiokanal (MRT). Året därpå fick hon fart på sin musikkarriär då hon släppte sin första låt. Därefter har hon släppt fem musikalbum, med vissa låtar inspelade tillsammans med regionala artister. Hon är mycket välkänd i hela Balkan. En av hennes största hits är låten ”Sve je isto, samo njega nema”. Dapčević har tidigare varit med i Serbien-Montenegros ESC-uttagning 2006 med bidraget ”Greh” som slutade på åttonde plats.

Den 28 augusti 2013 valdes Tijana internt av MRT att representera Makedonien i ESC 2014. Även låten ”To the Sky” valdes ut internt. Från början sades det att den skulle heta ”Pobeda” och framföras på makedonska men det ändrades sedan till ”Tamu kaj sto pripagjam”, även den på makedonska. Dock spelades låten även in i en engelsk version vilket senare kom att bekräftas som den officiella versionen som Makedoniens bidrag i år. En av låtskrivarna till ”To the Sky” är Elena Risteska som tävlade för Makedonien 2006. Tijanas syster Tamara kommer vara en del av kören i numret på scenen i Köpenhamn.

 

Musikvideo

Så här såg Makedoniens musikvideo ut inför tävlingen:

 

Panelen tycker till!

Här nedan tycker vi till om årets akt från Makedonien och betygsätter det. Vår betygsskala har fem steg från noll (lägst) till fem (högst), och de poäng som har gått att ge är 0, 1 , 2, 3, 4 eller 5 poäng.Jag har sett liveframträdandet och hon verkar inte vara närvarande när hon sjunger det ser ut som hon är på en annan planet. Låten i sig är modern och fräsch och jag hoppas på en finalplats för Makedonien så att balkanländerna återvänder till tävlingen. Jag tycker att låten är rätt intetsägande och tråkig.Tycker det är starkt och fräscht! Undrar dock hur hon sjunger live… Det kan nog hjälpa eller stjälpa henne beroende på röstresurserna. Blir nog ett sjuhelsikes show på scenen och absolut ett bidrag som jag tar med mig som en av favoriterna från i år.Jag avskyr det här. Jag gillar inte denna typen av musik och jag får inte ut något av det. Hon sjunger inte så värst bra, hennes text är värdelös då hon bara kastar ut sig massa ord. Jag har aldrig förstått vad som är så lockande med den här typen av musik.Personligen gillade jag den makedonska versionen bättre, inte för att jag då förstod vad hon sjöng om (för jag kan inte makedonska) utan för att den engelska versionen känns ganska platt och tråkig. Det blev något mer intressantare när hon valde att sjunga på sitt hemspråk. Låten är helt okej men känns just nu som ett enda rakt streck. Hade den tävlat i semi 1 hade den gått till final direkt men nu vet jag inte. Går den till final så gör det ingenting men om den gör det räknar jag inte med att den blir särskilt högplacerad.Det här är faktiskt en av mina favoriter i år. Jag tycker att det här är en klockren poplåt med en riktigt medryckande refräng. Jag stör mig dock lite på hennes scenuttryck så jag föredrar att lyssna på studioversionen utan att se henne. Då blir det väldigt bra av det hela helt plötsligt!Enformig, intetsägande och slätstruken låt som absolut inte är dålig. Bara det att den är totalt ointressant och platt för att sticka ut ur mängden. Makedonien vet man inte alltid var man har. Enda stunden skickar de kanonbra bidrag som faller mig i smaken, ena stunden blir det riktigta bottennapp. Plus ändå till sångerskan som jag tycker har en snygg look.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen