Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Inför ESC Lettland 2013

Inför ESC Lettland 2015 »


INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Lettlands artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2014. Lettland hade startnummer 2 av 16 i semifinal 1. De gick inte vidare till finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Lettlands tidigare Eurovision-historik samt om deras representant för 2014. Därefter har vi gjort personliga omdömen och satt betyg, vilka har byggt på vad vi tyckt inför tävlingen och dess livesändningar.

 


Fakta


 • TV-kanal:
 • LTV

 • Deltagandeår:
 • 15:e gången

 • Första tävlingsåret:
 • 2000

 • Senaste tävlingsåret:
 • 2013

 • Bästa resultat:
 • 1:a i final (2002)

 • Sämsta resultat:
 • 19:e i semifinal (2009)

 • Uttagningsprocess 2014:
 • Dziesma 2014


Vem tävlade för Lettland 2014?

Gruppen Aarzemnieki består av fyra medlemmar: Jöran Steinhauer, Guntis Veilands, Katrīna Dinanta och Raitis Vilumovs. Långt innan gruppen bildades var det den nuvarande gruppmedlemmen Jöran, som ursprungligen kommer från Tyskland, som förälskade sig i Lettland genom Brainstroms deltagande år 2000 (vars musik han gillade) och han blev då utbytesstudent i landet. Jöran har sedan deltagit i den lettiska uttagningen (2008) med gruppen Axlina då de framförde låten ”More Than 27”.

Jöran kom sedan att bilda sin nuvarande grupp Aarzemnieki. Översatt betyder gruppnamnet utlänning. Hösten 2013 utökades gruppen till fyra personer då Jöran tog in de nuvarande medlemmarna som alla spelar och framför olika instrument. Sedan ställde gruppen upp i Lettlands ESC-uttagning 2014 med låten ”Cake to Bake” som de vann.

Med låten vill gruppen säga att man inte ska vara rädd för att inte veta om något eller att vara för stolt för att be om hjälp eller erkänna misstag.

 

Musikvideo

Så här såg Lettlands musikvideo ut inför tävlingen:

 

Panelen tycker till!

Här nedan tycker vi till om årets akt från Lettland och betygsätter det. Vår betygsskala har fem steg från noll (lägst) till fem (högst), och de poäng som har gått att ge är 0, 1 , 2, 3, 4 eller 5 poäng.Det har inte gått bra för Lettland de senaste åren. Tredje sist i semifinalen är den bästa placeringen sedan 2009 och det säger allt. Årets låt är startfältets kalkonbidrag. Låten handlar om bakning, och något inom mig gillar ändå detta bidrag. Vi kan inte bara ha bidrag som är bra utan vi måste ha några bidrag som är så dåliga att man minns dem på de viset. Lettlands bidrag detta år är ett sådant bidrag.Varför denna banala text? Videon gör inte saken bättre – ett glatt gäng sittandes vid en fäbod? Jag fattar absolut ingenting. Är det parodi? Är det komik? Är det seriöst? Vad är det?! Dåligt och tramsigt.Det här är riktigt dåligt. De försöker vara charmiga, men jag får inte ut något av det. Årets tävling innehåller en hel del dåliga låtar, men denna är den jag avskyr mest. En stenhård nolla!Den här låten har jag ogillat från start och det är inte bättre nu. Jag hoppas med all största sannorlik att de åker ut direkt. Men, det finns faktiskt låtar som är sämre här så betyget grunnar sig på detta och inget annat. Men jag räknar med att Lettland i år får sin fjärde sistaplats i en semifinal.På ett sätt så känns det som att det här gänget försökte göra en trallig mysig liten låt, men när det är blir så himla töntigt så försvinner ju mysfaktorn helt och hållet. Nej, usch så irriterande detta blir!Tycker Lettland får skylla sig själva gällande deras bottenplaceringar då de allt för ofta inte väljer ut de bästa alternativen i sin nationella uttagning. Årets bidrag är lite på skoj & charmig ( i rätt riktning). Låten har en tydlig Eurovisionsschlagerslinga. Den är medryckande och glad, vilket oftast tilltalar mig. Visst inser väl jag att den har noll chans att kvalificera Lettland till ESC-final, men 3 minuters glädje och uppmuntrande att börja baka är alltid något positivt. Det måste vara glädjepiller de stoppat i kakdegen. Lettlands Eurovision-kaka smakar gott enligt mig 🙂

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »