Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Inför ESC Italien 2013

Inför ESC Italien 2015 »


INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Italiens artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2014. Italien var direktkvalificerad till finalen där de hade startnummer 16 av 26.

Först ger vi en faktaöverblick om Italiens tidigare Eurovision-historik samt om deras representant för 2014. Därefter har vi gjort personliga omdömen och satt betyg, vilka har byggt på vad vi tyckt inför tävlingen och dess livesändningar.

 


Fakta


 • TV-kanal:
 • RAI

 • Deltagandeår:
 • 40:e gången

 • Första tävlingsåret:
 • 1956

 • Senaste tävlingsåret:
 • 2013

 • Bästa resultat:
 • 1:a i final (1964, 1990)

 • Sämsta resultat:
 • 17:e i final (1966)

 • Uttagningsprocess 2014:
 • Internval


Vem tävlade för Italien 2014?

Emma Marrone, född 1984 (29 år) i Florens i Italien, har hållit på med musik i stort sätt hela sitt liv. Efter att hon hade gått ut gymnasiet 2003 sökte hon till Popstars och kom med. Tillsammans med de två artisterna Laura Pisu och Colomba Pane vann de tävlingen och bildade trion Lucky Star. Gruppen hann ge ut albumet L23 innan de gick skilda vägar år 2006. Sedan gick Emma med i gruppen M.J.U.R. men efter att hon deltagit i ett nytt talangprogram som hon dessutom vann började hon sin solokarriär. Denna karriär har inneburit flera hitsinglar som låtarna ”Calore”, ”Arriverà” och ”Non è l’inferno”. Den sistnämnda låten lyckades hon vinna San Remofestivalen 2012.

Låten ”La mia città” som Emma ska tävla med i ESC är en del av en storsatsning från Emmas sida. Efter ESC, alltså oavsett hur det kommer att gå där, så kommer Emma ge sig ut på en turné och dessutom släppa ett helt nytt album.

 

Musikvideo

Så här såg Italiens musikvideo ut inför tävlingen:

 

Panelen tycker till!

Här nedan tycker vi till om årets akt från Italien och betygsätter det. Vår betygsskala har fem steg från noll (lägst) till fem (högst), och de poäng som har gått att ge är 0, 1 , 2, 3, 4 eller 5 poäng.Italien har haft riktigt bra låtar sedan de återvände till ESC 2011. Det har gått riktigt bra för Italien sedan dess, 2:a, 9:a och nu senast 7:a i Malmö. Årets låt är en av mina favoriter i tävlingen och jag skulle bli mycket glad i fall Italien vinner.Väldigt Italien känns som man verkligen fattat det här med Eurovision också – galen comeback de senaste åren! Mycket medryckande och visst kan den bli farlig, vi ser den nog i toppen mot slutet med all säkerhet.Sedan Italien bestämde sig för att återvända till Eurovision så har man aldrig varit besviken. År efter år bjuder de oss på riktigt bra musik. Detta känns riktigt coolt i årets tävling. Det låter riktigt bad-ass. Något inom mig hoppas på att det ska gå bra för denna låt. Av någon anledning tycker jag att en låt blir ännu bättre när den framförs på italienska.Det här är en av finalens bästa låtar, den bästa av de direktkvalificerade har i år. Den sticker ut på flera sätt; delvis artisten som har en mycket personlig och egen stil, delvis låten som jag inte vet vad den handlar om men som ändå känns svängig och kul samt delvis helheten, att de har byggt upp ett intressant nummer. Efter ett par år med halvbleka låtar från Italiens sida känns detta befriande. Och jag hoppas att det går bra för Italien i år för det vore de värda. Kanske ESC i Rom 2015?Det här är helt klart det bästa Italien kommit med sedan comebacken 2011. Emma Marrone är en riktigt ball tjej som framför den här låten på ett helt fantastiskt sätt. Refrängen är riktigt slagkraftig och jag tror det kan bli en topplacering för Italien i år.En radiorockproducerad dänga som gör att tankarna genast går till Frankrikes bidrag förra året. Emma Marrone har toppat listorna i Italien sedan debut-EP:n 2010 och detta är att betrakta som ett typiskt Big 5-nummer; högproducerat men inte världklass. Jag gillar dock denna låt och sångerska jättemycket och hoppas att Italien får en hög slutplacering i den stora finalen.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen