Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Inför ESC Israel 2013

Inför ESC Israel 2015 »


INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Israels artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2014. Israel hade startnummer 2 av 15 i semifinal 2. De gick inte vidare till finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Israels tidigare Eurovision-historik samt om deras representant för 2014. Därefter har vi gjort personliga omdömen och satt betyg, vilka har byggt på vad vi tyckt inför tävlingen och dess livesändningar.

 


Fakta


 • TV-kanal:
 • IBA

 • Deltagandeår:
 • 37:e gången

 • Första tävlingsåret:
 • 1973

 • Senaste tävlingsåret:
 • 2013

 • Bästa resultat:
 • 1:a i final (1978, 1979 & 1998)

 • Sämsta resultat:
 • 24:a i semifinal (2007)

 • Uttagningsprocess 2014:
 • Internval (artist), Kdam Eurovision 2014 (bidrag)


Vem tävlade för Israel 2014?

Mei Finegold är 31 år, född 16 december 1982 i staden Rishon LeZion i Israel. Mei har alltid velat hålla på med musik och har velat ta sig upp till toppen. Hon har både varit med i lokala körgrupper och lågbudgetmusikaler, allt för att få hålla på med musiken. Vid 18 års ålder började hon sjunga rockmusik. 2009 tävlade hon i talangprogrammet A Star Is Born, där hon slutade på tredje plats. Efter programmet fick hon uppleva en av sina största drömmar, nämligen att få vara med i en musikal. Samtidigt gav hon ut sitt första album kallat ”Soda Pop”, där hon hade skrivit alla låtar själv. Hon har även engagerat sig hos människorättsorganisationer i kampen mot våld. 2012 medverkade hon i ytterligare en musikal.

Mei Finegold valdes ut internt av IBA att tävla för Israel i ESC 2014. Efter ett nationellt inskick av bidrag valdes tre bidrag ut att tävla i den nationella finalen, där tittarna hade hela makten att avgöra vilket bidrag som skulle vinna. Det blev till slut låten ”Same Heart” som vann.

 

Musikvideo

Så här såg Israels musikvideo ut inför tävlingen:

 

Panelen tycker till!

Här nedan tycker vi till om årets akt från Israel och betygsätter det. Vår betygsskala har fem steg från noll (lägst) till fem (högst), och de poäng som har gått att ge är 0, 1 , 2, 3, 4 eller 5 poäng.Jag tycker mycket om Israels låt i år. Bara det faktum att de sjunger på hebreiska är ett stort plus för det är ett väldigt vackert språk att sjunga på. Videon är väldigt häftig och det ska bli spännande att se hur de kommer se ut på scenen, om de lyckas förmedla känslan som videon gör?En av mina absoluta favoriter i år! Tufft, snyggt och fräscht! Skön mix mellan hebreiska och engelska och dansen sitter som en smäck. Det är upptempo i sitt esse och ett perfekt bidrag att följa upp fjolårets ballad-fiasko med.Jag gillar den här låten och jag hoppas den gör bra ifrån sig. Men jag är faktiskt rädd att folk inte kommer rösta på den. Framför allt på grund av politiska skäl. Något som egentligen inte borde avgöra vad man tycker om en låt. Jag gillar hennes röst och tycket hon är riktigt ball, men det där lilla extra saknas.För mig hamnar den här gärna på tiotoppen om det inte hade varit så att det hade funnits låtar som berörde mig mer. Exempelvis, om den här går till final och får tävla i början av startfältet skulle jag absolut sätta den högre upp men sedan flytta ned den när bättre bidrag kommer. Och jag är rädd för att den kommer att komma sämre än vad den egentligen förtjänar. För att göra en lång kommentar kort: jag gillar låten.Det här kommer nog gå riktigt långt. Mei Feingold är en otroligt proffsig sångerska och hon lyfter verkligen den här låten.Här har vi min personliga favorit i årets upplaga av ESC. Efter att ha missat finalplats tre år i rad, är det verkligen hög tid att Israel kvalificerar sig dit. De ställer upp med en kaxig girlpower-rockpoplåt med attityd. Härlig mix med både hebreiska och engelska. Jag känner på mig att det kommer gå bra för Israel i år. Mei Finegold är både snygg, cool & en oerhört kompetent sångerska som kommer leverera på scen, var så säker. Hennes röst låter lite likt Adele stundtals. Jag håller stenhårt på Israel i år, som förövrigt är ett av mina främsta favoritländer i ESC.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen