Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Inför ESC Island 2013

Inför ESC Island 2015 »


INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Islands artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2014. Island hade startnummer 5 av 16 i semifinal 1 och sedan startnummer 4 av 26 i finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Islands tidigare Eurovision-historik samt om deras representant för 2014. Därefter har vi gjort personliga omdömen och satt betyg, vilka har byggt på vad vi tyckt inför tävlingen och dess livesändningar.

 


Fakta


 • TV-kanal:
 • RÚV

 • Deltagandeår:
 • 27:e gången

 • Första tävlingsåret:
 • 1986

 • Senaste tävlingsåret:
 • 2013

 • Bästa resultat:
 • 2:a i final (1999 & 2009)

 • Sämsta resultat:
 • 16:e i semifinal (2005)

 • Uttagningsprocess 2014:
 • Söngvakeppnin 2014


Vem tävlade för Island 2014?

Gruppen Pollapönk bildades 2006 av Heiðar Örn Kristjánsson och Haraldur F. Gíslason, vilka hade ingått i en trio vid namn Botnledja. Gruppen bildades när de båda gick på universitetet och utbildade sig till förskolelärare. Gruppens första album kom att bli en del av examensuppgiften. Målet med låtarna var att skriva musik som både barn och vuxna kunde ta till sig och sjunga med i. De skriver därför musik för alla åldersgrupper.

I februari vann gruppen den isländska ESC-uttagningen med låten ”Enga fordóma”. Tävlingsreglerna i den isländska uttagningen Söngvakeppnin säger att alla tävlingsbidrag måste framföras på isländska, men att vinnarlåten gärna får översättas till annat språk vid ESC. Så gjordes och det nya namnet på låten är nu ”No Prejudice”. Översatt kan låten betyda ”Inga fördomar”.

 

Musikvideo

Så här såg Islands musikvideo ut inför tävlingen:

 

Panelen tycker till!

Här nedan tycker vi till om årets akt från Island och betygsätter det. Vår betygsskala har fem steg från noll (lägst) till fem (högst), och de poäng som har gått att ge är 0, 1 , 2, 3, 4 eller 5 poäng.Islands låt växer ju mer man lyssnar på låten och jag fullkomligt älskar låten. Den sprider sån otriolig glädje och man vill bara hoppa upp och dansa. Videon påminner lite om gruppen gruppen Cartoons som var stora på 90-talet. Jag tror Islands scenframträdande kommer bli avgörande för hur det går för landet i semifinalen. Om det gör ett färgglatt, skämtsamt eller ett neutralt framträdande kommer ha stor betydelse då de behöver sticka ut för att ta sig till final.Rynkade först ogillande på näsan för att nu tycka mer och mer om denna låt som på engelska har ett bra budskap (om än något politiskt trots regelverkets betsämmelser kring detta). Hoppas scenshowen blir lika färgglad och sprakande som musikvideon!Jag köper det här fullt ut. Jag gillade det redan när det var på isländska och då förstod jag ju ingenting. Nu när den är på engelska med en väldigt bra text dessutom så blir den faktiskt ännu bättre. Det är kul. Det sticker ut i mängden och man blir bara allmänt på gott humör av detta islänska glädjepiller.Första gången jag hörde den här låten tyckte jag inte om den. Inte för att jag inte förstår isländska utan för att jag tänkte att det är bara ett stort skämt, lite som när den isländska motsvarigheten till Grynet tävlade 2006. Men det här är en låt som har växt för mig, framförallt efter att de gjorde om låten till engelska och ordnade en video till den. Och jag tror att den definitivt kan bli en bubblare i semifinalen eftersom det är mycket som låter likadant när det väl kommer till de övriga bidragen. Så denna kan nog gå till final bara genom att den sticker ut. Men väl där går det nog precis som det har gjort de senaste åren, botten.Mitt älskade Island som jag alltid är så stolt över när de oftast lyckas klämma ur sig riktigt bra låtar trots att invånarantalet är typ lika högt som i Halland. Det här är dock inte alls bra enligt mig.. Visst, låten blev mycket bättre när den översattes till engelska så alla andra kan höra att låten egentligen har ett budskap, men jag fattar fortfarande inte hur islänningarna tänkte när de skickade iväg det här.En anti-fördomar & mobbning-låt. Härligt budskap i en konstulation av proggigt & glatt på samma gång. Ett väldigt märkligt och underhållande bidrag. Man blir glad av detta, men Island sänker ribban från fjolårets fantastiska ”Ég a lif” som var min personliga favorit. Tror islänningarna får det svårt att kvalificera sig till final i år, men skulle de göra det kan det sluta hur som helst. Med en underhållande scenshow kanske de har en god chans. Låten gör sig bäst i sin isländska originalversion. De borde ha mixat både engelska och isländska.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »