Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Inför ESC Grekland 2013

Inför ESC Grekland 2015 »


INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Greklands artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2014. Grekland hade startnummer 13 av 15 i semifinal 2 och sedan startnummer 10 av 26 i finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Greklands tidigare Eurovision-historik samt om deras representant för 2014. Därefter har vi gjort personliga omdömen och satt betyg, vilka har byggt på vad vi tyckt inför tävlingen och dess livesändningar.

 


Fakta


 • TV-kanal:
 • NERIT (t.f. bolag)

 • Deltagandeår:
 • 34:e gången

 • Första tävlingsåret:
 • 1974

 • Senaste tävlingsåret:
 • 2013

 • Bästa resultat:
 • 1:a i final (2005)

 • Sämsta resultat:
 • 20:e i final (1998)

 • Uttagningsprocess 2014:
 • Eurosong 2014 – a MAD show


Vem tävlade för Grekland 2014?

Duon Freaky Fortune består av Nicolas ”Nick” Raptakis (född i Aten den 30 april 1990) och Theofilos Pouzbouris (född i Aten den 9 februari 1991). Nick är sångare som för närvarande läser sång vid nationella grekiska Musikhögskolan medan Theofilos är musikproducent som har en examen i teoretiska musikstudier och musikhistoria. Tillsammans bildar de duon och skriver all musik ihop. De blev mest kända när de gjorde en cover på den amerikanska sångerskan Katy Perrys låt ”Part of Me”. Detta skedde i en tävling av Perez Hilton som de vann. Duon har efter tävlingen släppt singlarna ”Our Destiny”, ”Stronger” och ”All I need”.

RiskyKidd, som egentligen heter Shane Schuller, är född den 17 juni 1994 i London men bor sedan fyra år tillbaka i Grekland. Shane är rappare och har varit både huvudsångare vid låtar som ”Pain” och ”Good Life” och sångare som featuring på olika låtar som ”All the Time” och ”Rhythm Is A Dancer”. Artistnamnet RiskyKidd uppfanns under skolåren.

Freaky Fortune och RiskyKidd möttes när låten ”Ris Up” var på idéstadiet. Freaky Fortune skrev musiken och texten medan RiskyKidd skrev rap-delarna. Låten skickades sedan in till den nationella finalen där den vann.

 

Musikvideo

Så här såg Greklands musikvideo ut inför tävlingen:

 

Panelen tycker till!

Här nedan tycker vi till om årets akt från Grekland och betygsätter det. Vår betygsskala har fem steg från noll (lägst) till fem (högst), och de poäng som har gått att ge är 0, 1 , 2, 3, 4 eller 5 poäng.Det här är inte bra på något vis. Det är alldeles för modernt för mig och jag förstår inte vad det är som är så bra med denna låt. Grekland tar sig som vanligt till final och får en topplacering men för mig kan det här lika gärna åka ut.Ett härligt och begåvat gäng unga killar som fortsätter Greklands fantastiska eurovision-tradition med en balkadoftande popdänga som garanterat går till final och kan bli otorligt farlig! Undrar om Grekland har råd med en vinst dock… Kul att man fortsätter skapa moderna Eurovisionklassiker, detta kan absolut skomma att pelas på klubbar, stränder och barer i Europa sommaren igenom!Detta är nog det absolut sämsta jag tycker Grekland har skickat på många år. En av de anledningarna till att jag brukar gilla Grekland är på grund av deras etniska sound som de alltid bjuder oss på. I år tar de en annan väg och faller helt platt för mig. Men Grekland tar alltid höga poäng och vi kommer få se dem högt upp på listan när finalen är avslutad.Först och främst, Grekland är Grekland, så denna går till final vad folk än säger eller tycker. Till saken hör att det här låter inte särskilt grekiskt alls, vilket är trist. Grekland har som historiken kan visas hottat upp sig själva sedan många år tillbaka och visat var skåpet ska stå. Och då blandat in den grekiska kulturen i musiken. Den här låten hade kunnat tävlat för vilket land som helst. Jag tror dock att det kommer fungera för dem, även om de nog inte kan räkna med toppstriden i år. Går denna till final kommer den kunna vara som ett mellanspel till alla ballader och det vinner den på. Jag skulle dock inte tro att Grekland står som slutsegrare i år heller, och de tror jag nog inte NERIT heller vill med tanke på den ekonomiska situationen som råder i landet just nu.Första gången jag hörde den här låten så tyckte jag att det lät riktigt bra och jag blev genast på partyhumör. Det känns dock som att det är något som fattas.. Jag hade nog velat haft en tydligare refräng som man dras med i. Vet inte riktigt vad som ska vara refräng i den här låten eller om de överhuvudtaget har någon. Alla tänker nog inte så och det brukar gå bra för Grekland oavsett vad de skickar, så det här blir nog bra för dem i slutändan.Årets partydänga kommer från Grekland. Låten är snygg och modern, men refrängen har dock en tendens att bli något uttjatad. De flesta år brukar vi finna Grekland i topp-tio i tävlingen, som trots ekonomiska problem fortfarande väljer att tävla i Eurovision och är en stormakt i ESC. Bra jobbat, Grekland och Lycka till.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen