Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Inför ESC Finland 2013

Inför ESC Finland 2015 »


INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Finlands artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2014. Finland hade startnummer 8 av 15 i semifinal 2 och sedan startnummer 18 av 26 i finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Finlands tidigare Eurovision-historik samt om deras representant för 2014. Därefter har vi gjort personliga omdömen och satt betyg, vilka har byggt på vad vi tyckt inför tävlingen och dess livesändningar.

 


Fakta


 • TV-kanal:
 • YLE

 • Deltagandeår:
 • 47:e gången

 • Första tävlingsåret:
 • 1961

 • Senaste tävlingsåret:
 • 2013

 • Bästa resultat:
 • 1:a i final (2006)

 • Sämsta resultat:
 • 18:e i semifinal (2005)

 • Uttagningsprocess 2014:
 • UMK 2014


Vem tävlade för Finland 2014?

Musikgruppen Softengine bildades i finska staden Seinäjoki sommaren 2011. Bandets inriktning är rockmusik och idag består gruppen av Topi Latukka, Ossi Mäkelä, Eero Keskinen, Henri Oskár och Tuomo Alarinta. Tidigare i år blev gruppen signade av Sony Music Finland och därefter fick de chansen att delta i Finlands ESC-uttagning UMK. Beslutet att delta togs i sista sekunden och tio dagar senare var deras bidrag ”Something Better” med i tävlingen, inskickat med väldigt kort deadline. De kom senare att vinna UMK och tävlar därför för Finland i Köpenhamn.

Oavsett hur det går i ESC för gruppen kommer de att åka ut på en stor turné i sommar, där de bl.a. kommer att spela på Provinssirock, en av de största och äldsta rockfestivalerna i Finland.

Låten ”Something Better” handlar om en gammal man som minns tillbaka på sitt liv med stort missnöje, då han anser att han inte uppnått något och inte gjort något utöver det vanliga i livet.

 

Musikvideo

Så här såg Finlands musikvideo ut inför tävlingen:

 

Panelen tycker till!

Här nedan tycker vi till om årets akt från Finland och betygsätter det. Vår betygsskala har fem steg från noll (lägst) till fem (högst), och de poäng som har gått att ge är 0, 1 , 2, 3, 4 eller 5 poäng.Det här är en av mina favoriter i år och jag bara älskar denna Coldplay-rock. Jag hoppas att Finland tar sig till final men tror tyvärr inte att detta funkar ute i Europa minns bara The Ark som floppade rejält 2007. Hur som helst så kommer den här låten vara en av mina mest spelade låtar under 2014.Känns helt okej och ett oväntat val från Finland – känns som en genre som Norge skulle kunna älska på något sätt. Well, det står ut och är ganska ensamt i sin genre i år vilket absolut kan vara till fördel. Låtmässigt är den helt okej med ett poprockigt sound utan en klockren refräng med ganska effektiv falsett.Det är rätt modernt och låter så som rockbanden låter 2014. Men jag har lite svårt för den här låten. Ibland tycker jag att den är riktigt bra, medan jag andra stunder inte alls gillar den.Jag tycker personligen att det här är den här semifinalens absolut tråkigaste och meningslösaste låt. Det händer ingenting utan det är pop/rock utan en röd tråd. Dessutom låter det för likt vad andra rockband har gjort, kanske inte i ESC men om man ser till radiokanalsvärlden. Det som däremot talar för dem att gå vidare är att de är den enda i sin genre i semifinalen, men det finns det gott om ändå. Jag ser gärna att Finland är kvar i semin i år.Jag tror Finland kommer få en topplacering med denna låt för den sticker ut bland årets bidrag och jag tror många kommer gilla detta. Enkel och melodisk rock som är lätt att gunga med i.Finland kommer till Köpenhamn med ett modernt pojkband med vissa likheter till Coldplay. Lite modern britpop. Ett helt okej bidrag enligt mig, men som inte lyckas förmedla någon känsla hos mig för att jag ska ta till mig det fullt ut. Varken bra eller dåligt helt enkelt. Svårt att sia om det här går hem eller ej.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen