Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Inför ESC Estland 2013

Inför ESC Estland 2015 »


INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Estlands artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2014. Estland hade startnummer 3 av 16 i semifinal 1. De gick inte vidare till finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Estlands tidigare Eurovision-historik samt om deras representant för 2014. Därefter har vi gjort personliga omdömen och satt betyg, vilka har byggt på vad vi tyckt inför tävlingen och dess livesändningar.

 


Fakta


 • TV-kanal:
 • EER

 • Deltagandeår:
 • 20:e gången

 • Första tävlingsåret:
 • 1994

 • Senaste tävlingsåret:
 • 2013

 • Bästa resultat:
 • 1:a i final (2001)

 • Sämsta resultat:
 • 41:a – 18:ei semifinal (2008)

 • Uttagningsprocess 2014:
 • Eesti Laul 2014


Vem tävlade för Estland 2014?

Tatjana Mihhailova är ryskestniska och är född i Kaliningrad den 19 juni 1983. Även om hon föddes i Ryssland (ryska delen av Sovjetunionen) flyttade familjen bara några månader efter hennes födsel till nuvarande Estland, där hon sedan växte upp. Som musiker och artist har Tanja varit med i flera musikband och även i många musikaler.

Som barn deltog hon i flera olika musiktävlingar och vann 1998 års upplaga av ”Utrennaja zvezda”. Tillsammans med producenten Sven Lõhmus bildade Tanja med sångerskan Ly Lumiste duon Nightlight Duo, som kom att tävla i Estlands ESC-uttagning 2001 och 2002, dock utan att vinna. 2004 splittrades duon men redan 2005 startade Tanja gruppen Jz Belle. Därefter var Tanja med och bildade gruppen Sunday Mood som bl.a. släppte albumet ”Something more” 2009. Sedan har hon som sagt varit med i ett antal musikaler och TV-program i Estland.

2014 ställde hon upp med bidraget ”Amazing” i Estlands ESC-uttagning där hon vann. Medan låten framförs dansar Tanja en hel del och det krävdes timmar att öva in för att kunna både sjunga och dansa samtidigt.

 

Musikvideo

Så här såg Estlands musikvideo ut inför tävlingen:

 

Panelen tycker till!

Här nedan tycker vi till om årets akt från Estland och betygsätter det. Vår betygsskala har fem steg från noll (lägst) till fem (högst), och de poäng som har gått att ge är 0, 1 , 2, 3, 4 eller 5 poäng.Jag gillar årets estniska bidrag det är rätt medryckande popmusik. Estland startar precis efter grannlandet Lettland och det är stor skillnad å bidragen. Dock tror jag att det här är en låt som lätt kan glömmas bort. Armenien två låtar före och Sverige är efter. Det brukar alltid vara ett eller två bidrag som man tänker men varför var inte den i final. Estland har ett sådant bidrag i år.Någonstans vill jag tycka om detta men Euphoriavibbarna blir för tydliga och därmed känns det mest bara blek kopia än kul upptempto. Att man snott Dannys låttitel från samma år gör ju inte heller saken bättre. Visst kanske det kan gå hem, men frågan är om inte folk genomskådar kopierandet?Det är en helt okej låt, men avståndet till Euphoria är inte långt. Det tar bort mycket från låten. Den både låter som den, scenframträdandet ser ut som den och hon gör allt för att likna Loreen. Det är givetvis ett stort minus i min bok.Ser man till helheten är det en skön låt att lyssna på, men ser man själva framträdandet kan jag bara säga en enda sak: idéstöld! För det här är inget unikt – utan Loreens ”Euphoria” fast i en annan form. Bara kolla på rörelserna, hur hon är klädd, vad hon gör på scenen osv. Allt är Loreen fast i en liten annan form. Så tyvärr faller låten på att det är för mycket som är likt en bra vinnare. Sedan ska det bli intressant och se om Estland kan göra som Danmark, dvs. ta hem segern där man senast tog hem segern. Eller om det blir som för Tooji när han gjorde en Saade året efter Saade hade blivit trea – och kom sist i finalen. Tyvärr tror jag snarare på det senare alternativet.Det känns som låtskrivarna tänkte att om man försöker klämma in lite Emmelie de Forest och lite Loreen så blir det säkert skitbra! Problemet är att refrängen är väldigt tråkig och inte alls medryckande. Den börjar lite känslosamt och Loreenaktigt med ” Staaaay, amazing lie” och sen så blir det bara nåt tralligt av det hela som känns jättekonstigt.Jag är så besviken på Estland. Man ratade Sandra Nurmsalu (ledsångaren från Urban Symphony) som tog landet till en 6:e plats i ESC 2009 med sin mystiska låt ”Rändajad”. I år var hon tillbaka som solo och hade en av de bästa låtarna jag hört från de olika nationella uttagningarna i år. Varför skickade man inte denna låt som hade varit ett klockrent ESC-bidrag för Estland. Istället blev det mediokra ”Amazing” med Tanja. Det är absolut inget fel på henne, det är bara det att besvikelsen att min storfavorit inte vann är så stor att jag har svårt att se något positivt med Estlands bidrag i år. Den är ordinär, intetsägande och saknar det där lilla extra som behövs för att en poplåt ska fungera i ESC-sammanhang. Jag ser bara det här som en utfyllnad i mängden.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »