Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Inför ESC Belgien 2013

Inför ESC Belgien 2015 »


INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Belgiens artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2014. Belgien hade startnummer 10 av 16 i semifinal 1. De gick inte vidare till finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Belgiens tidigare Eurovision-historik samt om deras representant för 2014. Därefter har vi gjort personliga omdömen och satt betyg, vilka har byggt på vad vi tyckt inför tävlingen och dess livesändningar.

 


Fakta


 • TV-kanal:
 • VRT & RTBF

 • Deltagandeår:
 • 56:e gången

 • Första tävlingsåret:
 • 1956

 • Senaste tävlingsåret:
 • 2013

 • Bästa resultat:
 • 1:a i final (1986)

 • Sämsta resultat:
 • 26:a i semifinal (2007)

 • Uttagningsprocess 2014:
 • Eurosong 2014


Vem tävlade för Belgien 2014?

Axel Hirsoux är 31 år gammal, född i La Hestre i Belgien. Han har sedan barnsben hållit på med musik, både sjungit och spelat instrument. 2001 var han med i en sångtävling och ett år senare fick han hjälp av en sångcoach att öva upp sin sångröst. Han har sedan bl.a. sjungit ihop med den franska musikstjärnan Hélène Segara och spelat i musikalen Notre Dame de Paris. 2013 ställde han upp i den vallonska TV-versionen av The Voice där han hamnade i Natasha Saint-Piers team. Dock åkte han ut tidigt i programmet.

När flamländsk TV skulle arrangera uttagningen för Belgien till ESC 2014 ställde Axel upp och gick vidare ända till final med låten ”Mother”. Låten är tillägnad alla mammor i världen och till alla kvinnor. Låtskrivarna är inte nya i ESC: Rafael Artesero var en av de som låg bakom Spaniens bidrag ”Que me quiten lo bailao” 2011 och Ashley Hicklin var med och skrev Tom Dice ”Me And My Guitar” från 2010.

 

Musikvideo

Så här såg Belgiens musikvideo ut inför tävlingen:

 

Panelen tycker till!

Här nedan tycker vi till om årets akt från Belgien och betygsätter det. Vår betygsskala har fem steg från noll (lägst) till fem (högst), och de poäng som har gått att ge är 0, 1 , 2, 3, 4 eller 5 poäng.Belgien är mitt favoritland i ESC under 2000-talet. Landet har skickat mycket udda bidrag som jag har gillat de flesta. 2008 sjöng de på ett låtsatsspråk, 2009 sjöng de om en elviskopia och 2007 var det disco för hela slanten. I år tycker jag inte om Belgiens bidrag. Det är något suspekt med att en vuxen människa står och sjunger till sin mamma. Jag tycker att det är de sämsta belgiska bidraget på många år.Det är nästan lite läskigt med denna runda man som sjunger om sin mor på ett väldigt hjärtligt och smärtande sätt. Man känner sig lite lätt obekväm och superklyschor staplas på varandra. Men jag är tydligen helt ute och cyklar som vill kasta detta bidrag i papperskorgen då man haft höga odds länge och är en av finalfavoriterna som det ser ut nu. Men bettinglistorna har haft fel förut – och jag rätt 😉Återigen en ballad som jag inte alls går igång på. Det är något som klämmer med detta bidrag, liten som en sten i skon. Jag tycker det är mer obehagligt än bra och därför kan jag heller inte ge det något högt betyg.Det här är en låt som för mig har varit bra från första lyssningen. Däremot tycker jag att det sista trycket saknas i låten. På något sätt växer den sig stark samtidigt som den inte når hela vägen. Jag gillade den därför mer i början än vad jag gör nu, även om det inte är något större fel på den. Helt klart sticker den ut i startfältet och jag tycker därför att den förtjänar finalplats och minst topp tio i finalen. Men vinner den, nja… kanske.Axel har en riktigt maffig röst och detta borde ju kännas så otroligt pampigt och känslosamt, men vad känner då jag? Inte så mycket. Det finns inget i melodin som jag fastnar för riktigt. Känns bara tråkigt.Förra året tog sig den unge Roberto Bellarossa Belgien till final och slutade på tolfte plats. I år så kan jag inte säga annat än att Belgien är ett av de länder som faktiskt har en chans att vinna tävlingen! En oerhört pampig power-operaballad som säkert kommer att plocka många poäng hos jurygrupperna och en hel del mammor runtom i Europa. Man får rysningar av Axel Hirsoux fantastiska ljusa stämma. Belgiens svar på Paul Potts.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »