Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Inför ESC Azerbajdzjan 2013

Inför ESC Azerbajzjan 2015 »


INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Azerbajdzjans artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2014. Azerbajdzjan hade startnummer 8 av 16 i semifinal 1 och sedan startnummer 3 av 26 i finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Azerbajdzjans tidigare Eurovision-historik samt om deras representant för 2014. Därefter har vi gjort personliga omdömen och satt betyg, vilka har byggt på vad vi tyckt inför tävlingen och dess livesändningar.

 


Fakta


 • TV-kanal:
 • ITV

 • Deltagandeår:
 • 7:e gången

 • Första tävlingsåret:
 • 2008

 • Senaste tävlingsåret:
 • 2013

 • Bästa resultat:
 • 1:a i final (2011)

 • Sämsta resultat:
 • 8:e i final (2008)

 • Uttagningsprocess 2014:
 • Böyük Səhnə (artist) & internval (låt)


Vem tävlade för Azerbajdzjan 2014?

Dilara Kazimova är född 20 maj 1984 (29 år) i Baku i Azerbajdzjan. Hon har studerat sång vid Bakus musikhögskola och varit skådespelerska i filmerna Çalış, nəfəs alma och Sirat körpüsü. Vid två tillfällen har hon försökt bli Azerbajdzjans representant i ESC, men slutat tvåa bägge gångerna. På tredje försöktet lyckades hon dock bli vald till landets representant.

Låten är även i år svenskskriven. Stefan Örn var med och skrev 2011 års ESC-vinnarlåt ”Running Scared”, Alessandra Günthardt var delaktig i Idolvinnarlåten ”Belong” förra året och Johan Kronlund är musikproducent som har arbetat med artister som Danny Saucedo, Play, Darin och September. Alessandra Günthardts skrivarkollega Rasmus Palmgren har varit delaktig i Irlands bidrag i år.

 

Musikvideo

Så här såg Azerbajdzjans musikvideo ut inför tävlingen:

 

Panelen tycker till!

Här nedan tycker vi till om årets akt från Azerbajdzjan och betygsätter det. Vår betygsskala har fem steg från noll (lägst) till fem (högst), och de poäng som har gått att ge är 0, 1 , 2, 3, 4 eller 5 poäng.Man börjar kunna Azerbajdzjans bidrag och det börjar bli tråkigt att det skickar samma typ av powerballader varje år. Det funkade 2011 släpp det nu Azerbajdzjan.Ett bidrag som bara växer för varje lyssning! Hade först svårt för den och ryckte lite lätt på axlarna men om man lyssnar igen är den lättare att ta till sig och visst bultar mitt schlagerhjärta lite extra när vi har svenska upphovsmän inblandade… Tror absolut att det blir farligt! Men att slåss om topplacering kanske man inte lyckas med just i år.Jag gillar verkligen inte detta. Jag brukar vara svag för ballader, men detta går jag inte alls igång på. Låten är tråkig och det händer verkligen ingenting. Sångerskan tycker jag inte är speciellt duktig och hennes engelska är urusel. De svenska upphovsmännen får jobba hårdare till nästa gång. Men något inom mig säger att Azerbajdzjan tar minst en Topp 10 placering ändå.Det här är årets absolut tristaste låt. En fullständigt meningslös ballad utan vettig text. Handlingen är så lam att den varken kommer fram eller tillbaka. Hemskt. Men som det alltid blir med det här landet: den går till final och blir med i toppstriden. Hade jag dock fått välja så skulle den få komma sist av alla 37 länder i år!Ja, det här är ju finstämt och mysigt men jag är lite trött på den här sortens ballader från Azerbajdzjan. Kom med nåt nytt!En lite småtrevlig och mysig ballad, dock inget extra ordinärt med den. Men återigen blir man så trött på att detta land alltid måste använda sig ut av svenska låtskrivare/kompositörer. Det går aldrig dåligt i ESC för Azerbajdzjan och i år är inget undantag heller.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »