Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Inför ESC Armenien 2013

Inför ESC Armenien 2015 »


INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Armeniens artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2014. Armenien hade startnummer 1 av 16 i semifinal 1 och sedan startnummer 7 av 26 i finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Armeniens tidigare Eurovision-historik samt om deras representant för 2014. Därefter har vi gjort personliga omdömen och satt betyg, vilka har byggt på vad vi tyckt inför tävlingen och dess livesändningar.

 


Fakta


 • TV-kanal:
 • AMPTV

 • Deltagandeår:
 • 8:e gången

 • Första tävlingsåret:
 • 2006

 • Senaste tävlingsåret:
 • 2013

 • Bästa resultat:
 • 4:a i final (2008)

 • Sämsta resultat:
 • 12:a i semifinal (2011)

 • Uttagningsprocess 2014:
 • Internval


Vem tävlade för Armenien 2014?

Aram Mp3 (eller Aram Sargsyan som han egentligen heter) är 29 år och är en riktig mångsysslare. Han har förutom sin nuvarande musikkarriär även livnärt sig som komiker, underhållare, låtskrivare och skådespelare, men nu är det framförallt sången han satsar på. Den tidigare biten kring underhållning sysslade han redan med när han gick på universitetet. Och artistnamnet Aram Mp3 tog han under komikerkarriären. Han har gett ut singlarna ”Shine”, ”If I Tried” och ”Just Go On”.

På nyårsafton förra året stod det klart att armenisk TV valt ut Aram internt och sedan i mars var det känt att låten han ska tävla med i Köpenhamn blir dubstepballaden ”Not Alone”. De instrumentella arrangemangen har gjorts av Lilit Navasardyan.

 

Musikvideo

Så här såg Armeniens musikvideo ut inför tävlingen:

 

Panelen tycker till!

Här nedan tycker vi till om årets akt från Armenien och betygsätter det. Vår betygsskala har fem steg från noll (lägst) till fem (högst), och de poäng som har gått att ge är 0, 1 , 2, 3, 4 eller 5 poäng.Armenien brukar ha bra låtar, jag minns bland annat ”Apricot Stone” från 2010. För årets låt tar det alldeles för lång tid innan det händer något. Det är de sista 30 sekunderna som är okej men resten av låten är ett enda stort sömnpiller. Jag har svårt att se vad det är som gör att låten är en av favoriterna till att vinna hela tävligen.Favorittippad till trots vette tusan om detta kommer ta hem tävlingen. Det är modernt och fräscht på många sätt men det hårda Linkin Park-partiet som smyger sig in kunde i min värld gärna ha fått stå tillbaka lite. Man undrar hur det kommer bli rent sceniskt då låten har en relativt lång startsträcka och behöver tid på sig att leverera. Vacker, modern och finalklar kan väl sammanfatta Armenien som äntligen är på rätt köl igen efter fjolårets bottennapp!Den här låten kommer nog dela panelen. Jag är en av dem som verkligen gillar den här balladen. Det som börjar som en lugn och fin ballad och sen går över i något mer extremt. Den har en annorlunda uppbyggnad, där man kör en superrefräng på slutet bara. Andra halvan av låten är bland de bästa delarna av årets Eurovision. Men jag har svårt att förstå vad som gjort den till en sådan lågoddsare som den faktiskt år. Tycker inte det är en dålig låt, men tycker heller inte det är någon vinnare. Men å andra sidan är konkurrensen rätt svag i årets tävling.Snark, vilken tråkig låt. Händer ingenting. Fattar inte att den här är uppe i vinststriderna hos bettingbolagen. Fienden Azerbajdzjan har en likadan låt fast ännu sämre, så den här är i jämförelse bättre. Men efter så här många år i tävlingen med ändå intressanta bidrag från Kaukasusländerna så hade jag önskat högre standard.Har inte riktigt förstått varför den här låten är favorittippad. Det kan väl bero på att det är en ganska unik och häftig låt med olika musikaliska inslag. Men den känns ju så himla tråkig för att vara en Eurovisionvinnare? Nej, jag tror att Armenien går till final men sen så är väl en mittenplacering vad den här låten förtjänar som mest.Lite oväntat så står Armenien som favoriter på förhand att ta hem årets upplaga av ESC. Låten börjar i ett lugnt & harmoniskt tempo och blir aggressivare och pampigare ju längre den lider och vi hör Arams rockiga stämma ackompanjerad med fioler, ett härligt dunk och lite lagom dubstep, väldigt effektivt. Men räcker det verkligen så långt att Armenien tar hem sin första ESC-vinst? Jag vet inte om jag ser det här som någon vinnare, men helt klart kommer Armenien bli vassa i år. Visst, den är modern och så, men tyvärr tilltalar inte låten mig överhuvudtaget och jag förstår inte alls hur den kan vara så favorittippad. Tråkig och olyssningsbar är min kommentar. Kanske tar Aram MP3 tävlingen till Jerevan nästa år, året då ESC firar 60 år.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »