Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Inför ESC Albanien 2013

Inför ESC Albanien 2015 »


INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Albaniens artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2014. Albanien hade startnummer 6 av 16 i semifinal 1. De gick inte vidare till finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Albaniens tidigare Eurovision-historik samt om deras representant för 2014. Därefter har vi gjort personliga omdömen och satt betyg, vilka har byggt på vad vi tyckt inför tävlingen och dess livesändningar.

 


Fakta


 • TV-kanal:
 • RTSH

 • Deltagandeår:
 • 11:e gången

 • Första tävlingsåret:
 • 2004

 • Senaste tävlingsåret:
 • 2013

 • Bästa resultat:
 • 5:a i final (2012)

 • Sämsta resultat:
 • 17:e i semifinal (2007)

 • Uttagningsprocess 2014:
 • Festivali i Këngës 52


Vem tävlade för Albanien 2014?

Hersiana Matmuja, bär även artistnamnet Hersi, är 24 år gammal, född i staden Kukës i Albanien, men uppvuxen i Albaniens huvudstad Tirana. Redan som nioåring gjorde hon sitt första scenframträdande på festivalen Celësi. Vid femton års ålder ställde hon upp i albanska Idol (Ethet e së premtes mbrëma) där hon slutade i tiotoppen. Senare har hon lagt tid på studier men också ställt upp i flera andra nationella musiktävlingar. Idag bor hon i Rom i Italien där hon studerar vid Conservatorio di Santa Cecilia.

Hersi har vid fyra tillfällen försökt vinna Festivali i Këngës, vilket är Albaniens nationella uttagning till ESC. Första gången hon deltog var år 2006, där hon gick till final och slutade på tionde plats. År 2010 deltog hon med låten ”Me cilin rri ti dashuri” och tog sig även då till finalen. Året efter försökte hon för tredje gången men slutade på delad sistaplats med sex andra bidrag. Men så i december förra året ställde hon upp igen och vann, nu med låten ”Zemërimi i një natë”, som fått den engelska titeln ”One Night’s Anger”. I den nationella finalen lyckades Hersi slå det tidigare poängmariginalsrekordet från 2012.

Då alla låtar som tävlar i Albaniens uttagning inte följer EBU:s maxlängdsregel om hur långt ett bidrag får vara (högst 3 minuter) har Albaniens bidrag varje år fått produceras om efter att den nationella finalen har avgjorts. Så blev det även i år. Vid omproduceringen av bidragen gjordes både en engelsk och en albansk version, där den förstnämnda används till Eurovisionen.

 

Musikvideo

Så här såg Albaniens musikvideo ut inför tävlingen:

 

Panelen tycker till!

Här nedan tycker vi till om årets akt från Albanien och betygsätter det. Vår betygsskala har fem steg från noll (lägst) till fem (högst), och de poäng som har gått att ge är 0, 1 , 2, 3, 4 eller 5 poäng.Det här tilltalar mig inte, jag tycker låten saknar något som gör den spännande men jag kan inte sätta fingrarna på vad det är. Vi går vidare till nästa tävlande så får vi hoppas på något bättre.Är ofta imponerad av vad man lyckas ta fram från lilla Albanien. I år skickar man en kvinna som försökt lika länge som Sanna Nielsen att komma med i Eurovision. Tycker det är både Eurovision-mässigt och ganska medryckande. Mest av allt är jag nog orolig för att rösten ska hålla live, låter som en svår låt att sjunga så alla röstresurser lär behövas.Jag måste erkänna att detta är rätt tråkigt. Jag vill tycka om det mer än jag gör, men jag fastnar inte alls för det. Det finns väl någon enstaka bit i låten som är helt okej, men det är inte mer än så för mig.För mig är det här en mycket blek och tråkig låt. Trots att hon sjunger på engelska och gör en bra insats så känner jag varje gång jag hör låten att musiken går in genom ena örat och ut genom andra. Jag kan inte komma ihåg något av låten hur mycket jag än lyssnar på den. Förvisso bryter den av det lugna tempot i semifinalen, men den tillför heller inget. Så jag ser helst att den inte går vidare till finalen.Jag tycker refrängen har en ganska härlig melodi men helheten är ganska medioker så det blir bara godkänt från min sida.Det här absolut en helt okej låt och Herci har en fin sångröst, men den tråkar ut mig. En låt som lär falla bort i mängden befarar jag. I den nationella finalen backades Herci upp av en hel orkester, vilket lät oerhört pampigt. I Eurovision blir det utan och det lär inte bli till hennes fördel.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen