Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Inför ESC Sverige 2012

Inför ESC Sverige 2014 »


INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Sveriges artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2013. Sverige var, i och med värdskapet, direktkvalificerad till finalen där de hade startnummer 16* av 26.

Först ger vi en faktaöverblick om Sveriges tidigare Eurovision-historik samt om deras representant för 2013. Därefter har vi gjort personliga omdömen och satt betyg, vilka har byggt på vad vi tyckt inför tävlingen och dess livesändningar.

* Nytt för året var att bara värdlandets startposition lottades, övriga länder (”Big Five” och de semifinalkvalificerade) fick först lotta om de skulle tävla i finalens första eller andra halva, därefter satta tävlingsproducenterna startordningen. Värdnationens startnummer fick inte justeras.


Fakta


 • Huvudstad:
 • Stockholm

 • Antal framträdanden:
 • 52

 • Debutår:
 • 1958

 • Bästa placering:
 • 1 (1974, 1984, 1991, 1999, 2012)

 • Sämsta placering:
 • Sist (1963, 1977)

 • Placering 2012:
 • 1


Vem tävlade för Sverige 2013?

Robin Stjernberg är Sveriges representant i år. Robin är uppvuxen i Hässleholm som endast ligger 9 mil nordöst om Malmö. Robins karriär började i pojkgruppen What’s Up. Gruppen var ett pojkband där även förre Melodifestivalsvinnaren Eric Saade varit en bandmedlem. Robin sökte till Idol 2011 och gick nästan hela vägen. Han blev slagen på mållinjen av Amanda Fondell. Robin Har släppt ett album, ”My Versions” På albumet finns bland annat sången On My Way. I maj ska Robin Stjernberg representera Sverige i ESC.

 

Musikvideo

Så här såg Sveriges musikvideo ut inför tävlingen:

 

Panelen tycker till!

Här nedan tycker vi till om årets akt från Sverige och betygsätter det. Vår betygsskala har fem steg från noll (lägst) till fem (högst), och de poäng som har gått att ge är 0, 1 , 2, 3, 4 eller 5 poäng. Var och en som velat har sedan lagt till en personlig topplista som innehåller favoritbidrag som Sverige tävlat med i tidigare års Eurovisioner.Jag tycker att ”You” var det sämsta bidraget i finalen och det tycker jag fortfarande. Jag klarar tyvärr inte falsettsång och det är ett stort inslag i melodin. Jag tror dock att det här kan gå bra i Europa! Internationella juryn gillade bidraget och ratade Yohio. Yohios genre påminde mycket om The Ark, som vi skickade 2007 och ni minns kanske hur det gick? Jag kommer ändå att hålla mina tummar för Robin även fast bidraget inte tilltalar mig.

 

Personlig topp 5 (alla tider för Sverige)

1. Tommy Körberg – ”Stad i Ljus” (1988)
2. Carola Häggkvist – ”Främling” (1983)
3. Charlotte Nilsson – ”Take me to your heaven” (1999)
4. Kikki Danielsson – ”Bra Vibrationer” (1985)
5. Jill Johnsson – ”Kärleken är” (1998)En helt klart godkänd representant på hemmaplan. Känns mer och mer Eurovision-mässig, även om låten i sig är ganska platt. Älskar det jollrande wailandet som Robin får till och tror att vi får röstar av fler anledningar än de obligatoriska tröst-rösterna som värdnationen brukar få tilldelat sig.

 

Personlig topp 5 (alla tider för Sverige)

1. Loreen – ”Euphoria” (2012)
2. Carola – ”Evighet” (2006)
3. Jill Jonsson – ”Kärleken är” (1998)
4. Charlotte Perelli – ”Hero” (2008)
5. Carola – ”Fångad av en stormvind” (1991)Jag blev nog lika överraskad som de flesta var när Robin tog hem Melodifestivalen. Låten har växt sig starkare i mina öron och jag gillar den faktiskt. Om man ska kolla på de övriga bidragen i MF så vet jag inte vilken som hade gett oss bäst placering i ESC. Jag tror Robin är en av dem som kommer få en av de bättre placeringarna. Yohios låt hade aldrig funkat i ESC.

 

Personlig topp 5 (alla tider för Sverige)

1. Roger Pontare – ”When spirit are calling my name” (2000)
2. Ted Gärdestad – ”Satellit” (1979)
3. Björn Skifs – ”Det blir alltid värre framåt natten” (1978)
4. Tommy Nilsson – ”En dag” (1989)
5. The Ark – ”The Worrying Kind” (2007)Vem hade kunnat tro att Robin Stjernberg som kom från Andra Chansen till finalen slutligen skulle bli Sveriges representant i Malmö. Inte jag iallafall. Skön låt & framförallt en himla go kille den är Robin. Jag är helt klart nöjd med vårt bidrag på hemmaplan och tror att det kommer gå rätt hyfsat. Skönt att vi slipper kvala i år och redan har en direktplats in i finalen.

 

Personlig topp 5 (alla tider för Sverige)

1. Charlotte Perelli – ”Hero” (2008)
2. Carola – ”Invincible” (2006)
3. Loreen – ”Euphoria” (2012)
4. Roger Pontare – When spirit are calling my name (2000)
5. Tommy Nilsson – En dag (1989)

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »