Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Inför ESC Spanien 2012

Inför ESC Spanien 2014 »


INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Spaniens artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2013. Spanien var direktkvalificerad till finalen där de hade startnummer 5 av 26.

Först ger vi en faktaöverblick om Spaniens tidigare Eurovision-historik samt om deras representant för 2013. Därefter har vi gjort personliga omdömen och satt betyg, vilka har byggt på vad vi tyckt inför tävlingen och dess livesändningar.

 


Fakta


 • Huvudstad:
 • Madrid

 • Antal framträdanden:
 • 52

 • Debutår:
 • 1961

 • Bästa placering:
 • 1 (1968, 1969)

 • Sämsta placering:
 • Sist (1962, 1965, 1983, 1999)

 • Placering 2012:
 • 10


Vem tävlade för Spanien 2013?

Gruppen består av Raquel del Rosario, David Feito och Juan Lois. Bandet bildades 2002 då med namnet Xema men redan året efter bytte de namn till deras nuvarande El Sueno de Morfeo. Bandet spelar folkmusik från Asturien. Asturien är en delstat i nordligaste Spanien. En av deras mer kända låtar är Lo mejor esta por llegar. Nu kommer för första gången i Eurovisions historia att spelas folkmusik från Asturien.

 

Musikvideo

Så här såg Spaniens musikvideo ut inför tävlingen:

 

Panelen tycker till!

Här nedan tycker vi till om årets akt från Spanien och betygsätter det. Vår betygsskala har fem steg från noll (lägst) till fem (högst), och de poäng som har gått att ge är 0, 1 , 2, 3, 4 eller 5 poäng. Var och en som velat har sedan lagt till en personlig topplista som innehåller favoritbidrag som Spanien tävlat med i tidigare års Eurovisioner.Denna låt kommer bli ett härligt inslag i ESC i vår. Folkmusik som är glad och trevlig. Tror dock att Europa inte kommer att falla för detta utan att det blir en placering långt bak för Spanien i år.

 

Personlig topp 5 (alla tider för Spanien)

1. Quédate conmigo – Pastora Soler (2012)
2. Eres tu– Mocedadas (1973)
3. La La La– Massiel (1968)
4. Vivo Catando– Salome (1969)
5. Dime – Beth (2003)Ett ganska catchy keltiskt-inspirerat bidrag (ett av många i år!). Kanske inte fullt lika kraftfullt som fjolåret. Undar också hur det blir live… Men är ändå relativt förtjust. Spanska som är så romantiskt!

 

Personlig topp 5 (alla tider för Spanien)

1. Dime – Beth (2003)
2. Bandido – Azúcar Moreno (1990)
3. La noche es para mi – Soraya (2009)
4. Quédate conmigo – Pastora Soler (2012)
5. Europe’s living a celebration – Rosa (2002) 

Personlig topp 5 (alla tider för Spanien)Jag håller med om att denna grupp vars folkliga toner blir ett härligt inslag i Malmö. Men låten i sig är ingen höjdare. Tyvärr Spanien. Ni får nöja er med en mittenplacering som bäst.

 

Personlig topp 5 (alla tider för Spanien)

1. Azúcar Moreno – Bandido (1990)
2. Beth – Dime (2003)
3. David Civera – Dil Que La Quiero (2001)
4. Sergio Dalma – Bailar pegados (1991)
5. Remedios Amaya – Quién maneja mi barca (1983)

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2021

Melodifestivalen 2021

Retrovision

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen