Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Inför ESC Norge 2012

Inför ESC Norge 2014 »


INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Norges artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2013. Norge hade startnummer 13 av 17 i semifinal 2 och sedan startnummer 24 av 26 i finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Norges tidigare Eurovision-historik samt om deras representant för 2013. Därefter har vi gjort personliga omdömen och satt betyg, vilka har byggt på vad vi tyckt inför tävlingen och dess livesändningar.

 


Fakta


 • Huvudstad:
 • Oslo

 • Antal framträdanden:
 • 51

 • Debutår:
 • 1960

 • Bästa placering:
 • 1 (1985, 1995, 2009)

 • Sämsta placering:
 • 18:e i semifinal (2007)

 • Placering 2012:
 • 26 av 26


Vem tävlade för Norge 2013?

Margaret blev känd för de norska folket när hon deltog i talangjakten Idol. Hon slutade på en andra plats 2005. Samma år gav hon ut albumet Chameleon. I de albumet fanns singeln Liftime Guarantee. Den singeln fick priset Spellemannpriset i kategorin ”bästa musikvideo” Efter de har Margaret släppt fyra album. Här kommer några smakprov från albummet Singeln Pretty Scary Silver Fairy . Nu ska Margaret göra samma sak som Alexander, Bobbysocks och Secret Garden har lyckats med.

 

Musikvideo

Så här såg Norges musikvideo ut inför tävlingen:

 

Panelen tycker till!

Här nedan tycker vi till om årets akt från Norge och betygsätter det. Vår betygsskala har fem steg från noll (lägst) till fem (högst), och de poäng som har gått att ge är 0, 1 , 2, 3, 4 eller 5 poäng. Var och en som velat har sedan lagt till en personlig topplista som innehåller favoritbidrag som Norge tävlat med i tidigare års Eurovisioner.Det här är alldeles för modern för mig. Det låter som det är en robot som framför bidraget och inte en människa. Jag har svårt att förstå varför denna låt är en av favorier i ESC 2013. Det kan jag inte förstå. Jag tror bidraget kommer falla platt och bli en av årets stora floppar.

 

Personlig topp 5 (alla tider för Norge)

1. Ketil Stokkan Branderbourger tor (1990)
2. Bobbysocks La de Swinge (1985)
3. Wig Wam In my Dreams (2005)
4. Elisabeth Andreassen I Evighet (1996)
5. Jahn Teigen Mil etter Mil (1978)Ett på förhand ganska upphausat bidrag som visserligen har sina poänger, frågan är om det är gångbart helt igenom? För att komma långt behöver man oftast röster från alla läger och jag ställer mig kritisk till att exempelvis balkan faller för den här elektropopiga dängan. Personligen en av mina favoriter i år men finns nog risk för besvikelse.

 

Personlig topp 5 (alla tider för Norge)Våra grannar i väst presenterar en låt som folk runt om i Europa säger kan vara en utmanare till att vinna allt. Jag är inte lika förtjust. Visst, den är lite annorlunda från det vi annars brukar se i Eurovision och bara på det kan den komma rätt långt. Men personligen tilltalar det inte mig så pass mycket faktiskt. Norge hade och har kunnat bättre.

 

Personlig topp 5 (alla tider för Norge)

1. Jostein HasselgårdI’m Not Afraid To Move On (2003)
2. Alexander RybakFairytale (2009)
3. Maria Haukaas StorengHold On Be Strong (2008)
4. Wig WamIn My Dreams (2005)
5. Secret GardenNocturne (1995)Jag är allergisk mot denna låten och tillhör inte de som ser storheten med detta bidraget. Margaret är en fantastisk begåvad sångerska (det både ser & hör väl jag med) men låten i sig känns bara tråkig och enformig. Jag är medveten om att den är populär hos många ESC-fans och jag respekterar det. Tror faktiskt att det kan gå riktigt bra för Norge i år.

 

Personlig topp 5 (alla tider för Norge)

1. Elisabeth Andreassen I Evighet (1996)
2. Ketil StokkanBranderbourger tor (1990)
3. BobbysocksLa de Swinge (1985)
4. Didrik Solli-Tangen – My heart is yours (2010)
5. Kate Guldbrandsen – Mitt liv (1987)

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen