Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Inför ESC Nederländerna 2012

Inför ESC Nederländerna 2014 »


INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Nederländernas artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2013. Nederländerna hade startnummer 8 av 16 i semifinal 1 och sedan startnummer 13 av 26 i finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Nederländernas tidigare Eurovision-historik samt om deras representant för 2013. Därefter har vi gjort personliga omdömen och satt betyg, vilka har byggt på vad vi tyckt inför tävlingen och dess livesändningar.

 


Fakta


 • Huvudstad:
 • Amsterdam

 • Antal framträdanden:
 • 54

 • Debutår:
 • 1956

 • Bästa placering:
 • 1 (1957, 1959, 1969, 1975)

 • Sämsta placering:
 • Sist i semifinalen 2011

 • Placering 2012:
 • 15 i semifinalen


Vem tävlade för Nederländerna 2013?

Anouk började sin karriär genom att sjunga på bröllop och andra fester. Tillslut så mötte hon Barry Hay som trodde på henne och började skriva låtar till Anouk.Hennes andra singel Nobody’s Wife blev en riktig hit i slutet på 90-talet och hamnade på listorna runt om i Europa. Hon nådde en topp tio placering i Sverige. Sedan dess har karriären rullat på och hon har släppt mängder med album och singlar. Här kommer låten Lost som också blivit en hit. Nu har Anouk flyttat till USA men är nu tillbaks i Europa för att sjunga för sitt hemland i ESC.

 

Musikvideo

Så här såg Nederländernas musikvideo ut inför tävlingen:

 

Panelen tycker till!

Här nedan tycker vi till om årets akt från Nederländerna och betygsätter det. Vår betygsskala har fem steg från noll (lägst) till fem (högst), och de poäng som har gått att ge är 0, 1 , 2, 3, 4 eller 5 poäng. Var och en som velat har sedan lagt till en personlig topplista som innehåller favoritbidrag som Nederländerna tävlat med i tidigare års Eurovisioner.Ännu en ballad och den här blir bara bättre och bättre ju mer man lyssnar på den. Anouk är en stor sångerska i Nederländerna och förhopppningsvis kan hon fixa en finalplats till landet. Nederländerna har inte varit i final sedan 2004. Det skulle vara kul för Nederländerna om de fick komma til final.

 

Personlig topp 5 (alla tider för Nederländerna)

1. Teach InDing-a-dong (1975)
2. Teddy ScholtenEen Beetje (1959)
3. Edsilia RombleyOn top of the world (2007)
4. Mouth & MacNeal I see a star (1974)
5. Linda WagenmakersNo goodbyes (2000)Jag vill så gärna att Nederländerna ska gå bra i år. En stor fan-base har gång på gång tvingats bli besvikna över landets dåliga resultat i tävlingen. I kör man på Lana Del Rey-inspirerat bidrag med 90-talsstjärnan Anouk. Blir det för svårt för Europa? Tycker det är värt ett bättre öde än det förmodligen kommer få.

 

Personlig topp 5 (alla tider för Nederländerna)Ett land som har stora motgångarna de senaste åren. Jag är en balladälskare och detta är jag helt förälskad i. Mycket bättre än de ballader vi stöter på innan detta. Anouk är en grym sångerska och låten är så oerhört mysig. Jag hoppas verkligen att Nederländerna får en plats i finalen. Men det blir svårt.

 

Personlig topp 5 (alla tider för Nederländerna)

1. AnoukBirds (2013)
2. Re-UnionWithout You (2004)
3. Teach InDing-a-dong (1975)
4. SienekeIk ben verliefd (Sha-la-lie) (2010)
5. Edsilia RombleyOn top of the world (2007)Nederländerna har haft motgång i Eurovision-sammanhang under hela 00 & 10-talet. I år ställer de upp med en etablerad sångerska och en klass-låt. Det här borde vara en juryfavorit men jag är osäker på om tittarna runt om i Europa tar till sig den här vackra, vemodiga balladen. Låten är helt klart speciell. För mig krävdes det några lyssningar innan jag började uppskatta den. Jag unnar verkligen Nederländerna en efterlängtad finalplats. Skulle vara för sorgligt om de missade final för nionde gången på raken.

 

Personlig topp 5 (alla tider för Nederländerna)

1. Linda WagenmakersNo goodbyes (2000)
2. Sandra Reemer Colorado (1979)
3. Justine PelmelayBlijf zoals je bent (1989)
4. Teach InDing-a-dong (1975)
5. AnoukBirds (2013)

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen