Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Inför ESC Moldavien 2012

Inför ESC Moldavien 2014 »


INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Moldaviens artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2013. Moldavien hade startnummer 12 av 16 i semifinal 1 och sedan startnummer 3 av 26 i finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Moldaviens tidigare Eurovision-historik samt om deras representant för 2013. Därefter har vi gjort personliga omdömen och satt betyg, vilka har byggt på vad vi tyckt inför tävlingen och dess livesändningar.

 


Fakta


 • Huvudstad:
 • Chișinău

 • Antal framträdanden:
 • 8

 • Debutår:
 • 2005

 • Bästa placering:
 • 2005 (6)

 • Sämsta placering:
 • 2008 (12 i semifinalen)

 • Placering 2012:
 • 11


Vem tävlade för Moldavien 2013?

Aliona blev känd för det moldaviska folket när hon var med i programmet Star Factory. Hon slutade på en tredjeplats i programmet som påminner om Idol. Det är inte första gången Aliona är med i ESC, redan ifjol var hon bakgrundssångerska i de moldaviska bidraget Lăutar. Bidraget slutade på en elfte plats i finalen. Nu står Aliona på egna ben och ska försöka erövra Europa.

 

Musikvideo

Så här såg Moldaviens musikvideo ut inför tävlingen:

 

Panelen tycker till!

Här nedan tycker vi till om årets akt från Moldavien och betygsätter det. Vår betygsskala har fem steg från noll (lägst) till fem (högst), och de poäng som har gått att ge är 0, 1 , 2, 3, 4 eller 5 poäng. Var och en som velat har sedan lagt till en personlig topplista som innehåller favoritbidrag som Moldavien tävlat med i tidigare års Eurovisioner.Jag hade de här bidraget som min personliga favorit i de moldaviska uttagningarna. Jag tyckte mycket om bidraget när de sjöngs på engelska och jag tycker mycket om bidraget när det sjungs på rumänska också. Det brukar gå bra för Moldavien I ESC och det tror jag det gör i år också.

 

Personlig topp 5 (alla tider för Moldavien)

1. Sun Stroke Project & Olia TiraRun Away (2010)
2. Zdob şi ZdubBunika Bate Toba (2005)
3. Zdob şi ZdubSo Lucky (2011)
4. Pasha ParfenyLăutar (2012)
5. Nelly CiobanuHora Din Moldova (2009)Fantastisk låt som bara växer och växer. Hade gärna sett att man sjunger på engelska i finalen, känns som låten vinner på det och blir mer harmonisk då. Känns som ett bidrag som fungerar i de flesta läger och gillar dramatiken i sång och uttryck hos fröken Moon.

 

Personlig topp 5 (alla tider för Moldavien)Tänker inte säga så värst mycket om detta. Tråkigt räcker.

 

Personlig topp 5 (alla tider för Moldavien)

1. Zdob şi ZdubBunika Bate Toba (2005)
2. Zdob şi ZdubSo Lucky (2011)
3. Nelly CiobanuHora Din Moldova (2009)
4. Sun Stroke Project & Olia TiraRun Away (2010)
5. Pasha ParfenyLăutar (2012)Moldavien har ett bra facit i den här tävlingen. Man har sedan debuten 2005 bara missat finalplats en enda gång. De skickar alltid intressanta och underhållande bidrag till tävlingen. Jag älskade Pasha Perfeny som tävlade i fjol. Denna gång är han med igen, men som låtskrivare till årets representant Aliona Moon. Den här låten hade en engelsk titel och text från början med byttes till rumänska kort efter att den blivit vald. Den är bra, men den saknar det där lilla extra för att det ska bli ett toppklass-bidrag. Oddsen för att Moldavien kvalar in till ESC-finalen är som alltid väldigt låga.

 

Personlig topp 5 (alla tider för Moldavien)

1. Pasha ParfenyLăutar (2012)
2. Nelly CiobanuHora Din Moldova (2009)
3. Natalia BarbuFight (2007)
4. Aliona Moon O Mie (2013)
5. Sun Stroke Project & Olia TiraRun Away (2010)

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »