Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Inför ESC Malta 2012

Inför ESC Malta 2014 »


INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Maltas artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2013. Malta hade startnummer 6 av 17 i semifinal 2 och sedan startnummer 9 av 26 i finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Maltas tidigare Eurovision-historik samt om deras representant för 2013. Därefter har vi gjort personliga omdömen och satt betyg, vilka har byggt på vad vi tyckt inför tävlingen och dess livesändningar.

 


Fakta


 • Huvudstad:
 • Valetta

 • Antal framträdanden:
 • 25

 • Debutår:
 • 1971

 • Bästa placering:
 • 2 (2002 & 2005)

 • Sämsta placering:
 • 25:e i semifinalen (2007)

 • Placering 2012:
 • 21


Vem tävlade för Malta 2013?

23-årige Gianluca föddes i det lilla samhället Qrendi som ligger på den södra sidan av Malta. När han var sju år gammal började han ta pianolektioner och det var där hans musikaliska intresse föddes. Han var även med i den maltesiska barnkören. Gianluca är med i gruppen Funk Intiative som har släppt sammanlagt tre singlar. Gruppen har blivit stor i Malta och låtarna har spelats på de lokala radiostationerna. Hans egentliga yrke är inte inom musiken utan som läkare. Nu ska Gianluca stå på egna ben och försöka ta detta schlagertokiga lands första seger.

 

Musikvideo

Så här såg Maltas musikvideo ut inför tävlingen:

 

Panelen tycker till!

Här nedan tycker vi till om årets akt från Malta och betygsätter det. Vår betygsskala har fem steg från noll (lägst) till fem (högst), och de poäng som har gått att ge är 0, 1 , 2, 3, 4 eller 5 poäng. Var och en som velat har sedan lagt till en personlig topplista som innehåller favoritbidrag som Malta tävlat med i tidigare års Eurovisioner.Det här är en riktigt skön låt att lyssna på. Jag får sommarkänslor när jag lyssnar på den. Det svänger som jag brukar uttrycka mig när en låt är bra. På de senaste sex åren har bara Malta lyckats ta sig till final vid två tillfällen. Vi får hoppas att de gör det i år för de tycker jag i alla fall att de förtjänar.

 

Personlig topp 5 (alla tider för Malta)

1. Miriam ChristineIn a Womens Heart (1996)
2. ChiaraAngel (2005)
3. Glen VallaOne Life (2011)
4. Thea GarretMy Dream (2010)
5. Lynn ChricopTo Dream Again (2003)Har den här låten några kvaliteter alls egentligen? Känns mest som en klyscha och man blir så himla trött på killens tafatta scenuttryck. Tror knappast att det kan räcka till final, tyvärr. Malta ska hålla sig till gladschlager eller ballader som man kan.

 

Personlig topp 5 (alla tider för Malta)Jag brukar ofta klaga på att Malta skickar bidrag som känns typiskt Malta. I år går man bort från det spåret lite grann, men inte till något bättre om jag får säga det själv. Det är trallvänligt men oerhört tråkigt. Malta hade kunnat slåss om en topplacering i år om man hade skickat Kevin Borg och hans bidrag. Detta kommer inte ens gå vidare från semifinalen.

 

Personlig topp 5 (alla tider för Malta)

1. Fabrizio Faniello – Another Summer Night (2001)
2. Ira Losco7th Wonder (2002)
3. Fabrizio FanielloI Do (2006)
4. Kurt CallejaThis Is The Night (2012)
5. Julie & LudwigOn Again… Off Again (2004)Årets trallvänligaste feel-good poplåt.Jag tror jag uppskattade den här låten mer innan den blev vald som Maltas ESC-bidrag. Gianluca är oerhört charmig. Tror ändå att den här låten kommer att falla rätt platt när det väl är dags.

 

Personlig topp 5 (alla tider för Malta)

1. Ira Losco7th Wonder (2002)
2. Fabrizio Faniello – Another Summer Night (2001)
3. Olivia Lewis Vertigo (2007)
4. Fabrizio FanielloI Do (2006)
5. Julie & LudwigOn Again… Off Again (2004)

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen