Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Inför ESC Makedonien 2012

Inför ESC Makedonien 2014 »


INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Makedoniens* artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2013. Makedonien hade startnummer 3 av 17 i semifinal 2. De gick inte vidare till finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Makedoniens tidigare Eurovision-historik samt om deras representant för 2013. Därefter har vi gjort personliga omdömen och satt betyg, vilka har byggt på vad vi tyckt inför tävlingen och dess livesändningar.

* Sedan 2019 har republiken Makedonien fått namnet Nordmakedonien. Här har vi dock valt att behålla det gamla namnet på landet eftersom det var så de presenterades 2013.

 


Fakta


 • Huvudstad:
 • Skopje

 • Antal framträdanden:
 • 12

 • Debutår:
 • 1998

 • Bästa placering:
 • 12 (2006)

 • Sämsta placering:
 • 16:e plats i semifinalen (2011)

 • Placering 2012:
 • 13


Vem tävlade för Makedonien 2013?

Esma är en mycket erfaren sångerska. Hon började sjunga i tidig ålder. Hon är även en känd skådespelerska i Makedonien. Esma är nog den enda i årets startfält som ska skryta med att hon har blivit nominerad till att få Nobels fredspris. 2006 tävlade hon med Adrian Gaxha för att representera Makedonien i ESC. De sjöng låten Ljubov e. Låten slutade på en andra plats i finalen. Lozano är inte lika erfaren som Esma men han har släppt ett album i alla fall. Nu ska denna duo försöka att ta Makedonien till final i årets ESC.

 

Musikvideo

klipp

 

Panelen tycker till!

Här nedan tycker vi till om årets akt från Makedonien och betygsätter det. Vår betygsskala har fem steg från noll (lägst) till fem (högst), och de poäng som har gått att ge är 0, 1 , 2, 3, 4 eller 5 poäng. Var och en som velat har sedan lagt till en personlig topplista som innehåller favoritbidrag som Makedonien tävlat med i tidigare års Eurovisioner.Jag tycker inte om Makedoniens bidrag i år. Tycker inte att låten tar fart utan den stampar på samma ställe hela tiden. Makedonien brukar vara snubblande nära att ta sig till final varje år. Sex gånger av nio har Makedonien slutat på plats 9-10 i semifinalen. Jag tror att det mycket väl kan hända igen att de slutar på nio eller tio.

 

Personlig topp 5 (alla tider för Makedonien)

1. KarolinaMojot Svet (2007)
2. Tamara Todevska feat. Vrčak & Adrian Gaxha – Let me love you
3. XXL100% te ljubam (2000)
4. Martin VučićMake My Day (2005)
5. Vlatko IlievskiRusinka (2011)Ett av de bidrag jag lyssnat minst på i år. Säger inte det allt? Vet inte i vilket fack man ska stoppa in det. Mest förvirrande och oklart. Vad vill man göra? En vacker ballad eller etno-tjut?

 

Personlig topp 5 (alla tider för Makedonien)Jag brukar verkligen tycka om Makedoniens bidrag. Det är verkligen jättesvårt för mig att göra en rättvis Topp 5, då det finns mer än fem bra makedoniska låtar. Men det har nog något med att jag kommer från samma del av världen där Makedonien ligger, det som innan var Jugoslavien.
Årets bidrag gillar jag faktiskt. Tycker Lozano är en duktig sångare och Esma är en levande legend på Balkan. Tycker rytmerna och sången funkar rätt bra, även om jag tycker att den första låten de presenterade ”Imperija” borde varit låten de tävlar med.

 

Personlig topp 5 (alla tider för Makedonien)

1. Toše ProeskiLife (2004)
2. KaliopiCrno i Belo (2012)
3. KarolinaMojot Svet (2007)
4. Martin VučićMake My Day (2005)
5. Vlatko IlievskiRusinka (2011)En låt som från början kändes lite väl stökig och stressande för min smak. Men efter ett par lyssningar tycker jag ändå att den här låten fångar mitt intresse, så helt usel är den absolut inte. Esma är en cool sångerska dessutom.

 

Personlig topp 5 (alla tider för Makedonien)

1. KaliopiCrno i Belo (2012)
2. KarolinaMojot Svet (2007)
3. Next TimeNesto stoke ostane (2009)
4. Martin VučićMake My Day (2005)
5. XXL100% te ljubam (2000)

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen