Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Inför ESC Kroatien 2012

Inför ESC Kroatien 2016 »


INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Kroatiens artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2013. Kroatien hade startnummer 4 av 16 i semifinal 1. De gick inte vidare till finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Kroatiens tidigare Eurovision-historik samt om deras representant för 2013. Därefter har vi gjort personliga omdömen och satt betyg, vilka har byggt på vad vi tyckt inför tävlingen och dess livesändningar.

 


Fakta


 • Huvudstad:
 • Zagreb

 • Antal framträdanden:
 • 20

 • Debutår:
 • 1993

 • Bästa placering:
 • 4 (1996 & 1999)

 • Sämsta placering:
 • 15 i semifinalen (2007 & 2011)

 • Placering 2012:
 • 12 i semifinalen


Vem tävlade för Kroatien 2013?

Klapa s mora är en grupp bestående av sex stycken män. Gruppen består av följande personer: Marko Škugor, Ante Galic, Niksa Antica, Leon Bataljaku, Ivica Vlaić och Bojan Kavedžija. Klapa är en traditionell kroatisk musikstil, det är acappellasång som har sina rötter i området Dalmatien som ligger i Kroatien. Klapa är med på UNESCOs världsarvslista över musikstilar.

 

Musikvideo

Så här såg Kroatiens musikvideo ut inför tävlingen:

 

Panelen tycker till!

Här nedan tycker vi till om årets akt från Kroatien och betygsätter det. Vår betygsskala har fem steg från noll (lägst) till fem (högst), och de poäng som har gått att ge är 0, 1 , 2, 3, 4 eller 5 poäng. Var och en som velat har sedan lagt till en personlig topplista som innehåller favoritbidrag som Kroatien tävlat med i tidigare års Eurovisioner.Vilket sömnpiller till låt. Vidare till nästa land tack!

 

Personlig topp 5 (alla tider för Kroatien)

1. Doris Dragovic – Marija Magdalena (1999)
2. FeminemLako je sve (2010)
3. DanijelaNeka mi ne svane (1998)
4. Nina BadrićNebo (2012)
5. Severina – Moja štikla (2006)Vet inte vad jag ska tycka. Den fastnar men är egentligen inte ås jättespännande. Tror absolut att den kommer gå vidare, men saknar det där lilla extra för att få det här bidraget att lyfta. Känns lite mossigt på något sätt.

 

Personlig topp 5 (alla tider för Kroatien)Vad ska man då tycka om dessa finstämda herrar? Förstår inte riktigt meningen med detta bidrag egentligen. Låten i sig är väl inte dålig, men jag tröttnar snabbt på den. Tyvärr lär nog Kroatien bli utan en finalplats igen, en final man inte varit i sedan 2009.

 

Personlig topp 5 (alla tider för Kroatien)

1. Goran KaranOstani (Kada zaspu anđeli) (2000)
2. Doris DragovicMarija Magdalena (1999)
3. Nina BadrićNebo (2012)
4. Danijela Neka mi ne svane (1998)
5. Boris NovkovicVukovi umiru sami (2005)Pampigt & vackert. Jag föll för denna låten direkt och den tillhör absolut en av mina främsta favoriter i år. Kroatien gör mig sällan besviken.

 

Personlig topp 5 (alla tider för Kroatien)

1. Doris Dragovic – Marija Magdalena (1999)
2. DanijelaNeka mi ne svane (1998)
3. Severina – Moja štikla (2006)
4. Igor Cukrov feat. Andrea – Lijepa Tena (2009)
5. Klapa’s Mora Mižerja (2013)

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen