Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Inför ESC Israel 2012

Inför ESC Israel 2014 »


INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Israels artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2013. Israel hade startnummer 10 av 17 i semifinal 2. De gick inte vidare till finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Israels tidigare Eurovision-historik samt om deras representant för 2013. Därefter har vi gjort personliga omdömen och satt betyg, vilka har byggt på vad vi tyckt inför tävlingen och dess livesändningar.

 


Fakta


 • Huvudstad:
 • Jerusalem

 • Antal framträdanden:
 • 35

 • Debutår:
 • 1973

 • Bästa placering:
 • 1 (1978, 1979 & 1998)

 • Sämsta placering:
 • 24:e plats i semifinalen (2007)

 • Placering 2012:
 • 13:e plats i semifinalen


Vem tävlade för Israel 2013?

Moran Mazor är som så många andra i detta årets ESC, en ung artist som blivit känd med hjälp av en talangjakt. Moran är 22 år och deltog i ”Eyal Golan is Calling You”. Det är ett program som liknar Idol. Moran fyller år den 17 maj, alltså en dag före ESC- finalen och en dag efter semifinal 2. Nu hoppas hela Israel att Moran ska ta Israel till ännu en seger i ESC.

 

Musikvideo

Så här såg Israels musikvideo ut inför tävlingen:

 

Panelen tycker till!

Här nedan tycker vi till om årets akt från Israel och betygsätter det. Vår betygsskala har fem steg från noll (lägst) till fem (högst), och de poäng som har gått att ge är 0, 1 , 2, 3, 4 eller 5 poäng. Var och en som velat har sedan lagt till en personlig topplista som innehåller favoritbidrag som Israel tävlat med i tidigare års Eurovisioner.I början av mars var denna låt en av mina favoriter till att vinna hela ESC, sen hände något och jag började tröttna på bidraget. Jag tycker att Moran är en mycket duktig sångerska och hennes röst smälter som smör i solen. Jag kommer nog att hålla en tumme för att Israel tar sig till final i alla fall.

 

Personlig topp 5 (alla tider för Israel)

1. Izhar Cohen & the Alphabeta A-Ba-Ni-Bi (1978)
2. Izhar Cohen Ole Ole (1985)
3. Harel SkaatMilim (2010)
4. Gali Atari & Milk and Honey Hallelujah (1979)
5. Duo Datz Kan (1991)En av de sämre balladerna som Israel skickat och det bådar inte gott ett balladår som detta… Man drunknar i havet av andra lågmälda sånger och även om kläderna är hiskeliga och står ut ur mängden tror jag knappast att de är ett vinnande koncept.

 

Personlig topp 5 (alla tider för Israel)Jag är svag för mäktiga ballader och det hebreiska språket. Därför faller denna låten mig i smaken. Det var kanske det första bidraget som verkligen stack ut för mig. Det är en fin melodi och väldigt välsjunget. Har kanske inte samma potential som Milim, men nära. Jag tror Israel får det tufft i tävlingen, och det har inget med musiken att göra tyvärr.

 

Personlig topp 5 (alla tider för Israel)

1. Harel SkaatMilim (2010)
2. Boaz MaudaThe Fire In Your Eyes (2008)
3. Shiri MaimonHasheket shenish’ar (2005)
4. Dana InternationalDiva (1998)
5. Izhar CohenOle Ole (1985)Här har vi Israels svar på Sarah Dawn Finer (aka Lynda Woodruff). Vilken fantastisk stämma denna Moran Mazor besitter. Jag gillade inte denna låten från början, men efter att ha lyssnat in mig har jag tagit till mig den. Det är något speciellt med Israels schlagerballader.

 

Personlig topp 5 (alla tider för Israel)

1. Duo Datz Kan (1991)
2. Izhar CohenOle Ole (1985)
3. Dafna DekelZe rak sport (1992)
4. Dana InternationalDiva (1998)
5. Avi ToledanoHora (1982)

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen