Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Inför ESC Grekland 2012

Inför ESC Grekland 2014 »


INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Greklands artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2013. Grekland hade startnummer 9 av 17 i semifinal 2 och sedan startnummer 21 av 26 i finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Greklands tidigare Eurovision-historik samt om deras representant för 2013. Därefter har vi gjort personliga omdömen och satt betyg, vilka har byggt på vad vi tyckt inför tävlingen och dess livesändningar.

 


Fakta


 • Huvudstad:
 • Aten

 • Antal framträdanden:
 • 33

 • Debutår:
 • 1974

 • Bästa placering:
 • 1 (2005)

 • Sämsta placering:
 • 20:e plats (1998)

 • Placering 2012:
 • 17


Vem tävlade för Grekland 2013?

Koza Mostra är en grupp som består av Elias Kozas (sång), Alexis Arhontis (trummor), Stelios Siomos (gitarr), Dimitris Christonis (basgitarr), Christos Kalaintzopoulos (dragspel) och Vasilis Nalmpantis (trumpet). De har bara spelat tillsammans i några år. De har en bred genre-skala men främst balkanmusik är det som står på deras reportoar. Här kommer singeln Me Trela. Även singeln Desire har blivit stor i Grekland. Agathon har varit musiker länge. Redan 1977 släppte han sitt första album. Han sjunger mycket grekisk folkmusik. Nu har de slagit sina kloka huvuden ihop och tänker ta Grekland till ännu en final.

 

Musikvideo

Så här såg Greklands musikvideo ut inför tävlingen:

 

Panelen tycker till!

Här nedan tycker vi till om årets akt från Grekland och betygsätter det. Vår betygsskala har fem steg från noll (lägst) till fem (högst), och de poäng som har gått att ge är 0, 1 , 2, 3, 4 eller 5 poäng. Var och en som velat har sedan lagt till en personlig topplista som innehåller favoritbidrag som Grekland tävlat med i tidigare års Eurovisioner.Jag tycker att det är här fruktansvärt dåligt. Budskapet är hemskt. Melodin och framförande är inte heller mycket att jubla för. Grekland är det enda land utanför Big 5 som varit i ESC-final varje år sedan semifinalsystemet infördes. Tyvärr tror jag att de lyckas ta sig till final även detta år. Tror detta går hem i balkanländerna.

 

Personlig topp 5 (alla tider för Grekland)

1. Anna Vissi Everything (2006)
2. Afroditi Frida Clown (1988)
3. Kalomira Secret Combination (2008)
4. Anna Vissi Autostop (1980)
5. Sakis Rouvas This is our night (2009)Kommer Grekland gå lika bra som vanligt med denna urflippade kompott av kiltar, zorba och gitarrsolo samt en hiskelig refräng. Tror det är just refrängen som gör låten så otilltalande egentligen. Vill tycka om de andra bitarna men det går liksom inte med ett så billigt knep som en låt om gratis sprit. Ungefär som Maltas försök med ”Vodka” för ett par år sedan.

 

Personlig topp 5 (alla tider för Grekland)Landet som aldrig missar en final. Även om årets bidrag är lite av ett skämtbidrag så tror jag faktiskt att grekerna kommer ta sig till ännu en final. Jag tycker detta är lite småkul. Definitivt det bästa bland årets mer oseriösa birag. Tycker de grekiska influenserna i låten får den att svänga lagom skönt.

 

Personlig topp 5 (alla tider för Grekland)

1. Giorgos Alkaios & FriendsOPA! (2010)
2. Helena PaparizouMy Number One (2005)
3. Michalis RakintzisS.A.G.A.P.O (2002)
4. Antique(I Would) Die For You (2001)
5. Sakis RouvasShake It (2004)Jag tycker det här är underhållande & hysteriskt kul. Jag menar, vem gillar inte gratis alkohol? Skämt åsido. Det här är ganska billigt, men för den sakens skull är det inte dåligt. Det är väl inga tveksamheter om att Grekland kvalar in sig till finalen åtminstone? Eller är budskapet för hårt? Landet har hittils aldrig bommat en ESC-final.

 

Personlig topp 5 (alla tider för Grekland)

1. Helena PaparizouMy Number One (2005)
2. Antique(I Would) Die For You (2001)
3. Sakis RouvasThis Is Our Night (2009)
4. Giorgos Alkaios & FriendsOPA! (2010)
5. SarbelYassou Maria (2007)

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »