Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Inför ESC Georgien 2012

Inför ESC Georgien 2014 »


INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Georgiens artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2013. Georgien hade startnummer 15 av 17 i semifinal 2 och sedan startnummer 25 av 26 i finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Georgiens tidigare Eurovision-historik samt om deras representant för 2013. Därefter har vi gjort personliga omdömen och satt betyg, vilka har byggt på vad vi tyckt inför tävlingen och dess livesändningar.

 


Fakta


 • Huvudstad:
 • Tbilisi

 • Antal framträdanden:
 • 5

 • Debutår:
 • 2007

 • Bästa placering:
 • 9 (2010, 2011)

 • Sämsta placering:
 • 5:e sist (2012)

 • Placering 2012:
 • 5:e sist


Vem tävlade för Georgien 2013?

Nodi blev som så många andra kända via en talangjakt. I Georgien heter tävlingen Dzjeostari. Nodi vann tävlingen 2009 och blev på så vis känd för de Georgiska folket. Sophie blev också känd via Dzjeostari där hon deltog 2010. Sophie lyckats inte lika bra som Nodi utan slutade på en andra plats. Nu ska detta talangfulla par framföra Waterfall som är skriven av förra årets vinnare, vår svenske Thomas G:son tillsammans med Erik Bernholm.

 

Musikvideo

Så här såg Georgiens musikvideo ut inför tävlingen:

 

Panelen tycker till!

Här nedan tycker vi till om årets akt från Georgien och betygsätter det. Vår betygsskala har fem steg från noll (lägst) till fem (högst), och de poäng som har gått att ge är 0, 1 , 2, 3, 4 eller 5 poäng. Var och en som velat har sedan lagt till en personlig topplista som innehåller favoritbidrag som Georgien tävlat med i tidigare års Eurovisioner.Jag brukar gilla det som Thomas G.son skrivit (jag är väl den enda i Sverige som gillar Anna Books Melodifestivalbidrag 2007, Samba Sambero). Tyvärr går inte detta hem hos mig utan det faller platt. Jag hoppas att vi får se fler bidrag som Thomas G:son skrivit i Melodifestivalen i vinter. En uppföljare till Samba Sambero skulle sitta fint. Simba Sumbrero kanske?

 

Personlig topp 3 (alla tider för Georgien)

1. Sopho NizharadzeShine (2010)
2. Diana GurtskayaPeace Will Come (2008)
3. EldrineOne More Day (2011)På något sätt tycker jag att detta är charmigt även om det på många sätt har gjorts på tok för många gånger förut. Kanske är det pga av de svenska upphovsmännen som det känns hemtrevligt och igenkännande? Eller så har Nodi och Sophie tävlingens bästa röster, något är det i alla fall som fångar mitt intresse.

 

Personlig topp 3 (alla tider för Georgien)Jag tycker detta är oerhört tråkigt. Känns som ett försök på ”Running Scared” från 2011. Den låten gillade jag inte och den gick och vann hela tävlingen, så då kan ni säkert förstå vad jag tycker om detta som är sämre. Blir inte alls lockad av dessa två och kemin mellan dem känns totalt ur balans. Georgien har dock gått till final varje gång de deltaigt, undantaget var förra året.

 

Personlig topp 3 (alla tider för Georgien)

1. EldrineOne More Day (2011)
2. Sopho NizharadzeShine (2010)
3. Diana GurtskayaPeace Will Come (2008)En ren kopia av Azerbajdzjans vinnarbidrag för två år sedan. G:son kan inte göra dåliga låtar. Den här balladen är minst lika pampig och vacker som låten jag nyss nämde. Lite väl klyschig kanske, annars hade kanske betyget varit en fyra. Duons röster är som gjutna, men engelskan är bedrövlig.

 

Personlig topp 3 (alla tider för Georgien)

1. Nodi Tatishvili & Sophie Gelovani – Waterfall (2013)
2. Sopho NizharadzeShine (2010)
3. Diana GurtskayaPeace Will Come (2008)

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »