Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Inför ESC Finland 2012

Inför ESC Finland 2014 »


INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Finlands artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2013. Finland hade startnummer 5 av 17 i semifinal 2 och sedan startnummer 4 av 26 i finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Finlands tidigare Eurovision-historik samt om deras representant för 2013. Därefter har vi gjort personliga omdömen och satt betyg, vilka har byggt på vad vi tyckt inför tävlingen och dess livesändningar.

 


Fakta


 • Huvudstad:
 • Helsingfors

 • Antal framträdanden:
 • 46

 • Debutår:
 • 1961

 • Bästa placering:
 • 1 (2006)

 • Sämsta placering:
 • 18:e plats i semifinalen (2005)

 • Placering 2012:
 • 12 i semifinalen


Vem tävlade för Finland 2013?

Krista Siegfrids är uppväxt på finlandssvensk mark. Hon pratar svenska men årets bidrag sjungs på engelska. Krista var med i ”The Voice”. De gick tyvärr inget bra för Krista som åkte ut i första programmet. Krista har även varit med i två musikaler. Den 10 maj kommer hennes första album ut, Ding dong och Krista har även skrivit kontrakt med Universial Music. Nu ska Finland drabbas av bröllopsfeber när Krista framför sin låt ”Marry me”

 

Musikvideo

Så här såg Finlands musikvideo ut inför tävlingen:

 

Panelen tycker till!

Här nedan tycker vi till om årets akt från Finland och betygsätter det. Vår betygsskala har fem steg från noll (lägst) till fem (högst), och de poäng som har gått att ge är 0, 1 , 2, 3, 4 eller 5 poäng. Var och en som velat har sedan lagt till en personlig topplista som innehåller favoritbidrag som Finland tävlat med i tidigare års Eurovisioner.Finland hade många låtar som jag tyckte mycket om i årets UMK. Det är nog ingen hemlighet att jag gillade Mikael Saaris vackra ballad, We Should Be Through. Jag tror Finland gjorde rätt som skickade ett lite fartigare bidrag, då det redan är många ballader som är med i årets tävling. Jag hoppas att de gör en rolig scenshow också, då kommer det bli riktigt bra.

 

Personlig topp 5 (alla tider för Finland)

1. Pernilla KarlssonNär jag blundar (2012)
2. BeatFri? (1990)
3. CatCatBye Bye Baby (1994)
4. Kuunkuiskaajat Työlki Ellää (2010)
5. Geir RönningWhy (2005)Borde skämmas över detta, men blir tvärt emot glad! Ett av mina favoritbidrag i år – den klyschiga texten till trots. Härlig energi och tror starkt på att Krista kan leverera live. Inte direkt en vinnar-kandidat men den står ut i mängden av ballader och kommer nog lämna få oberörda i alla fall.

 

Personlig topp 5 (alla tider för Finland)Nu kommer den bittra farbror inne i mig ut igen. Jag var helt förstörd när detta besegrade Mikael Saari i den finska finalen. Jag trodde helt ärligt att vi hade hittat årets ESC-vinnare i Finland, men så får vi detta istället. Man får lite förståelse för varför Finland haft det så tufft i denna tävling, när de dissar underbara låtar i sina nationella uttagningar. Jag får inget grepp om Krista och hennes låt. Men det har potential att bli kul på scen ändå. Och den är lite småcatchy, så en tvåa får den iaf.

 

Personlig topp 5 (alla tider för Finland)

1. Paradise OskarDa Da Dam (2011)
2. Geir RönningWhy (2005)
3. LordiHard Rock Hallelujah (2006)
4. TeräsbetoniMissä miehet ratsastaa (2008)
5. Hanna PakarinenLeave Me Alone (2007)Till skillnad från mina kollegor så uppskattade jag Krista och hennes ”Marry Me” när hon tävlade om att bli Finlands bidrag i Malmö. Nu i efterhand kan jag känna att precis som Haris beskriver det: de kan ha sumpaten potentiell vinnare framför detta lyckopillret. Jag befarar att det inte blir någon final iår heller för Finland. Men hoppas hon kan sprida sin glädje till alla som tittar samt att hon får till ett giftemål. För visst sjunger Krista till sin pojkvän, har läst något om att så är fallet.

 

Personlig topp 5 (alla tider för Finland)

1. Sonia LummeEläköön elämä (1985)
2. Ami Aspelund – Fantasiaa (1983)
3. CatCatBye Bye Baby (1994)
4. Vicky Rosti & Bouleard – Sata Salamaa (1987)
5. Waldo’s PeopleLoose Control (2009)

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen