Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Inför ESC Estland 2012

Inför ESC Estland 2014 »


INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Estlands artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2013. Estland hade startnummer 2 av 16 i semifinal 1 och sedan startnummer 7 av 26 i finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Estlands tidigare Eurovision-historik samt om deras representant för 2013. Därefter har vi gjort personliga omdömen och satt betyg, vilka har byggt på vad vi tyckt inför tävlingen och dess livesändningar.

 


Fakta


 • Huvudstad:
 • Tallinn

 • Antal framträdanden:
 • 18

 • Debutår:
 • 1994

 • Bästa placering:
 • 1 (2001)

 • Sämsta placering:
 • 41/43 (2008)

 • Placering 2012:
 • 6


Vem tävlade för Estland 2013?

Birgit blev känd för det estniska folket när hon vann ”Eesti otsib superstaari” 2007. Det är den estniska versionen av Idol. De var den första säsongen av Idol i Estland, så Birgit blev den första vinnaren. Birgit har deltagit två gånger förut i ”Eesti Laul”. 2008 deltog hon med låten 365 days. Hon kom till superfinalen men där slutade hon på tredje och sista plats. 2012 deltog hon med gruppen ”Violina”. De framförde låten You,re not alone. Gruppen gick vidare från semifinalen men i finaen blev det en sjunde plats. 2013 var det tredje gången gillt för Birgit och det lyckades! Nu är det hon som ska representera Estland i Eurovision 2013.

 

Musikvideo

Så här såg Estlands musikvideo ut inför tävlingen:

 

Panelen tycker till!

Här nedan tycker vi till om årets akt från Estland och betygsätter det. Vår betygsskala har fem steg från noll (lägst) till fem (högst), och de poäng som har gått att ge är 0, 1 , 2, 3, 4 eller 5 poäng. Var och en som velat har sedan lagt till en personlig topplista som innehåller favoritbidrag som Estland tävlat med i tidigare års Eurovisioner.Låten är rätt tråkig och lyfter aldrig. Det finns bättre ballader som är med i årets ESC än Birgits. Det är många ballader som ska slåss om rösterna och då tror jag att Estlands inte är bland de starkaste.

 

Personlig topp 5 (alla tider för Estland)

1. Getter JaaniRockefeller Street (2011)
2. Sandra Oxenryd Through My Window (2006)
3. Ines Once In A Lifetime (2000)
4. SahleneRunaway (2002)
5. Tanel Padar & Dave Benton- Everybody (2001)Att Estland ofta sjunger på sitt eget språk ser jag som positivt. Man kan verkligen leverera på ett sätt som en del andra länder har svårt för när man väljer modersmålet före engelskan. En vacker ballad som känns väldigt Eurovision-mässig. Kanske inte en personlig favorit, men tror den går vidare trots hård konkurrens inom genren i år.

 

Personlig topp 5 (alla tider för Estland)Oj, som balladälskare har jag så svårt att säga att detta är oerhört tråkigt. Jag tilltalas inte alls av det och det ger mig ingenting. Detta är oerhört blekt i jämförelse med förra årets mästerverk.

 

Personlig topp 5 (alla tider för Estland)

1. Ott LepplandKuula (2012)
2. Urban SymphonyRändajad (2009)
3. Malcolm LincolnSiren (2010)
4. Tanel Padar & Dave BentonEverybody (2001)
5. SahleneRunaway (2002)Precis som Haris beskriver Estlands bidrag, känner jag. Från förra årets hjärtskärande & pampiga ballad av stilige Ott Lepland till en anonym och intetsägande variant i år. I fjol var hon med i den estniska nationella finalen och placerade sig på sjunde plats med en bra mycket bättre låt i ”Your’e not alone”. Det här är ändå enkelt och stilrent. Men i ett hav av ballader i år så krävs det nog lite mer för att stå ut i mängden.

 

Personlig topp 5 (alla tider för Estland)

1. Ines Once In A Lifetime (2000)
2. Ott LepplandKuula (2012)
3. Sandra Oxenryd Through My Window (2006)
4. Getter JaaniRockefeller Street (2011)
5. Eveline Samuel & CamilleDiamond Of Night (1999)

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen