Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Inför ESC Belgien 2012

Inför ESC Belgien 2014 »


INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Belgiens artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2013. Belgien hade startnummer 15 av 16 i semifinal 1 och sedan startnummer 6 av 26 i finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Belgiens tidigare Eurovision-historik samt om deras representant för 2013. Därefter har vi gjort personliga omdömen och satt betyg, vilka har byggt på vad vi tyckt inför tävlingen och dess livesändningar.

 


Fakta


 • Huvudstad:
 • Bryssel

 • Antal framträdanden:
 • 54

 • Debutår:
 • 1956

 • Bästa placering:
 • 1 (1986)

 • Sämsta placering:
 • 17:e plats i semifinalen (2009 & 2012)

 • Placering 2012:
 • 17:e plats i semifinalen


Vem tävlade för Belgien 2013?

Roberto Bellarosa är en ny artist på den belgiska stjärnhimlen. Han blev den första vinnaren av The Voice i Belgien och vinsten var ett skivkontrakt med Sony. I en familj med bara fotbollsspelare valde han att satsa på musiken, vilket han gjorde rätt i.l Här kommer låten Jealous Guy som han framförde på The Voice. Här kommer också låten Je Crois som har blivit stor i Belgien. Roberto kanske får gå in på någon fotbollsarena i framtiden men i maj är det dgas att äntra scenen i en ishockeylada i Malmö.

 

Musikvideo

Så här såg Belgiens musikvideo ut inför tävlingen:

 

Panelen tycker till!

Här nedan tycker vi till om årets akt från Belgien och betygsätter det. Vår betygsskala har fem steg från noll (lägst) till fem (högst), och de poäng som har gått att ge är 0, 1 , 2, 3, 4 eller 5 poäng. Var och en som velat har sedan lagt till en personlig topplista som innehåller favoritbidrag som Belgien tävlat med i tidigare års Eurovisioner.Belgien är ett av mina favoritländer i ESC, jag tycker att de nästan bara har haft riktigt bra låtar. I år är jag lite mer kluven. Låten är en typisk radiopopssnöre som är lätt att tralla med i. Jag är lite orolig eftersom Roberto sjöng falskt vid uttagningarna och de var inte lite heller ska sägas. Hur man kan vinna The Voice genom att sjunga falskt är en gåta för mig?

 

Personlig topp 5 (alla tider för Belgien)

1. Sandra KimJ’aime la vie (1986)
2. IstharO Julissi (2008)
3. TelexEuro-Vision (1980)
4. The KMG,sLove Power (2007)
5. Kate RyanJe t’adore (2006)Vet inte om jag tycker det är bra eller dåligt egentligen. Känns som om det skulle kunna lyfta på scenen men samtidigt är han så otroligt färglös att jag inte riktigt kan lita på att det ska bli bra. Ett mellanbra bidrag som kunnat behöva lite mer attityd för att nå nya höjder.

 

Personlig topp 5 (alla tider för Belgien)Jag tycker Belgien har underpresterat de senaste åren. Förutom Tom Dice 2010 så har man inte haft något slagkraftigt tycker jag och det har även resultatet utvisat. Jag tycker inte detta heller är något att hänga i granen.

 

Personlig topp 5 (alla tider för Belgien)

1. Urban TradSanomi (2003)
2. Tom DiceMe and My Guitar (2010)
3. Kate RyanJe t’adore (2006)
4. Sandra KimJ’aime la vie (1986)
5. Sergio & The LadiesSister (2002)Efter två år på raken med missad finalplats för Belgien är man sugna på revansch. Unge Roberto Bellarosa har fått uppgiften att frälsa landet likt Tom Dice gjorde i Oslo 2010. När låten ”Love Kills” valdes ut i december sjöng Roberto Bellarosa oerhört falskt. Efter att produktionen och sånginsatsen har förbättrats avsevärt sedan dess känns den här radiopop-låten faktiskt riktigt bra och som en låt att räkna med i Malmö.

 

Personlig topp 5 (alla tider för Belgien)

1. Liliane Saint-Pierre Soldiers of Love (1987)
2. Lisa del Bo Liefde is een kaartspel (1996)
3. Kate Ryan Je t’adore (2006)
4. Sandra KimJ’aime la vie (1986)
5. Tom DiceMe and My Guitar (2010)

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen