Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Inför ESC Azerbajdzjan 2012

Inför ESC Azerbajdzjan 2014 »


INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Azerbajdzjans artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2013. Azerbajdzjan hade startnummer 4 av 17 i semifinal 2 och sedan startnummer 20 av 26 i finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Azerbajdzjans tidigare Eurovision-historik samt om deras representant för 2013. Därefter har vi gjort personliga omdömen och satt betyg, vilka har byggt på vad vi tyckt inför tävlingen och dess livesändningar.

 


Fakta


 • Huvudstad:
 • Baku

 • Antal framträdanden:
 • 5

 • Debutår:
 • 2008

 • Bästa placering:
 • 1 (2011)

 • Sämsta placering:
 • 5

 • Placering 2012:
 • 4


Vem tävlade för Azerbajdzjan 2013?

Farid Mammadov är ännu en ung sångare som ska vara med i årets ESC. Han är född 1991 och föddes i Baku. Farid är med i gruppen Bülbüller. Här framför han Litauens ESC-bidrag från 2012 Love is Blind i Boyuk Sehne. Det var från Boyuk Sehne som han blev känd. Boyuk Sehne är en talangjakt som liknar Idol. Nu ska Farid försöka ta Azerbajzjan till nya höjder!

 

Musikvideo

Så här såg Azerbajdzjans musikvideo ut inför tävlingen:

 

Panelen tycker till!

Här nedan tycker vi till om årets akt från Azerbajdzjan och betygsätter det. Vår betygsskala har fem steg från noll (lägst) till fem (högst), och de poäng som har gått att ge är 0, 1 , 2, 3, 4 eller 5 poäng. Var och en som velat har sedan lagt till en personlig topplista som innehåller favoritbidrag som Azerbajdzjan tävlat med i tidigare års Eurovisioner.Azerbajdzjan är ett av de bidrag jag lyssnat på minst i år. Vad det beror på kan vara att låten inte är någon riktig höjdare och att den har försvunnit i mängden. Jag tror det är mycket möjligt att det händer även i semifinalen. Annars har Azerbajdzjan en mycket fin resultatrad i ESC 8-3-5-1-4. I år kan det bli den första stora floppen.

 

Personlig topp 5 (alla tider för Azerbajdzjan)

1. Elnur & SamirDay After Day (2008)
2. Safura AlizadehDrip Drop (2010)
3. Sabina BabajevaWhen the Music Dies (2012)
4. Ell & NikkiRunning Scared (2011)
5. Aysel & ArashAlways (2009)En helt okej ballad i mängden av sådana i år. Känns ändå som man tagit steget tillbaka i Azerbajdzjan sedan tidigare år och kör en mer avskalad stil. Tycker det är snyggt ändå och hoppas vi får se det här i final. Borde nog inte vara några problem.

 

Personlig topp 5 (alla tider för Azerbajdzjan)Azerbajdzjan har ett rätt mäktigt facit sedan debuten 2008. Då lyckades man sluta på åttonde plats, och sedan dess har man bara placerat sig högre. Fem försök och alla inom topp åtta och dessutom en vinnare 2011. Jag kommer aldrig förstå hur Ell & Nikki vann det året, och jag har så här långt efteråt svårt att aceptera det också. Men nu till årets låt. Azerbajdzjan fortsätter på framgångsvågen från 2011 och skickar ännu en ballad. Detta är deras sämsta bidrag i mitt tycke. Men det kommer säkert gå bra för dem ändå, för jag vågar inte tippa emot dem. Även fast jag avskyr det.

 

Personlig topp 5 (alla tider för Azerbajdzjan)

1. Aysel & ArashAlways (2009)
2. Elnur & SamirDay After Day (2008)
3. Safura AlizadehDrip Drop (2010)
4. Ell & NikkiRunning Scared (2011)
5. Sabina BabajevaWhen the Music Dies (2012)Det är ingen tvekan om att fjolårets värdland satsar på den här tävlingen. Dock tar man allt som ofta hjälp av svenska kompositörer/låtskrivare och så även i år. Man har visserligen inget att bevisa efter att ha vunnit den här tävlingen nyligen samt arrangerat den. Farid är en stilig sångare med en fantastisk röst & låten är pampig. Stilrent och snyggt helt enkelt.

 

Personlig topp 5 (alla tider för Azerbajdzjan)

1. Aysel & ArashAlways (2009)
2. Ell & NikkiRunning Scared (2011)
3. Farid Mammadov – Hold Me (2013)
4. Safura AlizadehDrip Drop (2010)
5. Sabina BabajevaWhen the Music Dies (2012)

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen