Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Inför ESC Belarus 2011

Inför ESC Belarus 2013 »


INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Belarus’ artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2012. Belarus hade startnummer 5 av 18 i semifinal 2. De gick inte vidare till finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Belarus’ tidigare Eurovision-historik samt om deras representant för 2012. Därefter har vi gjort personliga omdömen och satt betyg, vilka har byggt på vad vi tyckt inför tävlingen och dess livesändningar.

 


Fakta


  • Antal framträdanden:
  • 7

  • Debutår:
  • 2004

  • Bästa placering:
  • 6:a (2007)

  • Sämsta placering:
  • 22:a i semifinal (2006)

  • Intressant fakta:
  • Robert Wells har tävlat för Belarus.


Vem tävlade för Belarus 2012?

Gruppen Litesound består av bröderna Dmitrij och Vladimir Karjakin samt Jacopo Massa. Det var bröderna Karjakin som startade bandet år 2002 då de var en duett som sjöng akustiska sånger. Gruppen har vann flera priser bland annat i Ryssland, Kina och USA. De har varit med i Belarus’ uttagningar 2006, 2007, 2008 och 2010 med en andra plats som bästa resultat. Nu får gruppen äntligen representera sitt hemland i Baku. Men egentligen blev de bara tvåa i den avgörande nationella finalen men får åka ändå. Detta för att det framkommit att det fuskats med rösterna för vinnarlåten och då valde vitrysk TV att skicka tvåan istället.

Tävlingsbidraget är gjort av Dmitry och Vladimir Kariakin.

 

Musikvideo

Så här såg Belarus’ musikvideo ut inför tävlingen:

 

Panelen tycker till!

Notera att vår betygsskala är uppdelad i fem steg från noll (lägst) till fem (högst). De poäng som har gått att ge är 0, 1 , 2, 3, 4 eller 5 poäng.

 Belarus bytte låt som sagt och det gjorde dem rätt i. Den nya låten är mycket bättre. Jag tror de har bättre möjligheter att ta sig till final med denna låten. Den här låten är mer catchig och svängig. Belarus är svårtippade men jag tror att de ligger där mellan 9-12 plats och skvalpar, frågan är bara om de landar på rätt sida strecket. För övrigt måste jag säga att semifinal 1 håller en mycket högre klass.Efter att den egentliga vinnaren blivit diskvalificerad fick tvåan, Litesound fick representera landet i årets Eurovision. Från början hade de en rockig låt som var rätt behaglig. Av någon anledning valde man att göra om den och det blev för mycket europop för min smak över hela låten. Det är rätt tråkigt på rätt usel engelska och händer ingenting. Belarus hade 2007 ett av mina absoluta favoritbidrag i låten ”Work Your Magic” med Dmitry Koldun. De har varken före eller efter nått upp till den nivån.En skön låt att lyssna på och ett ansträngande och häftigt scenframträdande. Jag gillade också originalversionen bäst. Den Magnus Carlsson-liknande sångaren Dimitris röst påminner om Chad Kroeger i gruppen Nickelback. Jag tror inte att det blir någon finalplats för Belarus i år heller.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen