Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Inför ESC Ukraina 2011

Inför ESC Ukraina 2013 »


INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Ukrainas artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2012. Ukraina hade startnummer 7 av 18 i semifinal 2 och sedan startnummer 25 av 26 i finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Ukrainas tidigare Eurovision-historik samt om deras representant för 2012. Därefter har vi gjort personliga omdömen och satt betyg, vilka har byggt på vad vi tyckt inför tävlingen och dess livesändningar.

 


Fakta


  • Antal framträdanden:
  • 9

  • Debutår:
  • 2003

  • Bästa placering:
  • 1:a (2004)

  • Sämsta placering:
  • 20:e (2005)

  • Intressant fakta:
  • Ukraina har aldrig missat final sedan de klev in i ESC.


Vem tävlade för Ukraina 2012?

Gaitana har en far från Kongo och en mor från Ukraina. Hon föddes i de forna Sovjetunionen 1979 men efter några år i Sovjet flyttade de till Kongo där de bodde fem år. Hon och mamma flyttade tillbaks till Kiev. Gaitana har många strängar på sin fiol, hon har bland annat en examen i ekonomi och är riktigt duktig på bordtennis också. Gaitana har släppt sex album i Ukraina men nu ska hon alltså ställa upp i Eurovision song contest i Baku med låten ”Be My Guest” som hon gjort tillsammans med KIWI Project.

Artist och bidrag valdes ut genom en större nationell final.

 

Musikvideo

Så här såg Ukrainas musikvideo ut inför tävlingen:

 

Panelen tycker till!

Notera att vår betygsskala är uppdelad i fem steg från noll (lägst) till fem (högst). De poäng som har gått att ge är 0, 1 , 2, 3, 4 eller 5 poäng.

 Det märks att det är Ukraina som anordnar fotbolls-Em i sommar. Hela låten andas fotbolls-EM och jag tror att de kommer märkas på scenen också. Ukrainas historik är häpnandsväckande och jag ser det som i princip omöjligt att de ska missa final.Det känns som att Gaitana försöker locka mig till fotbolls-EM, som i sommar spelas i Ukraina (och Polen), än att hon faktiskt deltar i Eurovision. Jag har inget emot fotbolls-låtar, men jag gillar det inte i dessa sammanhang. Videon, låten och texten känns allt som en inbjudning till fotbollsfesten och ingen tanke på Eurovision. Jag tror ändå att Ukraina kommer bjuda på en snygg show och få en rätt skaplig placering. Faktum är att sedan debuten 2003 har Ukraina aldrig missat en final.Ukraina har bra facit i Eurovision-sammanhang och kommer alltid med något nytt & modernt som sig brukligt tar sig till final och väl där är med och utmanar om topplatserna. Jag tror det här blir livsfarligt. Dessutom brukar Ukraina satsa stort på sina scenframträdande vilket kan få en halvmedioker låt att framstå som något maffigt. Jag brukar ofta tycka om de ukrainska bidragen, men de tre senaste åren har de sjunkt i mitt tycke. Det här är inget höjdarbidrag direkt. En okej pop/danslåt.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen