Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Inför ESC Spanien 2011

Inför ESC Spanien 2013 »


INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Spaniens artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2012. Spanien var direktkvalificerad till finalen där de hade startnummer 19 av 26.

Först ger vi en faktaöverblick om Spaniens tidigare Eurovision-historik samt om deras representant för 2012. Därefter har vi gjort personliga omdömen och satt betyg, vilka har byggt på vad vi tyckt inför tävlingen och dess livesändningar.

 


Fakta


  • Antal framträdanden:
  • 50

  • Debutår:
  • 1961

  • Bästa placering:
  • 1:a (1968 & 1969)

  • Sämsta placering:
  • 23:a (1999)

  • Intressant fakta:
  • Spanien var det första landet som vann tävlingen två år i rad.


Vem tävlade för Spanien 2012?

Pilar Sánchez Luque är det riktiga namnet bakom artisten Pastora Soler. Hon den 27 december, 1978, i Sevilla, Spanien. Som barn och ungdom började hon sin musikkarriär med att sjunga coplas och flamenco. 1994 släppte hon sitt första album och har sedan dess släppt ytterligare nio plattor. Hon är en etablerad artist på hemmaplan och flera av hennes skivor har sålt platina.

I Eurovision 2012 tävlar hon med låten ”Quédate conmigo (Stay With Me)” som trion Antonio Sánchez, Thomas G:son och Erik Bernholm står bakom med text och musik.

Det ska tilläggas att artistvalet gjordes internt medan bidraget utsågs i en nationell final.

 

Musikvideo

Så här såg Spaniens musikvideo ut inför tävlingen:

 

Panelen tycker till!

Notera att vår betygsskala är uppdelad i fem steg från noll (lägst) till fem (högst). De poäng som har gått att ge är 0, 1 , 2, 3, 4 eller 5 poäng.

 Den här låten växer mer och mer och kan nog komma upp i fem poäng men just nu är det en stark fyra. Spaien har inte rosat markanden i Eurovision direkt de senaste åren. En 15:e plats som bäst de senaste sju åren är ingen bra resultat. I år tror jag att Spanien kommer att slå den placeringen. Minst en fjortonde plats bör Pastora fixa.Jag är en riktig ballad-älskare. Men jag kan på något inte se skönheten i denna, som så många andra har gjort. Jag tycker det är en rätt tråkig låt om jag ska vara helt ärlig. Men det kan definitivt gå bra för Spanien med denna låt. Dock är det många bra ballader inblandade i år, så det lär inte bli lätt.I år finns det tio bidrag där svenskar är inblandade. Spanien är ett av dessa länder. Thomas G:son är mannen bakom denna pampiga powerballad. Samma låtskrivare som ligger bakom Loreens ”Euphoria”. Jag kan inte rå för det, men jag blir en aning provocerad när jag hör denna låt. Jag tycker Spanien borde ha skickat Coral Segovia för två år sedan med en mycket bättre powerballad, även den låg vår svenske G:son bakom. Lyssna här och bedöm själva. ”Quedate Conmigo” känns som en dålig kopia av ”En una vida”, men jag tycker fortfarande att den håller och är bra. Men någon topplacering blir det inte för Spanien i år heller.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen