Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Inför ESC Serbien 2011

Inför ESC Serbien 2013 »


INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Serbiens artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2012. Serbien hade startnummer 1 av 18 i semifinal 2 och sedan startnummer 24 av 26 i finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Serbiens tidigare Eurovision-historik samt om deras representant för 2012. Därefter har vi gjort personliga omdömen och satt betyg, vilka har byggt på vad vi tyckt inför tävlingen och dess livesändningar.

 


Fakta


  • Antal framträdanden:
  • 5 (under egen flagg)

  • Debutår:
  • 2007 (2004 som Serbien-Montenegro)

  • Bästa placering:
  • 1:a (2007)

  • Sämsta placering:
  • 10:a i semifinal (2009 – åkte ut p.g.a. juryn valde Kroatien)

  • Intressant fakta:
  • Serbien vann första gången de ställde upp som eget land, vilket var första gången sedan Schweiz vann på hemmaplan på premiäråret 1956!


Vem tävlade för Serbien 2012?

Zeljko är en välkänd och omtyckt sångare, kompositör och låtskrivare från Belgrad som flitigt turnerar och säljer plattor. Han är defenitivt inte okänd för Eurovision-fansen, då han representerade Serbien och Montenegro 2004 med låten ”Lane Moje”, som kom på andraplats i finalen och vann ena semifinalen. 2006 var han låtskrivare till Hari Mata Hari och Bosnien & Hercegovinas bidrag ”Lejla”, som kom på en tredjeplats i finalen. Två år senare när Serbien stod som värd för ESC var Zeljko en av programledarna samt även låtskrivare till Serbiens bidrag ”Oro”.

Nu är Željko Joksimović alltså tillbaka igen som artist, denna gång tävlar han med låten ”Nije Ljubav Stvar” som han har gjort tillsammans med Marina Tucaković och Miloš Roganović.

Artist och bidrag valdes ut genom ett internval på TV-bolaget RTS.

 

Musikvideo

Så här såg Serbiens musikvideo ut inför tävlingen:

 

Panelen tycker till!

Notera att vår betygsskala är uppdelad i fem steg från noll (lägst) till fem (högst). De poäng som har gått att ge är 0, 1 , 2, 3, 4 eller 5 poäng.

 Serbien är väldigt duktigt på att göra vackra balkanballader och de lyckas varje gång. Molitva är en av mina absoluta favoritlåtar genom Eurovision-historian. Även Lan Moje är riktigt vacker och kunde mycket väl vunnit det året. De var bara 17 poäng efter vinnaren Ruslana med låten wild dances. Jag tror att det kommer gå bra för Serbien i år, det brukar det göra.Jag blev helt förälskad i låten då jag hörde den första gången. Jag tycker faktiskt att den är lika bra nu som då. Zeljko är så oerhört duktig och professionell på allt han gör. Han har tidigare tävlat själv och slutat tvåa. Dessutom har han tävlat som kompositör för Bosniens bidrag 2006, som slutade trea, samt Serbiens bidrag 2008, som slutade sexa. När jag första gången hörde att han skulle tävla för Serbien blev han en automatisk favorit, trots att jag ännu inte hade hört låten. Jag blev inte besviken. Många anser att den inte är lika bra som Lane Moje, låten han tävlade med 2004. Det tycker inte jag heller, men i år är det andra förutsättningar. Lane Moje är ett mästerverk som inte ska jämföras med andra låtar. En av årets bästa låtar och borde vara en vinnarkandidat.Här har vi en av årets pampigaste låtar och naturligtvis är det en balkanballad, sjungen av den fantastiska sångaren Zeljko Joksimovic. Stråkarna och pianot skapar en vacker atmosfär och sången är kraftfull och bra. Jag är övertygad att Serbien kommer att tar en topplacering i Baku.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen